• Caută

Azi,

7 aprilie 2009 între adevărul absolut şi manipulare grosolană

Scris la data de de catre Alexandru Tănase

Duminică, 6 martie 2011, am fost invitat la o emisiune moderată de Vitalie Condraţchi, unde am discutat, în principal, situaţia din justiţie după schimbarea conducerii în Consiliul Superior al Magistraturii. Nu am abordat deliberat probleme „sensibile” ce ţin de „funcţionalitatea” AIE sau alegerea preşedintelui, deoarece lucrurile şi aşa sunt complicate şi nu cred că este cazul ca cineva să mai toarne gaz pe foc. În cadrul acestei emisiuni, am discutat o serie de subiecte care m-aş fi aşteptat să fi suscitat interesul public. Spre exemplu, am explicat de ce a fost demis preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, de ce judecătorul moldovean la CEDO a decis să nu mai participe la concursul pentru preşedinţia Curţii Supreme de Justiţie. Credeam că presa va dori să afle de ce o „alianţă pentru integrare europeană” nu doreşte ca în fruntea justiţiei să vină un judecător de la CEDO?

În mod surprinzător, un anumit portal de ştiri a reţinut o remarcă, pe care am făcut-o tangenţial, referitoare la evenimentele din 7 aprilie 2009. Ideea era următoarea: „Nu a existat niciun precedent în lume când tulburări în masă de genul celor de la Chişinău să fi fost punctate univoc într-un fel sau altul.” Nu am văzut şi nici nu văd nimic efervescent în această remarcă. Este punctul meu de vedere, pe care l-am argumentat de mai multe ori în cadrul diferitor emisiuni şi evenimente publice, fapt care nu a suscitat interesul public. Nici de această dată nu cred că ar fi provocat mare interes public, dacă ideea expusă de mine în cadrul emisiunii date, nu ar fi fost redată într-o manieră manipulatorie, cu scopul de a servi ca şi suport pentru plasarea pe acelaşi portal a altor minciuni, insulte şi manipulări (cu tirajarea pe alte pagini web).

Nu am de gând să polemizez cu cei care produc asemenea „ştiri”, deoarece ştiu exact cine stă în spatele acestor ticăloşii de presă şi care este scopul lor. Nu aş fi reacţionat nici la acest matrapazlâc de doi bani, la fel cum nu am reacţionat la cele anterioare, dacă nu aş fi sesizat existenţa riscului să fie induşi în eroare oamenii integri, pentru care evenimentele din 7 aprilie chiar reprezintă o problemă, şi nu un subiect de manipulare. Citind materialul publicistului Vitalie Ciobanu am decis că este necesar să vin cu o precizare a viziunilor asupra elucidării evenimentelor din 7 aprilie.

Faptul că societatea interpretează diametral opus evenimentele din 7 aprilie este constatat de toate sondajele de opinie efectuate până în prezent. O bună parte a societăţii consideră că la 7 aprilie a avut loc o revoltă a tinerilor, iar o altă parte, la fel de numeroasă, consideră că a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Atitudinile diametral opuse în interiorul societăţii faţă de evenimentele din 7 aprilie reprezintă o situaţie de fapt, care are mai multe explicaţii.

Ne place nouă sau nu, în Moldova fiecare trăieşte cu adevărul propriu despre lumea care îl înconjoară – limba vorbită, identitatea etnică, religie, istorie, orientarea geopolitică, 28 iunie 1940, al doilea război mondial, războiul de pe Nistru, etc. Mai nou, această listă a fost completată şi cu interpretarea evenimentelor din 7 aprilie 2009. Deocamdată, nu am văzut semnalmente că cineva ar fi gata să îmbrăţişeze un adevăr absolut în detrimentul propriului adevăr.

Spre deosebire de ştiinţele exacte, nu cred că putem vorbi de adevăr absolut atunci când interpretăm fenomene istorice, sociale sau politice. În mod special, această ipoteză este valabilă în cazul societăţilor post-totalitare, unde există o mentalitate colectivă labilă, extrem de receptivă la minciuni şi manipulare, dublată de o incapacitate de a accepta anumite adevăruri, mai cu seamă cele neplăcute. La Chişinău, cel ce manipulează mai bine, de regulă, pretinde că spune adevărul absolut.

Nu am descoperit ieri acest „specific” al mentalităţii noastre colective. Iată de ce am considerat mereu şi consider şi acum că, pentru a putea construi un stat funcţional, este necesar de a imuniza societatea moldovenească împotriva minciunii şi manipulării. Anume de aceasta, în activitatea mea publică am încercat să spun oamenilor adevărul, inclusiv atunci când este riscant din punct de vedere politic. Sigur că ar fi fost mai simplu să pasez responsabilitatea pe seama cuiva sau să declar ceva de genul: „să nu creadă cei care vor să ascundă adevărul despre 7 aprilie că vor reuşi să evite banca acuzaţilor!”. Publicul ar fi aclamat acest mesaj…, dar în asemenea mod mi-aş fi adus şi eu contribuţia la ticăloşirea în continuare a societăţii din care fac parte şi la care ţin.

