• Caută

Azi,

Despre găinării, surse anonime sau cum se fabrică o manipulare

Scris la data de de catre Alexandru Tănase

Reţeta de fabricare a unei manipulări este simplă. Lansezi deliberat o minciună pe internet care mai apoi „se transformă în zvon”. După asta, sunt invitate persoane mai mult sau mai puţin cunoscute „să comenteze zvonurile din societate”. Mai apoi, opinia persoanelor date despre aşa-numitele „zvonuri” este difuzată în mass-media ca şi informaţie care nu necesită a fi probată. Doar observatorii foarte atenţi sunt în stare să depisteze o asemenea găinărie.

Să trecem la un studiu de caz.

1. Mai întâi, pe un site a apărut o informaţie nevinovată de la o sursă „care a dorit să-şi păstreze anonimatul” despre: Surpriza pe care o pregăteşte Partidul Popular din Moldova.

2. După asta, pe un alt site, care se bucură de credibilitate, este publicat un interviu, cu o persoană notorie (Igor Boţan) Despre inflaţia partidelor extraparlamentare. Din titlul materialului este clar că discuţia va fi despre un fenomen negativ – şi anume inflaţia partidelor extraparlamentare. Jurnalistul a solicitat un interviu analistului politic Igor Boțan, adresându-i următoarea întrebare: „Ar fi posibil ca o formațiune relativ nouă, Partidul Popular, să intre în următoarea legislatură, eventual sub conducerea fostului ministru al justiției, Alexandru Tănase, așa cum speculează presa”. Sigur că nu se specifică despre ce „speculaţie de presă” este vorba, deoarece asemenea speculaţii pur şi simplu nu există.

Pentru consolidarea aparenţei că se discută despre o faptă reală, dar nu una imaginară, autorul interviului formulează o a doua întrebare, la fel de retorică: „Tot presa tirajează precum că Partidul Popular din Republica Moldova, fiind înregistrat în aprilie 2011, aşa cum aţi amintit şi dumneavoastră, în perioada mandatului ministrului justiţiei, Alexandru Tănase, care este acum preşedinte al Curţii Constituţionale. Şi iată că acest fapt a făcut să apară ipoteza precum că domnul Alexandru Tănase ar putea în viitor să conducă această formaţiune”. Nici aici autorul nu specifică unde, când şi ce „tirajează presa”. Răspunsul dlui Igor Boţan la această întrebare este cât se poate de clar, că este o ipoteză pe care el o pune la îndoială.

3. Mai apoi, pe un alt portal de ştiri, specializat în asemenea afaceri, minciuna devine „informaţie” cu următorul titlu: Probabil Alexandru Tănase va prelua conducerea Partidului Popular, unde se lasă impresia că Igor Boţan este sursa acestei „informaţii”. Părerea dlui Igor Boţan (că este o ipoteză pe care el o pune la îndoială), se transformă în altceva. Să urmărim cum este citat răspunsul: „Analistul politic Igor Boțan admite, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Alexandru Tănase ar putea prelua conducerea Partidului Popular”. Observăm că deja apar două surse: Europa Liberă şi Igor Boţan. Un cititor neiniţiat deja nu mai observă că este minţit.

4. În final, ştirea este preluată de un alt portal, care are în spate şi o televiziune: „Alexandru Tănase ar putea prelua conducerea Partidului Popular”. VEZI declaraţiile şefului Curţii Constituţionale. Textul începe în felul următor: „În ultima perioadă de timp, tot mai multe voci spun că Alexandru Tănase, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, ar putea prelua conducerea Partidului Popular. O asemenea ipoteză a fost luată în calcul şi de analistul politic Igor Boţan, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă”. Aici se invocă din nou numele lui Igor Boţan, Europa Liberă şi, pentru a consolida minciuna, se face referire la existenţa „mai multor voci”. Care sunt aceste voci? Dacă revenim la începutul acestei istorii, vedem că nu a existat nici o voce.

Am făcut un studiu de caz simplu, care demontează cât de uşor poate fi prostită societatea de cei care au misiunea să o informeze corect. Potrivit eticii şi deontologiei profesionale, chiar dacă ar fi existat careva zvonuri care necesită a fi reflectate în presă, sau eventual comentate, primul care trebuie luat la întrebări este persoana vizată.

În cazul în care autorul interviului m-ar fi întrebat pe mine dacă am careva planuri legate de Partidul Popular, i-aş fi răspuns următoarele:

Am tot respectul faţă de liderii Partidului Popular, domnii Alexandru Oleinic şi Valeriu Cosarciuc. Sunt persoane cu o bogată experienţă politică, care ştiu să-şi atingă scopurile propuse. Faptul că am muncit împreună în acelaşi guvern nu poate fi interpretat ca o intenţie de a adera la Partidul Popular, cu atât mai mult de „a prelua conducerea acestuia”. Nu există nici un suport pentru a face asemenea concluzii.

Faptul că Partidul Popular a fost înregistrat în perioada când eram ministru al justiţiei nu înseamnă nimic. Deţinând funcţia de ministru al justiţiei, eu am promovat o politică liberală în problema înregistrării organizaţiilor necomerciale, inclusiv a partidelor politice, fiind înregistrate sute de organizaţii noi.

Pentru moment, nu mă interesează nici un partid politic, parlamentar sau extraparlamentar, deoarece am încă multe de făcut la Curtea Constituţională. Mandatul de judecător este incompatibil cu activitatea politică şi intenţionez să-l duc la bun sfârşit.

Comentariile sunt închise.

comenteaza

Din activitatea politică

ultimele ştiri şi noutăţi

Alexandru Tănase a fost ales Preşedinte al Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase a fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Decizia...

Citeşte ştirea

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată...

Citeşte ştirea

(interviu) Alexandru Tănase: eventualitatea unor alegeri anticipate nu ţine de norma legală, ea ţine de situaţia politică la moment

Zile numărate. Atat i-ar mai rămâne actualului Parlament pentru a alege un şef...

Citeşte ştirea
Urmăreşte-i activitatea
acum şi pe conturile:
Twitter Alexandru Tanase si Facebook Alexandru Tanase