• Caută

Azi,

Cetăţenii noştri, după un an de deschidere totală şi un pluralism informaţional nemaivăzut, vor şti cu cine să voteze

Scris la data de de catre Alexandru Tănase
Alianţa pentru Intregrare Europeană este o construcţie importantă. Nu pentru persoanele care guvernează. Este, în fapt, o primă experienţă de guvernare în coaliţie după aproximativ 20 de ani de existenţă a Republicii Moldova ca stat independent. Este o experienţă complicată. Democraţiile avansate europene au însuşit această experienţă pe parcursul a sute de ani, ce înseamnă democraţia, ce înseamnă toleranţa, ce înseamnă capacitatea de a putea ceda la un moment dat. Din acest punct de vedere, noi facem primii paşi. Noi nu avem nici un an de zile de când a fost instalat un nou guvern. Este firesc că şi componentele alianţei au anumite reacţii, poziţii proprii, care pe alocuri plac, pe alocuri nu plac. Este important să menţinem o atmosferă de normalitate şi încredere reciprocă, deoarece, după alegeri, Republica Moldova din nou va fi guvernată în coaliţie, nu va exista în nicun caz un partid dominant cum a fost PCRM. Am decis să organizăm un referendum pentru a debloca situaţia cu alegerea Şefului Statului şi pentru a oferi cetăţenilor dreptul să-şi aleagă Şeful Statului. Referendumul va fi cu succes, iar partidele politice care au candidaţi şi capacităţi se vor angaja în competiţia electorală. La acest moment, văd două partide politice, cu orientare democratică, care au candidaţi şi capacităţi pentru a se angaja în această competiţie. Indiferent de candidat, PCRM nu are nicio şansă. În acest context, hotărârea Curţii Constituţionale privind interpretarea articolului 80 din Constituţie ce stabileşte numărul de mandate pe care le poate deţine o persoană în funcţia de preşedinte este un eveniment lipsit total de importanţă, deoarece a fost o decizie previzibilă din start. Chiar şi în actuala componenţă a Curţii Constituţionale, o altă decizie nu putea exista. Dl Voronin reprezintă, la ora actuală, trecutul Republicii Moldova şi nicidecum viitorul. El nu mai este în cărţi ca şi figură politică importantă. Comuniştii sunt practic inexistenţi şi au un comportament absolut stupid. De 3-4 ori pe an iese Voronin, face câteva declaraţii în câteva conferinţe de presă, de regulă conţin insulte la adresa tuturor actorilor politici, care fac deliciul presei şi cu asta se termină. Perioada când PCRM putea doar pe baza secerii şi ciocanului să scoată la votare şi un scaun s-a terminat. La ora actuală, s-au spulberat cele mai mari mituri comuniste: că noi, democraţii, nu putem guverna, că nu vom plăti salariile, că vom da caloşi în loc de pensii, că vom avea război civil, că Republica Moldova va dispare ca stat în faţa aşa-zisului pericol românesc. Sunt absolut sigur că cetăţenii noştri, după un an de zile de deschidere totală şi un pluralism informaţional nemaivăzut pe acest teritoriu, vor şti cu cine să voteze.

Comentarii (21 comentarii)

Mihai

04/08/2010 at 10:07

Dle Tanase, mai sus vorbiti de 2 partide cu orientare democratica care, dupa parerea dvs., au candidati si capacitati pentru a se angaja in competitia electorala. Inteleg ca unul din partide e PLDM. Si care ar fi al 2-lea?

Va multumesc.