Publicistul Vitalie Ciobanu nu a fost de acord că, atunci când am vorbit despre „adevărurile” părţilor implicate în acele evenimente, nu am formulat măcar nişte supoziţii în legătură cu adevărul ascuns în spatele violenţelor stradale de acum doi ani. Într-adevăr, nu am formulat nici un fel de supoziţii şi nu am făcut-o din trei motive: în primul rând, nu am avut un context potrivit, deoarece în emisiunea cu pricina nu s-a discutat subiectul „7 aprilie”, acesta fiind abordat tangenţial, în al doilea rând, eu nu sunt procuror ca să acuz pe cineva şi în al treilea rând, întotdeauna am dezaprobat supoziţiile deşarte sau aluziile opace după care apriori nu survine nimic. Este mai bine ca, în problemele de urmărire penală, să apară public procurorul cu argumente ce susţin acuzaţiile împotriva lui X, Y sau Z, decât să apară un politician cu declaraţii trase de păr referitoare la tot soiul de „conspiraţii împotriva democraţiei” organizate de „anumite grupuri de persoane”, ale căror „interese le cunoaştem, dar pe care le vom numi la timpul potrivit”.

Printre altele, V.Ciobanu s-a arătat mirat de faptul „... ministrul Tănase nu a evocat, pentru a-şi acoperi mai convingător neputinţa, şi asasinarea neelucidată a preşedintelui J.-F. Kennedy” (neputinţa de a elucida evenimentele din 7 aprilie – n.a.).

Şi aici, maestre, când vorbim de neputinţă, trebuie să ştim cine şi cu ce se ocupă în această ţară. Ministrul Justiţiei nu este şeful procurorilor, judecătorilor şi poliţiştilor. Ministerul Justiţiei este o instituţie civilă care nu face justiţie, ci promovează politici în justiţie. Veţi fi de acord că de la promovarea politicilor în justiţie şi până la neputinţa de a elucida evenimentele din 7 aprilie este o anumită distanţă…, ca să nu zic mai mult.

Mai jos vreau să enunţ exhaustiv unde am avut competenţa legală să intervin în „problematica 7 aprilie” şi cum am intervenit. Mă voi referi la fapte fără să le comentez:

1. Am reglementat toate dosarele la CEDO legate de evenimentele din 7 aprilie, evitând condamnarea Republicii Moldova la CEDO şi am dispus plata tuturor compensaţiilor morale către persoanele arestate şi torturate care au depus plângeri la Curtea Europeană.

2. Am demis judecătorii care au judecat tinerii în comisariate. (Sistemul de justiţie este singurul care a disponibilizat persoanele implicate în evenimentele din 7 aprilie, fără ca acestea să revină în funcţie).

3. Am condus comisia guvernamentală specială care a decis să ofere compensaţii victimelor evenimentelor din 7 aprilie, inclusiv mamei lui Damian Hâncu şi ex-deputatului Valentina Cuşnir, care timp de un an nu reuşiseră să obţină audienţă nici la un demnitar de stat. (De altfel, aceasta a fost singura comisie instituită la nivel guvernamental în problema evenimentelor din 7 aprilie).

Acestea au fost competenţele legale pe care le-am avut în calitate de Ministru al Justiţiei în contextul dosarului „7 aprilie” şi, în limitele lor, mi-am exercitat mandatul.

Bineînţeles că există şi dintre cei care îmi reproşează că nu am „apăsat” judecătorii pentru „a-i băga la dubă” pe cei pe care îi consideră ei vinovaţi. Dacă cineva înţelege funcţionarea unui regim democratic prin „apăsatul” asupra judecătorilor, atunci eu sunt de altă părere.

Ar fi bine ca presa să se intereseze ce au făcut şi alţi demnitari în limitele competenţelor pe care le au pentru a apropia survenirea „momentului adevărului”. În acest context, mi-am amintit de un episod comico-tragic, pe care sunt convins că maestrul V. Ciobanu o să-l înţeleagă. La 1 decembrie 2009, am fost invitat la sărbătoarea naţională a României. Mare mi-a fost mirarea să-l văd în sală printre invitaţi pe ex-vicecomisarul de Buiucani, Rodion Budeanu. Cred că vi-l amintiţi. Este poliţistul care a arestat şi mai apoi a expulzat din ţară cei doi cetăţeni români Radu Popescu şi Răzvan Cazacu (consultanţi politici ai PLDM în campania electorală din 2009), iar în ziua alegerilor din 5 aprilie 2009 a arestat-o pe candidatul pe lista de deputaţi PLDM în Parlament N. Azizov. Nu am putut afla pentru ce merite faţă de statul român a fost invitat cetăţeanul Rodion Budeanu la recepţia de 1 decembrie... Cine ştie, poate datorită faptului că la două luni de la instalarea noului guvern, deja lucra în aparatul central al MAI şi fusese avansat în grad.

Tot în contextul survenirii „momentului adevărului”, societatea trebuie să cunoască şi care sunt perspectivele reale ale survenirii acestuia.

1. Comuniştii au condus Republica Moldova după 7 aprilie încă aproape jumătate de an. Oare nu a mirat pe nimeni faptul că în documentele desecretizate nu figura mai nimic esenţial legat de evenimentele din 7 aprilie? Sau crede cineva că administraţia comunistă nu a gestionat documentar această situaţie? Crede cumva cineva că timp de jumătate de an comuniştii au păstrat careva posibilităţi pentru a-i incrimina penal şi proba în instanţă vinovăţia pentru evenimentele din 7 aprilie? Eu unul cred altfel.

2. În dimineaţa zilei de 8 aprilie eram în faţa Parlamentului, unde am văzut angajaţii unei companii de construcţii care încărcau cu lopeţile gunoiul în camioane, dar nu am văzut niciun criminalist care să adune probe..., fără de care condamnarea în instanţă nu poate surveni, în mod legal bineînţeles. (Pentru comparaţie, la World Trade Center criminaliştii americani au făcut cercetări şi adunat probe timp de opt luni de zile).

