• Caută

Azi,

Anatomia gândirii reformatoare la moldoveni

Scris la data de de catre Alexandru Tănase

John Locke susţinea că logica este anatomia gândirii. Nu a ajuns marele filosof britanic să vadă care este logica reformelor la moldoveni, căci, în mod sigur, venea cu o altă definiţie.

Deşi nu sunt în ţară, am urmărit cu atenţie schimbul de replici dintre actorii politici pe marginea subiectului creării de către Preşedintele interimar, dl Marian Lupu, a Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept.

Fiind solicitat de presă, am decis să înşir aceste rânduri ce cuprind punctul meu de vedere asupra compatibilităţii funcţiei de judecător al Curţii Constituţionale cu cea de membru al Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept.

Ani în şir, judecătorii Curţii Constituţionale au fost incluşi în diverse comisii şi consilii constituite de Guvern, Parlament sau Preşedintele ţării. Participarea judecătorilor Curţii Consituţionale în aceste foruri avea ca scop prevenirea elaborării unor norme a priori neconstituţionale. Niciodată această situaţie nu a ridicat careva semne de întrebare până când, la prima şedinţa a Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, nu s-a invocat faptul că dl Dumitru Pulbere, Preşedinte al Curţii Constituţionale, şi subsemnatul nu putem face parte din Consiliu.

Motivul invocat a fost unul cu totul special, care ar merita premiul Pulitzer, nu alta: eventualele opinii expuse de judecătorii Curţii Constituţionale pot fi, eventual, puse la baza unor decizii care, eventual, pot fi luate în consideraţie de Guvern şi aprobate eventualele proiecte care, fiind transmise în Parlament, eventual, pot fi votate în două lecturi şi care mai apoi…, eventual, pot fi contestate de opoziţia parlamentară la Curtea Constituţională şi pot, eventual, genera o stare de incompatibilitate pentru Preşedintele Curţii Constituţionale, dl D. Pulbere, şi pentru subsemnatul la examinarea unor eventuale contestări.

Chiar nu vreau să supăr pe nimeni spunând că acest ciclu de “eventualităţi logice succesive” mi se aseamănă uluitor de mult cu povestea drobului de sare (zisă şi Prostia Omenească), despre anticiparea a ceea ce nu se ştie dacă se va întâmpla...

Sincer să fiu, am privit această abordare “extravagantă” a problemei compatibilităţii cu o doză de umor. Am fost prea mulţi ani în politică să nu ştiu că stupiditatea are şi ea dreptul la viaţă, iar atunci când vrei să torpilezi ceva, orice inepţie poate servi ca argument.

Nu am crezut că va urma ceva după vociferarea teoriei „incompatibilităţii”. Dar, din păcate, lucrurile au evoluat. Mă refer la declaraţia dnei Judecător Valeria Şterbeţ, făcută pentru Publika TV, că “magistraţii nu ar trebui să facă parte din această structură, deoarece ar putea să se expună pe marginea proiectelor, care ulterior ar putea fi contestate la Curte”. Mai apoi, a urmat declaraţia Preşedintelui Curţii Constituţionale, dl Dumitru Pulbere, prin care a anunţat retragerea sa din Consiliul naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept.

În mod firesc, am fost asaltat cu întrebări din partea presei cum voi proceda eu în situaţia dată. Pentru a răspunde la această întrebare, am decis să consult temeiurile legale. Au fost invocate trei prevederi legale, după cum urmează:

CONSTITUŢIA REPUBLICII MOLDOVA

Articolul 139. Incompatibilităţi

Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată retribuită, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice.

Este evident că norma constituţională nu este aplicabilă în cazul calităţii de membru al Consiliului deoarece aceasta nu este o funcţie retribuită.

LEGEA PRIVIND CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

Articolul 15. Incompatibilităţi

Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată retribuită, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice.

Prevederile Legii privind Curtea Constituţională, de asemenea, nu sunt aplicabile în cazul dat, din acelaşi motiv, deoarece calitatea de membru al Consiliului nu este o funcţie retribuită.