CS

04/08/2010 at 10:17

Al doilea partid este PL.
Succes amadurora si sa speram ca s-a terminat definitiv cu rapanul comunist si abureala care au bagat-o acestia in capetele oamenilor.

seviroveanu

04/08/2010 at 10:42

Dle Tănase!
Nu pot fi de acord cu Domnia Voastră din mai multe puncte de vedere.
1. Vârful piramidei vede una, situaţia în teritorii este alta.
a. Lipsa organizaţiilor teritoriale;
b. Dacă şi sunt atunci pe hârtie, mulţi membri, dar în realitate efect zero;
c. Lupta interminabilă între capii organizaţiilor teritoriale;
d. Dictatura şi orgoliul neîtemeiat al liderilor teritoriali;
e. La momentul de faţă organizaţiile teritoriale nu mer spre consolidare, dar spre scindare;
f. Lipsa totală a transparenţei în activitatea organizaţiilor teritoriale;
g. Predominarea minciunii şi dezinformării centrului de către capii organizațiilor teritoriale PLDM;
h. Infiltrarea agenturii secrete care fac jocuri străine;
i. Predominarea cumătrismului în ocuparea funcţiilor de către membrii PLDM.

2. Anume din aceste considerente va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să fie dus spre îndeplinire proiectul PLDM (cazul alegerilor noi ale primarilor, inclusiv Florești, poate servi drept exemplu).

3. În teritoriu nici un partid, în afară de PCRM nu activează, doar așa, ca să fie aruncat praf în ochii centrului.

4. Lipsa totală a întâlnirilor deputaților așa zis, democrați, cu alegătorii. etc.

Aș putea enumera multe, multe lucruri, dar cu părere de rău, toți sunt mari și tari. În realitate sunt niște omzi.

seviroveanu

04/08/2010 at 10:49

La 29 iulie 2009 PLDM a pierdut catastrofal or. Floreşti. A pierdut şi la alegerilor noi ale primarului or. Floreşti. Să ştiţi că dacă nu interveniţi o să perdeţi şi mai şi în alegerile parlamentare anticipate.
Pătrundeţi în esenţă şi o să vă convingeţi.
După discuţia cu Dl Roşca, de la Floreşti, mulţi credeau că va interveni vreo schimbare, dar……

seviroveanu

04/08/2010 at 11:08

Faţă de familia Tănase am o deosebită stimă şi respect.

Stejărel în dezvoltare

Tatăl meu e tei în floare,
Stejar mândru rămuros,
Munte ce tinde spre soare,
Iar în mare – val spumos.

Tatăl meu e foc şi pară,
Tornadă în plină vară,
Puternic ca Făt Frumos,
Tot ca el şi de mintos.

Tatăl meu e cel mai cel,
Nu e nimenea ca el.
Mă priviţi, şi eu sunt mare,
Stejărel în dezvoltare.

witness

04/08/2010 at 13:24

In mod deosebit mi-au placut cuvintele „pluralism nemaivazut”:)))) Inca putin si vom primi un KPSS moldovenesc cu culoare verde.

graur

04/08/2010 at 22:37

DA! Alexandru Tanase, care isi face blog pe unimedia exact in campania electorala! 🙂 Cit platiti Unimedia pt asta? Fodurile Europene cu siguranta va ajuta mult…

graur

04/08/2010 at 22:49

Dupa ce Filat mai calca prin strachini, Tanase apare sa le „dreaga”… Filat e crisa la care tot se pozvoleshte, absolut tot, Tanase e umbrela care il apara de soare, vint shi ploi… 🙂 Fireste, mai ales in campaia electorala!
Stati putin macar sa vina OSCE-ul sa va monitorizeze! Macar de ochii lumii, ca oricum in afara de gidilat la ureche n-o sa va mai faca nimic 🙂 🙂

graur

04/08/2010 at 22:57

Nu va exista un partid dominant… Recunoasteti asa, in suflet, nu pentru Unimedia, ca tare va mai place sa acumulati capital politic, imagine si cit mai multi admiratori/sustinatori. Daca erati inteligenti, il sustineati pe Ghimpu cu decretul, caci unde-i unul nu-i putere. Dar… Capital trebu 🙂

ZILIER

05/08/2010 at 13:19

Credeam ca numai moldovenii nu au in gura decat un cuvant :::: FASCISMUL. Nimeni nu pronunta cuvantul NAZISM.

Dar vad ca si ROODSVELT nu cunoaste decat un cuvant :::: FASCISM.