3. Un ultim aspect pe care nu pot să nu-l menţionez. Clasa politică trebuie să decidă ce este mai important pentru societate: tragerea la răspundere penală a vinovaţilor pentru evenimentele din 7 aprilie şi pentru crimele comise în cei opt ani de guvernare comunistă, sau cochetăriile dezgustătoare însoţite de miorlăituri scârboase în jurul lui Voronin, în schimbul celor 42 de voturi în Parlament?

Cautând răspuns la aceste întrebări, este lesne de înţeles scepticismul meu faţă de statuarea unui adevăr absolut în privinţa evenimentelor din 7 aprilie 2009. Timpul va demonstra dacă am avut dreptate sau nu.

PS Gândurile pe care le-am înşirat mai sus nu sunt o replică sau o reacţie la materialul lui Vitalie Ciobanu, pe care îl respect şi pe care îl consider unul dintre cei mai de vază reprezentanţi ai intelectualităţii basarabene. Am un singur regret în legătură cu reacţiile dlui Vitalie Ciobanu la acea frântură din emisiune care se referea la evenimentele din 7 aprilie. Aş fi preferat ca dumnealui să-mi ceară detalii despre această declaraţie, dar să nu se bazeze exclusiv pe o „ştire”, care, în realitate, din start a fost concepută ca un instriment de manipulare în scopuri care nu au nicio legătură cu evenimentele din 7 aprilie, cu valorile democratice şi parcursul european al ţării noastre. Pentru a înţelege ce am în vedere, vă recomand să citiţi acest articol http://www.timpul.md/articol/marsava-bucatarie-cum-se-prepara-o-porcarie-de-presa-21178.html

Comentarii (35 comentarii)

Altfel

13/03/2011 at 10:46

Imi place cind un ministru al justitiei vorbeste despre sondaje sociolgice, diverse forme ale „adevarului”. Comod, nu? Sunt incintat. Bravo Felat.

Sideakin

13/03/2011 at 11:04

D-l Tănase,situaţia de atunci a fost provocată de regimul autoritar al lui Voronin,cu toate că ei se pretind că au dezvoltat democraţia,dar de fapt situaţia la momentul cela nu lea permis să folosească armele,dar ameninţări au existat dacă ne aducem aminte de către fosta prim ministrul Greceannaia declaraţiile lei la Moldova 1

Sergiu Cazacu

13/03/2011 at 11:36

Domn minisru nu cred ca era cazul sa va justificati atita timp cit considerati ca totul ati facut corect in activitatea d-voastra ministeriala

cuzavoda

13/03/2011 at 11:57

Toata admiratia! E singurul ministru care nu se teme de Felat!

Iri

13/03/2011 at 13:50

D-le Tanase, cu tot respectul fata de DVS, oare PLDM-ul nu cocheteaza cu PCRM-ul?

PERPLEX

13/03/2011 at 13:59

Constat Domnule MINISTRU TANASE

ca in lista cu probleme pe care o enuntati privind preocuparile MALDAVANILOR nu figureaza UNIREA cu ROMANIA. Nu figureaza pentru ca aceasta problema vreti cu tot dinadinsul sa o scoateti din constiinta MALDAVANILOR, asa cum vrea EXTREMA STANGA a lui VORONOFF.

Care este pozitia DVS in ce priveste UNIREA cu ROMANIA ???????????

XXL

13/03/2011 at 14:33

E greu sa afli un adevar, mai ales cand esti implicat si tu acolo…. Sapind adinc tare, poti da de tine insu-ti, deaceia e mai bine sa lasam treaba asta misterului…, asa-i D-le Tanase?

Sergiu Cazacu

13/03/2011 at 14:34

@ Perplex, nu o sa iti raspunda deoarece am impresia ca nu domnul Tanase adminstreaza acest blog ca si al lui Filat de asemenea, pacat

Bairactari

13/03/2011 at 14:54

fraţilor, a trecut deja 2 ani dela 7 aprilie, chiar nu am simţit nici o schimbare, dar puţin vînt şi atît. Stimă pentur domnul Tanase că este un om sincer, el a spus :
„Cu riscul ca cei care ne urmăresc să-mi sară în cap, am să vă spun ce cred eu personal despre 7 aprilie. Nu a existat niciun precedent în istoria mondială, când a fost identificată sursa tulburărilor în masă. Acestea au loc spontan. Au loc multe acțiuni, statul își pierde capacitatea de a reacționa, de a interveni și monitoriza. Mai apoi, pe segemente înguste se pot face anumite lucruri, dar nu foarte multe. Acum Procuratura Generală are sute de dosare pornite. Urmează ca judecata să se expună.

