• Caută

Azi,

CCM a sprijinit inițiativa Curții Constituționale a Ucrainei privind condamnarea anexării Crimeii

Scris la data de de catre Alexandru Tănase

A_Tanase_cropÎn perioada 9-10 septembrie curent, am participat la reuniunea Cercului Președinților din cadrul Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE), ce a avut loc la Batumi (Georgia), unde am susținut inițiativa Curții Constituționale a Ucrainei de a pune în discuţie și de a condamna decizia din 19 martie 2014 a Curții Constituționale a Federației Ruse, care a deschis calea pentru anexarea de către Rusia a unei părți din teritoriul Ucrainei – Crimeea.

Președinții curților constituționale ale Ucrainei, Georgiei, Lituaniei, Moldovei, Poloniei, Ciprului, Azerbaidjanului și a altor state europene, au semnat o Declarație Comună privind respectarea integrității teritoriale și a dreptului internațional în administrarea justiției constituționale (textul integral al Declarației Comune poate fi găsit aici).

Acest document, care începând cu ziua de 10 septembrie 2015 este deschis pentru semnătură membrilor Conferinței Curților Constituționale Europene, îndeamnă curțile constituționale să nu rămână indiferente, într-o perioadă când imperativele statului de drept, ce impun respectarea principiilor generale ale dreptului, principiilor fundamentale ale dreptului internațional și a valorilor unei ordini constituționale democratice, sunt flagrant încălcate.

La reuniunea Cercului Președinților CCCE, am ţinut să menţionez că acest precedent, privind utilizarea justiţiei constituţionale ca instrument în vederea anexării teritoriului altui stat, este unul extrem de periculos, ţinând cont inclusiv de revendicările similare în teritoriile aflate sub ocupaţie militară rusă din stânga Nistrului, şi compromit respectarea valorilor fundamentale declarate ale CCCE – statul de drept, democrația, respectarea drepturilor omului și independența sistemului judiciar.

Am atras atenția colegilor asupra faptului că adoptarea deciziei de către Curtea Constituțională a Federației Ruse reprezintă un eveniment fără precedent, ce ne demonstrează că această curte constituțională a devenit un instrument de comitere a unei încălcări grave a dreptului internaţional. Astfel de decizii, care în mod clar nu sunt în conformitate cu principiul fundamental al statului de drept, arată că nimeni nu poate astăzi garanta că asemenea anexări de teritorii ale altor state nu vor mai avea loc.

În cadrul Reuniunii Cercului Președinților CCCE au fost, de asemenea, discutate probleme ce ţin de pregătirea și organizarea Congresului al XVII-lea al CCCE. Președinții curților constituționale au discutat probleme referitoare la aplicarea tratatelor internaționale în practica curților constituționale.

IMG_4887

Comentariile sunt închise.

comenteaza

Din activitatea politică

ultimele ştiri şi noutăţi

Alexandru Tănase a fost ales Preşedinte al Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase a fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Decizia...

Citeşte ştirea

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată...

Citeşte ştirea

(interviu) Alexandru Tănase: eventualitatea unor alegeri anticipate nu ţine de norma legală, ea ţine de situaţia politică la moment

Zile numărate. Atat i-ar mai rămâne actualului Parlament pentru a alege un şef...

Citeşte ştirea
Urmăreşte-i activitatea
acum şi pe conturile:
Twitter Alexandru Tanase si Facebook Alexandru Tanase