CODUL JURISDICŢIEI CONSTITUŢIONALE

Articolul 27. Recuzarea

(1) Judecătorul Curţii Constituţionale nu poate participa la examinarea cauzei şi urmează să fie recuzat dacă:

a) a participat ca factor de decizie la adoptarea actului sesizat, excepţie făcând elaborarea şi adoptarea Constituţiei;

b) şi-a expus în public părerea despre constituţionalitatea actului contestat.

(2) Dacă există condiţiile alin. (1), judecătorul Curţii Constituţionale este obligat să-şi declare recuzarea.

Codul Jurisdicţiei Constituţionale prevede două temeiuri de incompatibilitate pentru judecătorii Curţii Constituţionale. Primul temei constă în „participarea ca factor de decizie la adoptarea actului sesizat”. Acest temei nu este aplicabil în cazul dat, deoarece membrii Consiliului nu pot adopta careva acte normative care pot fi sesizate la Curtea Constituţională.

Al doilea temei ţine de „expunerea în public a părerii despre constituţionalitatea actului contestat”. Şi această prevedere legală nu este aplicabilă cazului de faţă, deoarece Consiliul este un organ consultativ şi are rolul de a asigura analiza multidimensională a reformei justiţiei şi altor instituţii de forţă. Un consiliu cu un asemenea mandat nu are cum să pună în discuţie acte deja adoptate care, respectiv, „pot fi contestate”. Prin urmare, problema este una falsă şi este invocată cu totul în alt scop decât grija pentru imparţialitatea judecătorilor Curţii Constituţionale. Prietenii ştiu la ce mă refer.

Judecătorii Curţii Constituţionale şi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie mereu au fost implicaţi în toate procesele de creaţie legislativă a acelor proiecte care vizează funcţionarea şi organizarea sistemului judecătoresc. Voi face o mică incursiune în istoria noastră recentă.

În anul 2000, am avut ocazia să fiu conducătorul unui proiect al Naţiunilor Unite care avea ca scop elaborarea proiectului de lege privind procuratura. În acest scop, Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 662 din 11 iulie 2000 despre constituirea Grupului de lucru pentru elaborarea proiectului de lege privind procuratura. Conducătorul Grupului de lucru era Ministrul Justiţiei de la acea vreme, dna Valeria Şterbeţ. În acest grup de lucru a fost inclus şi Judecătorul Curţii Constituţionale, dl Gheorghe Susarenco. Accentuez, este vorba de elaborarea şi nu despre discutarea conceptuală a unor proiecte de reformă. Sunt mai bine de 11 ani de atunci, dar nimănui nu-i trecu prin cap să invoce o eventuală incompatibilitate a dlui Gh. Susarenco.

În istoria mai recentă am avut încă un precedent – constituirea Comisiei pentru reforma constituţională, prin Decretul Preşedintelui nr. 83 din 1 decembrie 2009. Această comisie trebuia să elaboreze textul noii Constituţii, precum şi pachetul de legi privind modalitatea de punere în aplicare a acesteia. Din această comisie a făcut parte Judecătorul Curţii Constituţionale, dl Victor Puşcaş. Nici în acest caz, nimeni nu a invocat argumentul unei pretinse incompatibilităţi.

Şi cel mai recent caz este cel al ordinului Ministrului Justiţiei nr. 108 din 1 aprilie 2011, prin care a fost constituit Consiliul Naţional pentru Reforma Justiţiei pe lângă Ministerul Justiţiei. Din acel consiliu, de asemenea, făcea parte Preşedintele Curţii Constituţionale, dl Dumitru Pulbere. Acel consiliu s-a întrunit în întreaga componenţă şi nimeni nu a încercat măcar să pună în discuţie necesitatea şi oportunitatea participării Preşedintelui Curţii Constituţionale la elaborarea concepţiei reformei justiţiei.

Comisia de la Veneţia este un organ consultativ al Consiliului Europei alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional. În prezent, Comisia reuneşte 57 de membri, inclusiv reprezentanţi ai tuturor statelor membre ale Consiliului Europei, dintre care 13 sunt judecători constituţionali (Austria, Franţa, etc.), inclusiv 8 preşedinţi de instanţe constituţionale (Ungaria, Olanda, Rusia, Croaţia, Slovacia, Bulgaria, Georgia, Armenia). Toţi aceşti judecători participă la dezbateri şi la adoptarea avizelor ce vizează conformitatea cu standardele democratice a textelor legislative din statele lor, susceptibile de a face obiectul sesizărilor privind controlul constituţionalităţii, iar acest fapt nu îi împiedică să-şi exercite mandatele de judecători constituţionali.