Valentina Cușnir

13/03/2011 at 14:58

Sunt o persoană care dau aprecieri după fapte, indiferent de culoarea politică pe care o poartă cel despre care vorbesc.
Într-adevăr m-am adresat cu cereri în scris la președintele Parlamentului și președinte interimar al Republicii Moldova atunci Mihai Ghimpu.
I-am comunicat în scris la 14 ianuarie 2010, că sunt martor ocular al omorului lui Valeriu Boboc și, posibil, a altor doi tineri și îi solicitam să fiu primită în audiență. Nu m-a primit nici pînă la sfîrșitul mandatelor sale!!! Nu m-a primit nici măcar un consilier! Nu mi-a scris nici un răspuns la cerere!!!Apoi a ieșit la 01 aprilie 2010 doar cu secvențe despre omorul lui Valeriu Boboc din imaginile înregistrate în acea noapte de calvar din PMAN!
De ce oare nu a dorit să asculte un martor ocular al măcelului, care i-am recunoscut pe mulți din polițiștii de rang înalt care au discins atunci în PMAN? Nu aveau tinerii de unde să-i cunoască, mai ales că erau îmbrăcați pe civil. I-am propus d-lui Ghimpu să facă un audit intern în Aparatul Parlamentului și să stabilească cine a descuiat birourile pentru provocatori?
De ce pe 08 aprilie dimineața au adus persoane străine să încarce totul di clădirea Parlamentului? Unde au dus toate bunurile? Ce a făcut victor alerguș cu comanda sa în clădirea Parlamentului la 7 aprilie și în următoarele zile? Am înregistrări video din 09 aprilie 2009 că în biroul meu lucrurile personale și materialele erau în birou!! Unde au dispărut? Eram deputat!!!
Dar altceva vroiam să zic. Eu am încercat pe 7 aprilie 2009 în jurul orei 16 să ajung în clădirea Parlamentului împreună cu colegul meu deputat Anatol Țăranu. NU NE-AU PERMIS SĂ URCĂM MAI SUS DE ET.II !!! Atunci cine a devastat mai sus??? Ne-a blocat calea consilierul lui lupu de atunci, beșliu!! Cine l-a împuternicit ?? Și pe la ora 19 am fost în clădire chiar la et.VIII în biroul meu!! Am găsit ușa biroului descuiată!!! În acest timp paza clădirii a fost preluată de către forțele de ordine!!! Cine a distrus și a dat foc mai tîrziu???
Aici nu era nevoie de procurori și judecători!! O comisie din deputați trebuia să investigheze! lupu nu a făcut-o, dar ce i-a încurcat Dlui Ghimpu să o facă?
Am găsit un răspuns într-un interviu a deputatului PL Ana Guțu,care a zis, că nu au îndrăznit să discute comportamentul lui lupu la 07 aprilie 2009, deoarece datorită lui am avut AIE 1 !!!! Ați prins firul? Dar lupu era în AIE 1 și a venit în AIE 2 ca să-l protejeze de responsabilitate pe voronin pentru 7 aprilie 2009!! Datorită lui lupu au rămas în funcții toți procurorii, care erau și la 7 aprilie!!! pd-ul nu a dorit să voteze pentru ridicarea imunității lui voronin!!! Să spunem lucrurilor pe nume!!!
De ce se pune pe seama lui 7 aprilie 2009 distrugerea clădirilor? De ce sunt în funcții în aparatul parlamentului cei care au încărcat bunuri în cam-azuri în zilele următoare după 7 aprilie??? Am multe a spune ca martor ocular!!!

  Silvera

  13/03/2011 at 20:43

  Martor la crima miliţiei lui Voronin – http://www.evz.ro/detalii/stiri/martor-la-crima-militiei-lui-voronin-847378.html
  Apropo: 4 buletine de identitate si un permis de sofer, pe care le-am luat de la „tinerii de la Ciocana”, le-am dus la sediul PLDM, ca sa fie verificate si sa se afle cum au putut sa ajunga pe mana unor tineri dubiosi 25-30 acte de identitate, pe care ei sustineau, ca le-au scos din cladirea Parlamentului. Asa si nu am aflat soarta acelor acte, cu toate ca mi s-a promis, ca mi se va comunica.(Dl Leanca, care era prezent la acel moment in sediu, a dat dat dispozitii sa fie verificate actele. Secretara Natalia, si-a lasat telefonul de contact si…atat.) Banuiesc, ca nimeni nu avea interes sa verifice, daca erau false actele sau originale. Nici nu ma mira acest fapt, deoarece, in cazul tinerilor arestati in PMAN „justitia” a fost rapida – dosare intentate, procese de judecata cu hurta, condamnari, in lipsa avocatilor, in decurs de cateva ore. Iar cei, care au maltratat, calicit, omorat (Fulger, politistii din comisariate, procurorii de buzunar, judecatorii slugarnici, avocatii bisnitari, care sunt in cardasie cu ceilalti ) nu au patit nimic. Nici 2 ani nu au fost suficienti ca sa se faca lumina, au tergiversat cat au vrut si au uitat. Sa nu uite, ca noi le-am fost electoratul, pe care in marea majoritate l-au pierdut.

  Siberiacul

  15/03/2011 at 08:58

  Dna Cuşnir, poziţia Dstră răutăciosă anti-Ghimpu este cunoscută. Dstră atunci vă adresaţi Dlui Ghimpu să vă angajeze la serviciu.
  Dl Ghimpu chiar şi fiind la funcţiile care era, nu a fost susţinut (ca şi acuma)de PLDM şi PD. Aceasta a arătat şi cazul cu filmul despre 7 aprilie cînd „fanul” Dstră a spus că n-are vreme să se uite la „kinou” pentru că „are de guvernat o ţară”, şi Decretele Dlui Ghimpu despre ocupaţiea sovietică, retragerea Armatei Ruse, parada de la 9 mai…
  Care-i rezultatul comisiei Nagacevschii (PLDM)?
  Dl Ghimpu a spus „AIE o să avem, dar dreptate – s-a mai vede dacă v-a fi”

Andrei Donica

13/03/2011 at 15:53

Domnule Tănase, după 7 aprilie strigați în gura mare, că Comuniștii vor răspunde pentru tot ce au făcut cu tinerii, care v-au susținut și au ieșit în PMAN.
Dar acuma? Vă da-ți cu fundul la gard, ca niște ticăloși și mincinoși!!!
RUȘINE!!!
Da și referitor la toate politicile Ministerului Justiției pe care le-ați promovat personal, ca fost avocat, sunt niște politici NECONSTITUȚIONALE!!! Mă refer la faptul că din 2012 toți cetățenii RM, care vor avea de furcă cu justiția, vor fi nevoiți să se adreseze la avocații care au cumpărat licența cu cel puțin 10.000 euro!
Mă întreb oare ce să mai facă toți tinerii ceia care au diplomă de juriști, dacă lor Statul nu le permite cel puțin să-și apere fratele, sau părinții, rudele, cu unicul scop de a acumula practică în meseria pe care și-au ales-o pentru viitor.
Toate politicile de felul acesta sunt promovate nu pentru cetățeni, ci pentru voi cei care doriți să controlați acest bussines ca avocatura!!!!!!!
RUȘINE!!!!!!!!!!!!!