ESTE INTERZIS sa se pronunte cuvantul NAZISM ??????

ZILIER

05/08/2010 at 16:40

Asta nu inseamna ca NAZISMUL nu afost la fel de crimoinal daca nu cu mult mai mult decat fascismul.A-l trece sub tacere invocand motive PUERILE, a-l sterge din constiinta popoarelor este criminal ca si crimele pe care le-afacut din punct de vedere uman dar si din punct de vedere SOCIAL::: ucideri in masa, ruperi de teritorii si date cu larghete comunismului. Dealtfel, rusii nu pronunta niciodata cuvantul NAZISM , se cramponeaza numai pe fascism.

Cine va face un studiu detaliat asupra acestui subiect ?????? Sau sa-mi dea un raspuns inteligent pe aceasta pagina ????????

ZILIER spune:
August 5 2010 la 16:31
Dar comunismul din lumea intreaga dece se ridica cu vehementa contra fascismului si cocoloseste NAZISMUL ?????

Andrei

05/08/2010 at 17:41

acum dupa tot ce ati facut voi, adica AIE – Alianta Interlopilor Eliberati, precis ca sim cum sa votam! Jos Alianta! Jos HUNTA LIBERALA!

ZILIER

06/08/2010 at 13:33

“” OPERA “” mea a fost postata pe pagina tov DODON dar tot mai sigur sunt
sa figurez pe pagina DVS.

Idee excelenta si incit marii poeti ai Romaniei MARI sa contribue la eforturile lui TOV DODON care ne incita sa scriem versuri patriotice. Ide foarte laudabila.

SA incerc si eu odata in viata sa fac cateva versuri stangace :::::

O, BANAT,
TRANSILVANIE, MOLDOVA,
DOBROGEA si cu MUNTENIA,
BASARABIA, OLTENIA,
INFRATITI in GINTA cea LATINA
Sa jucam ca FRATI de SANGE,
HORA SFANTA A UNIRII.

ZILIER

06/08/2010 at 13:41

“” OPERA “” mea a fost postata pe pagina tov DODON dar tot mai sigur sunt sa figurez pe pagina DVS.

Idee excelenta si incit marii poeti ai Romaniei MARI sa contribue la eforturile lui TOV DODON care ne invita sa scriem versuri patriotice. Ide foarte laudabila.

SA incerc si eu odata in viata sa fac cateva versuri stangace :::::

O, BANAT,
TRANSILVANIE, MOLDOVA,
DOBROGEA si cu MUNTENIA,
BASARABIA, OLTENIA,
INFRATITI in GINTA cea LATINA
Sa jucam ca FRATI de SANGE,
HORA SFANTA A UNIRII.

ZILIER

06/08/2010 at 13:42

Pacat, am uitat BUCOVINA.

ZILIER

06/08/2010 at 14:06

“” OPERA “” mea a fost postata pe pagina tov DODON dar tot mai sigur sunt sa figurez pe pagina DVS.

Idee excelenta si incit marii poeti ai Romaniei MARI sa contribue la eforturile lui TOV DODON care ne invita sa scriem versuri patriotice. Ide foarte laudabila.

SA incerc si eu odata in viata sa fac cateva versuri stangace :::::

O, BANAT si BUCOVINA,
TRANSILVANIE, MOLDOVA,
DOBROGEA si cu MUNTENIA,
BASARABIA, OLTENIA,
INFRATITI in GINTA cea LATINA
Sa jucam ca FRATI de SANGE,
HORA SFANTA A UNIRII.

ETERN.

06/08/2010 at 22:03

Tinand seama de orientarea politica PROLETARA a TOV DODON si directionata spre MOSCOVA este evident ca intentia politicianului nostru este sa aiba cat mai multe poezii SEPARATISTE fata de ROMANIA, contra ROMANIEI.

Chestiunea pe care si-o pune poporul este cum considera TOV DODON marii scriitori moldoveni, clasici in literatura ::::: EMINESCU, HAJDEU si multi altii inca ce se considerau ROMANI chiar daca isi ziceau si MOLDOVENI.