Nu am fost prezent la prima şedinţa a Consiliului, dar mă aşteptam la un cu totul alt scenariu, şi anume: Ministrul Justiţiei să prezinte concepţia „micii reforme” care este deja elaborată, iar Ministrul de Interne să prezinte concepţia reformei MAI, ca apoi membrii Consiliului să înceapă discuţiile asupra fondului proiectelor. Contrar aşteptărilor, am asistat la un act banal de torpilare a activităţii Consiliului şi la suspendarea procesului de reformă atât pe segmentul justiţiei, cât şi pe segmentul afacerilor interne pentru o perioadă indefinită.

Vreau să închei cu declaraţia de azi a Şefului Delegaţiei Uniunii Europene, E.S. dl Dirk Shuebel: „Luna de miere s-a terminat. Acum suntem un cuplu şi trebuie să înregistrăm progrese şi reforme”.

Această declaraţie trebuie să sune ca un avertisment foarte serios, care nu trebuie ignorat.

Comentarii (11 comentarii)

Vasile Vâscu

27/05/2011 at 08:18

Pentru a ne onora demnitatea noastra nationala, trebuie sa ne unim si sa cerem insistent respectarea drepturilor noastre istorice.

FIECARE DIN ACEI CARE VOR PRIMI ACEST APEL SA-L TRANSCRIE IN 10 EXEMPLARE SI SA-L TRANSMITA CELOR MAI APROPIATI PRIETENI, ADEVARATI PATRIOTI AI NEAMULUI NOSTRU.

Ne bizuim pe participarea cea mai activa a elevilor si studentilor, a tuturor tinerilor. Trimiteti acest Apel invatatorilor, medicilor, colegilor din scoli, tehnicumuri, intitutii de invatamânt superior si scriitorilor, lucratorilor de partid si comsomol !

Chemarea noastra este – Unire Moldoveni !
Dreptatea si Adevarul sunt de partea noastra !

FRONTUL PATRIOTIC DIN MOLDOVA
Chisinau, iunie 1984

Vasile Vâscu

27/05/2011 at 08:19

Iata textul original al “Manifestului – Apel”
lansat in iunie 1984 de Vasile Vâşcu / 1940-2010 /, activist de prim-rang al partidului comunist de atunci si mare patriot român, actiune pentru care a fost trimis in Gulag-urile rusesti timp de 14 ani. In 2003 a publicat la Chisinau cartea “Batalia Pentru Demnitate”.
—————————————————————————-
Moldoveni si Moldovence,
Patrioti ai neamului nostru !

In ajunul aniversarii a 60-ea a formarii RASSM, care va fi marcata la 20 octombrie 1984, noi, moldovenii, bastinasii acestui pamânt, trebuie sa cerem drepturile noastre la limba de stat, dezvoltarea si avansarea cadrelor nationale, asa cum prevede politica nationala a PCUS. Exemplu pentru noi trebuie sa serveasca Republicile Baltice, Gruzia si Armenia, care au consfintit prin constitutia lor sovietica limba nationala a bastinasilor in calitate de limba de stat.

Noi traim de sute de ani pe pamântul moldovenesc, mostenit din mosi-stramosi, insa suntem mereu condusi de venetici si straini. Astazi suntem umiliti de presiunea organelor de partid si de stat, siliti sa vorbim in limba rusa, care este straina neamului nostru.

Cine sunt acei care ne conduc ? In majoritate: rusi, ucraineni si reprezentanti ai altor natiuni, care au venit aici nechemati si au devenit o povara in calea noastra spre libertate nationala. Din componenta secretarilor comitetelor orasenesti raionale de partid peste 70 % sunt ne-moldoveni, la ministere si comitetele de stat 80-90 % din angajati sunt nebastinasi. Oriunde te-ai adresa in limba moldoveneasca, ti se raspunde in limba rusa. Apropae nici unul din venetici nu doreste sa insuseasca limba moldveneasca. Cât timp vom rabda aceasta rusine nationala ?