Nicolai Parcevschii

13/03/2011 at 19:01

Stimate domnule Tănase.
A fi domn e o intimplare, a fi om e lucru mare.
Vă apreciez mult ineligenţa ţi oroyontul cunoaşterii.
Şi nici de cum virginitatea civică.
După atitea vorbe frumoase se ascunde în fond nedorinţa de a rezolva ceva.
Vă sugerey să priviti caitul http://genocid.jimdo.com/, unde ve-ti gasi opinii şi despre 7 aprilie şi despre Genocidul de la Danceni.
Dar oare acele manifestari politice nu au costat bugetului 60 mln lei. Sau ce aceasta sumă sau daună nu întra sub incidenta unui dosar penal?
Dar oare toate aceste nu sunt in grija unui Ministru al justitiei.
Pai uite de ce populaţia este gata sa-l primească înapoi pe Voronin.
Că au spus minciuni şi au facut porcării şi comuniştii, dar mai puţin vizibile ca Alianţa. Alinaţa prin tupei camiflat de principii şi valori democratice a facut mai multe.
Fără îndoeală că 4 ani societatea va răbda propria prostie electorală, ca peste 4 ani să de alte aprecieri şi de loc în folosul Alianţei.
Dumneaxvoastră ve-ţi întra în istoria Moldovei drept păpuşă a valorilor democratice că-ci cine e păpuşarul din ţară şi peste hotare îl cunoaştem noi.

Silvera

13/03/2011 at 19:52

„Noi suntem iertători „, dar avem memoria buna. Nu stiu, daca la fel de iertator va fi si micutul Dragos Boboc si sutele de tineri maltratati si umiliti de catre politistii, procurorii si judecatorii, care au ramas in posturile lor, unii find chiar avansati, pentru nu se stie ce „merite”. „Filat și toți ceilalți au călcat peste idealurile noastre de la 7 aprilie” – o sa calcam si noi peste ei, cu usurinta si fara regrete, pentru ca in tarisoara noastra nu exista oameni de neinlocuit.

ROMANIA MARE

13/03/2011 at 22:48

Stimate domn !
De ce va temeti sa va pronunntati pentru România Mare ?
Va temeti ca nu veti avea un post important
intr-o tara membra a Uniunii Europene ?

HAMLET

13/03/2011 at 22:53

– LONG LIVE „ROMANIA MARE” OF 1918 !

– WE ARE ROMANIANS !
– WE SPEAK ROMANIAN !
– STOP RUSSIAN ARMY OCCUPATION IN TRANSNITRIA !
– WE ARE EUROPE !
– WE WANT TO JOIN EUROPEAN UNION !
– RUSSIAN IVANS COMMUNISTS – GO HOME !
– KGB: STOP KILLING MOLDOVAN PATRIOTS:
Gr.Vieru,Andrei Savciuc,Doina+Ion Gh. Ghimpu, N.Sulac

DAMOCLE

13/03/2011 at 23:14

Domnule Ministru !
la concret:
1.
In ce an a fost adoptata ultima Lege a Procuraturii in RM ?
At citit avizele expertilor Consiliului Europei
/ 2 juristi independenti / referitor la ea ?
N.B.
Ei scrieau ca aceata Lege a Procuraturii din RM
este MAI TOTALITARA chiar si decât cea din fosta URSS.
2.
De aici si evenimentele din 7 Aprilie 2009 si torturile si crimele savârsite.
3.
De ce nu doriti schimbarea acestei Legi a Procuraturii ?
Doar sunteti jurist european, nu ?
3.
Intrebarea e foarte serioasa:
Daca nu raspundeti la ea, dovediti inca o data,
ca soarta acestei PROVINCII ISTORICE ROMANESTI nu va intereseaza.
Ci interesul personal !

Asteptam raspunsul !

SOARE

14/03/2011 at 19:15

DOMNULE MINISTRU TANASE,

De luni de zile aud pe aceasta PAGI – NET urmatoarea chestiune care va este adresata ::::::::: Sunteti pentru UNIREA cu ROMANIA ????????? iar Dvs nu raspundeti niciodata. STATALITATEA republicii fantoma MALDAVANIA va interzice sa raspundeti.

Asteptam mai mult respect pentru CETATENI .din partea unui ministru MALDAVAN

BARITON

14/03/2011 at 19:22

VIZITA DOMNULUI JOE BIDEN in MALDAVANIA

nu a fost si nu este un balon de sapun.
Convingerea Romanilor de pretutindeni in lume este ca UNIREA MALDAVANIEI cu ROMANIA se va face foarte repede cu sprijinul ferm al Domnului VICE-Presedinte american.

Acum am inteles cine conduce lumea.

VOX SUA, VOX DEI.