Ii considera TOV DODON FASCISTI, NAZISTI TRADADATORI AI CLASEI MUNCITOARE, DUSMANI ai internationalismului proletar ????? Sa le ardem operele in piata publica ?????? Rog pe distinsii Romani care scriu pe aceasta pagina sa dea extrase semnificative din clasicii moldoveni , poate tov DODON le ignora, fara rea credinta.

Va fac o mica marturisire ::::: In 1940 cand armata rusa “” ne-a eliberat “”, invatatorii din satul meu au fost obligati sa arda in piata publica sute de carti romanesti sub amenintarea NKVD-ului. Pana si un mare volum cu ELEFANTI, “” foarte periculos pentru PIONIERI “” , zicea rusul , sef al comunei .

ETERN.

07/08/2010 at 09:57

IDEEA DE mai sus este EXCEPTIONALA :::::: Pentru a defini clar orientarea unui politician NOU sau VECHI ziaristii nostri sa aiba curajul ( unde am ajuns :::: un ziarist trebue sa aiba CURAJ pentru a pune o chestiune unui personaj publuc !!!!!!!!!) sa intrebe daca persoana respectiva este sa nu pentru UNIREA CU ROMANIA. DE aici pleaca si se intelege unde si in ce directie DOMNUL sau tovariciul respectiv vor sa duca TARA.

blackt`

07/08/2010 at 11:17

sa nu credeti ca daca suntem anti-comunisti va vom accepta pe voi capitalistii deghizati in haine de liberali ! citi busnesmani aveti in parlament bagati ?? cite creu\iere destepte stau in afar parlamentului si executivului??? mereu cind va fi faradelege vom iesi in strada !! deja sa inceput procesul lumea priveste mult mai des curaj.tv decit unimedia.md

JUDET

07/08/2010 at 15:26

Pentru stimatele Doamne de mai sus,

care acuza pe NEDREPT DOAMNA VITALIA-PNL si cred ca politica PATRIOTICA se face fara efort si fara pericole in aceasta tara ANONIMA si FANTOMATICA. Nu crosetand sosete si mancand seminte se lupta cu TIRANIA, cu IGNORANTA, cu servilismul la PUTERE, cu toti cei care FUG CA DRACUL DE TAMAE de cuvintele UNIREA CU ROMANIA.

Eu ca ANONIM imi permit sa va recomand ADMIRABILE DOAMNE sa considerati munca DOAMNEI VITALIA la justa ei valoare, sa va aliati cu DOMNIA SA in aceasta CRUCIADA contra RAULUI, Sa rasplatim nobletea MESAJULUI DOMNIEI SALE in vedera UNIRII cu ROMANIA.

ramby

08/08/2010 at 18:08

De acord cu autorul articolului. AIE reprezintă o experiență unică de până acum pentru Moldova. Sper să lase /amprente/ și în conștiința politică a moldovenilor…

Totuși rămân la părerea că a fost utilă colaborarea cu PD-ul pentru arăta că o colaborare cu /moldoveniștii/ e posibilă în principiu…

Mai rămâne o speranță (un vis mai degrabă) – realizarea fuziunii dintre PLDM și PL pentru a finaliza construcția unui pol anticomunist serios.

La mai mare!

comenteaza

Adresa de email nu va fi publicată. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Din activitatea politică

ultimele ştiri şi noutăţi

Alexandru Tănase a fost ales Preşedinte al Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase a fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Decizia...

Citeşte ştirea

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată...

Citeşte ştirea

(interviu) Alexandru Tănase: eventualitatea unor alegeri anticipate nu ţine de norma legală, ea ţine de situaţia politică la moment

Zile numărate. Atat i-ar mai rămâne actualului Parlament pentru a alege un şef...

Citeşte ştirea
Urmăreşte-i activitatea
acum şi pe conturile:
Twitter Alexandru Tanase si Facebook Alexandru Tanase