Situatia se agraveaza din motivul ca copiii nostri insusesc prost limba materna, fiind siliti sa faca studiile in scoli, tehnicumuri si institutii superioare in limba rusa.

In Chisinau astazi exista oficial numai 8 scoli nationale, celelate 80 sunt sau numai ruse sau moldo-ruse, directorii si pedagogii fiind in majoritatea lor vorbitori de limba rusa. La Bender si Tiraspol exista numai câte o scoala cu predare in limba moldoveneasca, iar la Râbnita – nici una.

O astfel de situatie nu mia poate fi tolerata !

In anul 1940 pamânturile moldovenesti au fost rupte din hotarele istorice ale Basarabiei si trecute arbitrar de catre clica lui Stalin si Molotov in componenta Ucrainei. Este vorba de fostele judete Hotin, Cetatea Alba, Ismail. Aceasta este o nedreptate istorica care trebuie sa fie reparata.

A sosit timpul sa ne unim cu totii, noi, moldovenii, si sa desclaram deschis drepturile noastre la folosirea limbii materne in organele de partid si de stat, cresterea retelei de scoli nationale in orase si retrocedarea pamânturilor stramosesti.

Pentru a ne onora demnitatea noastra nationala, trebuie sa ne unim si sa cerem insistent respectarea drepturilor noastre istorice.

FIECARE DIN ACEI CARE VOR PRIMI ACEST APEL SA-L TRANSCRIE IN 10 EXEMPLARE SI SA-L TRANSMITA CELOR MAI APROPIATI PRIETENI, ADEVARATI PATRIOTI AI NEAMULUI NOSTRU.

Ne bizuim pe participarea cea mai activa a elevilor si studentilor, a tuturor tinerilor. Trimiteti acest Apel invatatorilor, medicilor, colegilor din scoli, tehnicumuri, intitutii de invatamânt superior si scriitorilor, lucratorilor de partid si comsomol !

Chemarea noastra este – Unire Moldoveni !
Dreptatea si Adevarul sunt de partea noastra !

FRONTUL PATRIOTIC DIN MOLDOVA
Chisinau, iunie 1984

Anatolie Cantir

28/05/2011 at 03:43

Privesc si citesc prea rar, dar mai ales bloguri din MD. Dvs. sunteti unicul care mi-ati atras atentia si niciodata nu o sa inteleg un lucru fundamental, cum se poate ca un on atit de citit etc. nu poate ‘striga’ in gura mare ca aprooape totu-i curupt si demoralizat in MD. Sunt fapte reale care pot fi probate oricind: oamenii putrezesc in Moldova, putrezesc la propriu cei batrini si tot asa mai departe aproape toata populatia vs hyper bogatii din MD. Vedeti, faptul ca sunteti recunoscut drept un intelectual de rang inalt nu pune semnul egalitatii cu onestitatea, ori asta ar trebuie sa fie prima calitate. Noam Chomsky (1967) spunea „It is the responsibility of intellectuals to speak the truth and expose lies.” Dvs. stiti mult mai multe ce se intimpla in toata supa asta institutionala care ne tine in sclavie de sute de ani. Am eu o rugaminte umila: ‘strigati’!

ion

28/05/2011 at 21:42

Dle Tanase, felicitari cu ocazia ca ati devenit liber in exprimarea gindurilor – lux pe care nu vi l-ati putut permite cit timp ati fost in partid. Sper doar sa reveniti in politica, pentru ca de altfel veti deveni complice daca lucrurile se vor inrautati. Dvt ati venit cu promisiuni in fata alegatorilor dupa care va retrageti. Atunci cum sa nu avem atit de multi dezamagiti si indecisi politici?

diana

28/05/2011 at 22:37

Da intradevar dl.Tanase a-ti venit in fata alegatorilor cu promisiuni pentru o viata mai buna….Vam votat,am avut incredere si…..ne-ati tradat.A-ti plecat la un loc caldut si incompatibil cu problemele tarii.Am pierdut increderea in PLDM,Solutia,sa va intoarceti inapoi in politica si sa duceti pina la capat ce a-ti promis la POPORUL REPUBLICII MOLDOVA!!!!