Dorin Dusciac

14/03/2011 at 20:02

Sandu,

Superba replica. Felicitari. Este laudabil spiritul tau de echipa si de solidaritate, de care ai dat dovada atunci cind ai vorbit despre persoanele angajate de catre PLDM si de colega ta de partid, care a fost victima abuzului politistului de la Buiucani. Dar daca tot e vorba de membrii partidului din care faci parte, cred ca trebuie sa faci referire si la alti colegi. Presedintele Comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie 2009 a fost acel care intr-o perioada extrem de scurta de timp s-a transformat din aparatorul democratiei liberale si democratice in avocatul de buzunar al Controversatului. Frumos. Individul care a arestat-o pe Nighina Azizov in 5 aprilie 2009 a fost promovat in functie dupa ce Ministru de Interne a devenit tot un personaj promovat de catre PLDM. Individul care in 7 aprilie era invinuit de catre toata Opozitia democratica de la acea vreme de faptul ca ar fi facilitat la 5 aprilie votul masiv al mortilor si al puscariasilor in virtutea functiei sale de Secretar CEC, la nici doi ani dupa evenimentele de trista pomina, tot de PLDM este promovat. In functia de Presedinte CEC. Din cauza acelor acuzatii de frauda electorala au murit oameni, Sandule. Din cauza aceluiasi individ (aici stii exact la ce ma refer) era cit pe ce sa se produca un mini-7 aprilie in incinta ambasadei RM de la Paris. Pe 28 noiembrie 2010. In acele clipe in incinta Ambasadei erau 11 membri ai Biroului Electoral care si-au facut datoria in cel mai legal si corect mod posibil (ba chiar mai mult, si iarasi stii la ce ma refer), si vreo 200 (nu exagerez) de cetateni revoltati, carora individul care a ajuns Presedinte CEC le-a REFUZAT dreptul la vot.
Dupa parerea mea, in replica de mai sus nu erai obligat sa pomenesti despre colegii de partid care au suferit din cauza comunistilor. Dar daca tot ai facut-o, atunci trebuie sa mai pomenesti si despre acei colegi de partid care au devenit sefi de Comisii parlamentare, Ministri sau Presedinti CEC, si care in momentele critice au impins societatea inapoi in intunericul comunist si au promovat lichele. Orice partid care nu stie sa-si critice membrii sau „simpatizantii” care gresesc ajunge cu timpul sa se transforme in PCUS. Sincer, nu vreau ca PLDM-ul sa aiba aceeasi soarta. Bulimia nu salveaza de la foamete, este bine stiut acest lucru.

In fine: „cochetăriile dezgustătoare însoţite de miorlăituri scârboase în jurul lui Voronin”. Nu stiu daca cineva a formulat mai reusit ceea ce se intimpla in ultimul timp in politica din Republica Moldova. Cred ca metafora de mai sus se refera la doua partide, si la doi lideri politici. Stii la cine.

Daotana

14/03/2011 at 23:36

Domnilor, nu retrăiţi şi nu vă înrăiţi. Pentru a găsi răspuns, citiţi articolul “Intervenţia cosmică din 7 aprilie 2009” din cartea “Moldova cosmică” recent editată de cosmologul Tatiana Paladi, în care pe 22 de pagini sunt descrişi factorii cosmici care au declanşat aceste evenimente triste pentru ţara noastră.

yakari

15/03/2011 at 09:49

Toate problemele acestei mici tarisoare se trag de la mentalitatea populatiei si respectiv a „elitelor” (este greu sa dam o astfel de apreciere unor personaje gen sangheli, motpan, ostapciuk etc etc).
Din pacate, actuala guvernare adica actualii conducatori ai tribului nostru, nu se deosebesc prea mult. Ei la fel sufera de o mentalitatea robilor.
Din pacate marea majoritate a actualilor, absoluta lor majoritate, se comporta de parca ar fi in opozitie. Ei nu au simtul responsabilitatii. Se plang de parca ar fi babute sarace, pensionate si neputincioase. Se complac in aces rol. In loc sa munceasca prin birouri si sa faca regula in administratia incompetenta si corupta (cultivata cu insistenta de cineva interesat pe parcursul a cca.20 ani) EI, mari MINISTRI, PRESEDINTI, CONDUCATORI, LIDERI, SALVATORI ai neamului sau tarii nu mai coboara de pe ecranele posturilor TV.
Dragi jurnalisti. Dati-ii afara. fugariti-i la munca! La munca cu ei. Observam ca nu prea le place critica. Atunci, cu ce sunteti mai buni decat cei care au fost inaintea voastra? Liderii normali se bucura cand cineva ii critica, pentru ca astfel ei invata.

Cat despre Tanase voi fi scurt. Pacat. era mai promitator ca avocat. In politica trebuie sa ai o altfel de gandire. Gandirea voastra e prea ingusta, chiar si pentru un teritoriu atat de mic.

UNALTOMOR

15/03/2011 at 10:10

CERERE URGENTA
pt. Domnii Ghimpu, Filat, Lupu
in calitate de persoane oficiale si Patrioti:

ESTE DE DATORIA DVS, sa initiati IMEDIAT ANCHETE DE CERCETARE la toate aceste ASASINATE si sa STOPATI NIMICIREA NOASTRA, a MOLDOVENILOR.

UN ALT ASASINAT: a murit cântaretul de muzica populara Vlad Gheorghelas, cica de ” cancer la oase” / la comanda KGB/
1.
In ultimii 11 ani, acest cântaret a colaborat cu Grigore Vieru, care i-a scris versuri pt. cântecele sale.
Vesnica tema : VECINII !
Atentie: Grigore Vieru a scris si versurile la multe cântece pt. Doina si Ion Aldea Teodorovici, alti cântareti omorâti la comanda KGB in Oct. 1992
Coincidenta ? Ca toti acesti patrioti /cei mai importanti mesageri prin cântec/ au murit cu totii atât de repede ? Doina, Ion, Grigore si Vlad ?
2.
Nu uitati ca si alt cântaret Nicolae Sulac cu “o suta de moldoveni ceceni” ” a plecat dicolo” la comanda, ca si patriotul sculptor Tudor Cataraga si sotia sa Dora intr-un “accident ghidat” din dec. 2010. /autorul monumentului Libertatii in memoria tinerilor torturati la 7 aprilie 2009/
3.
Ascultati atent versurile lui Grigore Vieru din cântecele lui Gheorghelas. Nu transmit ele un mesaj poetic de durere si pro-Re-UNire pt. poporul românesc ? Toate acestea in perioada ultimilor 8 ani de guvernare comunista dela Chisinau /2002-2009/.
4.
Dictionar medical:
“Cancerul osos apare cel mai des la tineri si adolescenti mai ales dupa EXPUNEREA LA RADIATII SAU TRATAMENT PRIN CHIMIOTERAPIE”.
Intrebare:
– a fost cântaretul atât de tânar la 61 de ani ca sa moara ca un adolescent bolnav?
5.
Sarmanul cântaret a fost invitat la emisiuni TV din România,
UNIND astfel MALURILE DE PRUT spre o viitoare Românie Mare.
Intrebare:
– credeti ca acest lucru ii place KGB-OMON de Tiraspol / dar si de Kishinau si Moskova/ ?
6.
Retineti data imprimarii acestei serii de emisiuni dela TV România: 27 Aprilie 2009. Deci imediat dupa revolta din 7 aprilie 2009 / atunci când frontiera de la Prut era inchisa/ si dupa Asasinarea prin accident simulat a lui Grigore Vieru din Ianuarie 2009. Gheorghelas mai avea si un apartament la Iasi / un motiv in plus ca sa fie “lichidat”/.
Iata de ce a fost asasinat Vlad Gheorghelas.
Intrebare:
credeti ca KGB a lasat nepedepista o asemenea activitate patriotica de unire prin muzica ?
Nu ! zilele acestea, 14 Martie 20011, cântaretul e mort de “Cancer la oase “/ la indicatia KGB/ . Ca si primarul Nicolae Costin din 1994 / prin radiatie KGB /.
7.
In secventa 7, cântaretul spune ca Grigore Vieru vroia ca aceste cântece sa fie cunoscute de INTREAGA TARA, dar el a “murit”, asa ca datoria ii revienea lui Gheorghelas. Dar si el a “murit”.
8.
Cine e Urmatorul pe lista neagra – rosie de sânge ?

anna*

15/03/2011 at 10:57

Si care e adevarul, Dle Tanase?
Sunteti ministru, sunteti puterea, aveti pirghii, puteti obtine informatii!
Aveti datoria da a da raspunsuri, nu drepul de a pune intrebari, ca un simplu cetatean.

Mihai Ciubotaru

15/03/2011 at 14:19

Dle Tanase, la raspundere trebuie trasi numai cei ce au maltratat protestatarii sau si cei ce au lovit politistii, distrus cladirile Presedentiei si Parlamentului, adevarul 7 aprilie devine tot mai tulbur, se pare ca in el sunt multe surprize pentru cetateni de aia guvernantii nu prea doresc ca el sa iasa la ivela asa cum a fost.

Siberiacul

16/03/2011 at 06:51

Impotenţa AIE şi în primul rînd al P L D M:
– Neaflarea adevărului despre 7 aprilie,
– necondamnarea regimului komunist,
– netragerea la răspundere cei care au „prihvatizat” – furt în proporţii foarte mare şi ca rezultat însărăcirea populaţiei
1. Dl M.Ghimpu a spus „AIE o să avem, dar dreptate – o să mai vedem de a fi”.
2.PLDM a avut aceiaş poziţie ca şi PD şi ca PCRM (în total vre-o 90% de voturi)
– 2.1. în aflarea adevărului despre 7 aprilie, aceasta a arătat şi reacţia la demonstrarea filmului cu imagini din noapte 7 aprilie prezentat de Dnii Ghimpu şi Chirtoacă.
– 2.2. Decretele Dlui Ghimpu cu prirvire la ocupaţia sovietică, retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM, condamnarea komunizmului, parada de 9 mai în Moscova în timp ce Armata Rusiei este armata de ocupaţie la noi, instalarea monumentului pe PMAN în memoria victemilor komunizmului…
3.A-ţi scris „La Chişinău, cel ce manipulează mai bine”. Recitiţi revista „Timpul” a lui C.Tanase şi a-ţi observa manipulare pro-Filat şi anti-Ghimpu, anti-Chirtoacă, mai delicat o fac „Jurnal TV”, jurnaliştii independenţi P.Bogatu, N.Negru, A.Gherasim…
Dar Dl Mocanu de ce bate doar în Dl Plohotniuc (aici i-aş da dreptate). Dar şi despre „prihvatizările” Dlui Voronin şi Dlui Filat s-a scris destul de mult. De ce în Dnii Voronin şi Filat nu bate, dar bate în Dnul Ghimpu?
4. Trebuie de recunoscut că toţi aceşti 20 ani suntem conduşi de oamenii Moscovei – neocomuniştii (Sangheli, Lucinskii), komuniştii (Voronin), komsomoloştii lui Lucinskii (Diacov, Filat), komsomoliştii lui Voronin (Lupu, Plohotniuc). În PLDM şi PD acuma sunt şi komunişti plecaţi de la Voronin.
5. Pentru PL au votat doar 10% din alegători. Mass-media rusească şi autohtonă (majoritată este în mînile oligarhilor proruşi) „spală creerii”.
6. Noi, cetăţenii, suntem de vină că credem neocomuniştilor, komuniştilor şi komsomoliştilor şi ca rezultat suntem cei mai săraci din Europa