Maria

30/05/2011 at 20:18

D-le Tanase trebuia sa faceti reformele pina la capat,daca spuneati care sunt piedicile la timp,lumea avea sa va sustina alungindui pe cei care va stateau in cale.Dar asa ministrul nou e tinar,capabil dar nu e sustinut,Lupu il numeste unealta,dar nu vede ca el singur e unealta in minele lui Plahotniuc.

Galina

31/05/2011 at 15:12

Dle Tănase!
Atît suflet şi energie am depus noi în PLDM, nu în Filat, ci în voi toţi, ca acum să ne lăsaţi baltă.
Faceţi ceva, nu lăsaţi să revină comuniştii la putere, aveţi şi Voi o obligaţiune în faţa nostră, numai dacă totul nu a fost o farsă, iar noi nişte spectatori naivi.
Cu stimă!

Victor

01/06/2011 at 16:59

Dle Tanase, nu pot intelege sunteti judecator la CC sau comentator politic? Terminati cu jdecatoria in CC si treceti in politica!
Insa asa nu e bine…
Sau la basarabeni acest principiu din curvizmul politic, inclusiv si al DVS, nu e real?

George

02/06/2011 at 10:54

La sigur aceasta incompatibilitate a aparut recent, din dorinta unora de a scapa de Dvs.,deoarece sunteti cel mai bine informat despre starea reala a lucrurilor din justitie.Acest lucru arata ca nu se doreste nici o reforma in justitie si in MAI, ci doar lucrari de refacere a fatadei.Iar aceasta abordare este contaproducniva intereselor aliantei,electoratul careia asteapta schimbari.

Fedea

09/06/2011 at 00:01

CONFIRMAREA FAPTULUI CA ATI AVUT DREPTATE:
analiza secretarului general al Curtii Constitutionale din Franta referitor la cererea de recuzare din partea deputatului socialist impotriva a 6 judecatori din totalul de 11: http://www.conseil-constitutionnel.fr/conseil-constitutionnel/root/bank_mm/QPC/pa038_pa038.pdf

Fraza care merita retinuta: La question de l’application de l’article 6 § 1 CEDH ne se pose pas pour le contrôle de constitutionnalité préventif et abstrait que pratique le Conseil constitutionnel avant la promulgation d’une loi. Il n’y a en effet ni « litige », ni « parties ».

si o decizie mai veche: La position de la Cour européenne des droits de l’homme ne s’en distingue point. A bien lire l’arrêt Procola (CEDH, 28 septembre 1995, Procola c/ Luxembourg), la Cour précise que « le seul fait que certaines personnes exercent successivement à propos des mêmes décisions les deux types de fonctions est de nature à mettre en cause l’impartialité structurelle de ladite institution. Par conséquent, ce n’est pas le fait même de cumuler les deux fonctions consultative/juridictionnelle qui est en cause. LE PRINCIPE DU CUMUL NE PEUT EN LUI-MEME ETRE CONSIDERE COMME UN RISQUE. En revanche, le fait que la même personne qui, en amont donne son avis sur un projet de décision et statue, en aval sur cette même décision au contentieux, est seul susceptible d’affecter l’impartialité du juge. La constante – le principe du cumul – apparaît même comme une condition d’une « bonne administration de la.

Nota 10 pentru analiza
Daca as mai sti ca sunteti si dumnevoastra ‘curat’ , as zice ca meritati si postul de Presedinte al Curtii

Victor Guzun

26/06/2011 at 20:38

Exista o zicala ruseasca, „poti sa spui de o mie de ori ‘miere, miere’, oricum in gura dulce nu ti se va face! Nu va este amar in gura d-le Tanase?

comenteaza

Adresa de email nu va fi publicată. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Din activitatea politică

ultimele ştiri şi noutăţi

Alexandru Tănase a fost ales Preşedinte al Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase a fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Decizia...

Citeşte ştirea

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată...

Citeşte ştirea

(interviu) Alexandru Tănase: eventualitatea unor alegeri anticipate nu ţine de norma legală, ea ţine de situaţia politică la moment

Zile numărate. Atat i-ar mai rămâne actualului Parlament pentru a alege un şef...

Citeşte ştirea
Urmăreşte-i activitatea
acum şi pe conturile:
Twitter Alexandru Tanase si Facebook Alexandru Tanase