Daotana

16/03/2011 at 22:49

Cititi in cartea „Moldova cosmica” despre evenimentul 7 aprilie 2009 pentru a intelege de ce pina azi nu se cunoaste raspunsul la multe intrebari

laleaua

17/03/2011 at 19:06

E adevărată opinia, că dacă am presa pe pîrgiile legii pot ieşi în vileag multe situaţii „nedorite”. Am constata cert, că cei ce ne conduc au atitudine directă cu evenimentele din 7 aprilie. Poate fi pusă problema nu cea care se manipulează mereu de responsabilităţi, limita care încă nu a descifrat-o nimeni, ci derect de răspundere pentru urmările survenite, inclusiv şi cea materială adusă poporului moldav prin devastările enorme.De aia nici nu prea se doreşte de a afla adevărul… Dar pacatele admise, pentru ale ierta, e necesar de a aduce la altarul dreptăţii mari jertve… Lumea totuna le va afla. Să credem, să credem …

Aburel

19/03/2011 at 08:27

Avand in vedere existenta in Republica Moldova a portalului antiromanesc patriotism.md, cautam cunoscatori ai limbii gagauze pentru formarea unui portal asemanator care sa promoveze libertatea Gagauziei. Portalul se va numi „Freedom to Gagauzia – Gagauz özgürlük-Yeri”. Doritorii trebuie sa aiba ceva experienta in domeniu si isi pot arata disponibilitatea in ziarul Edinaya Gagauziya, in engleza sau romana.

Ruslan

23/03/2011 at 20:33

„Comuniştii au condus Republica Moldova după 7 aprilie încă aproape jumătate de an. Oare nu a mirat pe nimeni faptul că în documentele desecretizate nu figura mai nimic esenţial legat de evenimentele din 7 aprilie? Sau crede cineva că administraţia comunistă nu a gestionat documentar această situaţie? Crede cumva cineva că timp de jumătate de an comuniştii au păstrat careva posibilităţi pentru a-i incrimina penal şi proba în instanţă vinovăţia pentru evenimentele din 7 aprilie? Eu unul cred altfel”.

– Dl Tănase, cu tot respect faţă de Dvs.vreau să atrag atenţia la faptul, că aşa-zisele „cercetări” în documentele, rămase din perioada comunistă sunt efectuate cu ajutorul persoanelor, care nu cunosc, ce înseamnă lucrul în arhivă şi nu au experienţă în cercetarea documentelor. Eu sunt istoric-contemporanist, care timp de 15 ani a lucrat în arhivele ţării cu documentele din perioada sovietică şi într-o oarecare măsură – şi postsovietică. În această calitate pot să vă asigur cu toată certitudine: documente, care confirmă responsabilitatea comuniştilor în cele întâmplate la 7 aprilie 2009, există. Invitaţi-mă şi ajutaţi-mi să obţin acces la aceste documente. Rezultatul va fi foarte curând.
Cu respect, Ruslan Şevcenco, doctor în istorie

CAROL INTAI

26/03/2011 at 04:43

Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare !Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare !Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare !

BASSARAVS

27/03/2011 at 07:53

blog V. Stavila via Unimedia:
“Primarul Nicolae Costin a fost omorât cu cesiu radioactiv ?”

http://blog.nistru-prut.info/?p=2232#comment-7508
john connor spune:
27 martie 2011 la 2:32

UN FOST KGB-st,CHISINAUIAN, (care in afara serviciului iubea paharelul) TIMP DE CITIVA ANI A POVESTIT DESPRE MULTE CRIME INFAPTUITE IPOTRIVA PATRIOTILOR DIN CAPITALA. ACUM CITIVA ANI CIND DEPARTAMENTUL DE LICHIDARE AU AFLAT SURSA DE SCURGERE A INFORMATIILOR SECRETE SI IN URMA HOTARIRILOR PRIMITE A FOST LICHIDAT LUCRATORUL LOR SI UN COLEG DE-AL SAU DE PAHAR. IN SCURT TIMP SA AFLAT CA DESPRE SECRETELE ACELUI-A STIU MAI MULTI… UNII DINTRE EI AR VREA SA SPUNA CE STIU, DAR AU FRICA DE CEI DIN SIS MODOVENESC, INTREBAREA E, UNDE AR PUTEA SA SE PLINGA ACELE PERSOANE, DEOARECE ESTE VORBA DE 19 PERSOANE LICHIDATE IN PERIOADA ULTIMILOR …. ANI???

Daotana

09/04/2011 at 12:11

Motanul-guvernatorul Anul 2010 aduce cadouri frumoase nativului Mistret/Ciine/Peste. Presedintele Curtii Constitutionale Dumitru Pulbere are sesmnul viager Dragon/Motan/Peste. Investigati potentialul energetic al acestor doua entitati pentru a conoaste compatibilitatea în activitatea lor intru binele tarii

comenteaza

Adresa de email nu va fi publicată. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Din activitatea politică

ultimele ştiri şi noutăţi

Alexandru Tănase a fost ales Preşedinte al Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase a fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Decizia...

Citeşte ştirea

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată...

Citeşte ştirea

(interviu) Alexandru Tănase: eventualitatea unor alegeri anticipate nu ţine de norma legală, ea ţine de situaţia politică la moment

Zile numărate. Atat i-ar mai rămâne actualului Parlament pentru a alege un şef...

Citeşte ştirea
Urmăreşte-i activitatea
acum şi pe conturile:
Twitter Alexandru Tanase si Facebook Alexandru Tanase