• Caută

Azi,

I love Chişinău

Scris la data de de catre Alexandru Tănase

>> Am ales meseria de jurist deoarece am fost şi rămân a fi un spirit justiţiar. Detest nedreptatea. Am considerat că meseria de avocat mi s-ar potrivi cel mai bine şi mă bucur că nu am greşit. În acelaşi timp, am moştenit de la tatăl meu pasiunea pentru literatură, dragostea şi respectul faţă de forţa cuvântului. El a fost şi rămâne, pentru mine, un punct de sprijin moral în ceea ce fac. Felul lui de a fi m-a ajutat să nu calc strâmb în viaţă şi să înţeleg că „ce e val ca valul trece”. El nu a cântat osanale nimănui, niciodată - este principial în abordări, inclusiv când este vorba de activitatea partidului din care fac parte. Din păcate, nu toată lumea are capacitatea să înţeleagă că o opinie critică, dar argumentată, poate să te ajute mult mai mult decât o laudă goală sau o încurajare în a face prostii. Oamenii integri înţeleg şi acceptă situaţia normală când un ziarist are o atitudine critică faţă de guvernare. Dar, nu toţi gândesc aşa.

>> Copiilor mei le educ dragostea de carte, limitându-le timpul de explorare a internetului sau TV. Viaţa lor este înainte, vor reuşi să privească la TV. În schimb, nu tot timpul vor reuşi să citească o carte bună. Fiul meu, Matei, este un spirit rebel ca şi mine, dar mă bucur că a moştenit de la bunicul său talentul de a scrie. El va decide ce va face în viaţă. La rândul meu, voi fi obligat să-i accept opţiunea.

>> Fără sprijinul familiei nu cred că aş fi reuşit să realizez o carieră profesional plenară. Familia este cetatea unde te simţi în siguranţă, locul unde nu există minciună, intrigă şi mizerie.

>> Dacă l-aş întâlni pe Dumnezeu, l-aş ruga să binecuvânteze poporul nostru şi să ne scoată, în sfârşit, din întuneric la lumină.

>> Avocatul şi omul politic sunt noţiuni foarte apropiate ca şi esenţă. În ambele cazuri, pledezi o anumită cauză. În avocatură - cauza clientului, în politică - cauza partidului…

>> „Avocatul diavolului” este o figură de stil inventată de scriitori. În realitate, diavolul nu are nevoie de avocat. În privinţa clienţilor mei, mereu i-am apărat sincer, indiferent de atitudinea mea personală faţă de ei. Am considerat şi consider că este o mare ticăloşie să-l trădezi pe un om care a avut încredere în tine şi care şi-a încredinţat soarta în mâinile tale. Chiar dacă acesta este un criminal.

>> Valeriu Pasat - clientul de ieri, adversarul politic de azi… L-am apărat pe Valeriu Pasat deoarece dumnealui a fost o victimă a maşinii represive a lui Voronin. Însuşi faptul că a fost achitat chiar pe timpul comuniştilor serveşte o dovadă în plus. Acum dl Pasat s-a lansat în politică. Chiar dacă nu avem aceleaşi viziuni politice, îl respect pentru faptul că a ştiut să treacă cu capul sus prin calvarul puşcăriilor comuniste. Deşi suntem în formaţiuni diferite, avem o relaţie bazată pe respect reciproc.

>> Fiind copil, am cutreierat toate parcurile de la Botanica. Cunoşteam fiecare cărăruşă şi fiecare povârniş - până la vârsta de 18 ani am locuit în preajma lacurilor de la Botanica. Pe acel loc s-au înălţat blocuri, magazine şi benzinării, nimicind o parte a spiritului acestui oraş şi o parte importantă a specificului lui absolut irepetabil. Recent am mers cu copiii mei prin acele locuri şi am găsit paragină, infrastructură devastată şi drumuri distruse. În general, în ultimii ani, Chişinăul este cu totul altceva decât a fost odată…

>> Iubesc Chişinăul pentru că este o parte din mine, de care nu mă voi putea detaşa niciodată. Dar nu pot privi indiferent la monstruozităţile „arhitectonice”, apărute în anii independenţei, una mai colorată şi zorzonată decât alta. Urăsc anexele care se construiesc la blocurile de locuit în tot oraşul. Nici într-un oraş normal nu veţi găsi blocuri cu 5 sau 9 nivele unde locatarii să-şi construiască anexe care şi cum îi trece prin cap. Este inadmisibil ceea în ce s-a transformat oraşul cu miile de microbuze care circulă ca în pădure, cum le vine în cap şoferilor şi care se opresc în mijlocul drumului. Păcat că nimeni nu are curajul să le scoată din oraş sau să le ordoneze activitatea. Nu vom găsi în oraşele normale panouri publicitare, amplasate la fiecare colţ şi care abundă de lipsă de gust şi concepţie urbanistică.

>> Să încercăm să facem o comparaţie cu Iaşiul – oraşul studenţiei mele. În Iaşi n-a fost demolată nici o casă care are o legătură cât de mică cu istoria sau cu oamenii care au locuit acolo. Nimănui nu i-a trecut prin cap să autorizeze construcţia blocurilor de locuit în parcul Copou sau să facă „evroremont” la bojdeuca din Ţicău. Restaurantul „Bolta Rece”, pe care îl vizita şi Mihai Eminescu, astăzi tot restaurant este şi nimeni nu a îndrăznit să-l demoleze pentru a construi o benzinărie.

>> Chişinăul este o capitală europeană, deoarece este amplasat în Europa. Din alt punct de vedere, Chişinăul va deveni o capitală europeană atunci când se va schimba atitudinea faţă de oraş: când se vor construi parcări supraetajate, dar nu blocuri cu 300 de apartamente şi cu 20 de locuri de parcare, când faţadele blocurilor sovietice vor fi renovate într-o manieră omenească, ca să înveselească vizual oraşul, dar nu să fie date cu smoală. Pe strada Bănulescu Bodoni, la o distanţă de 50 de metri de casa Guvernului, vis-a-vis de piaţa de flori, este amplasat un bloc cu trei nivele. În ultimii 10 ani s-au făcut 20 de intrări separate şi s-au amplasat 50 de publicităţi, una mai lipsită de gust decât cealaltă. Faţada a fost colorată în 10 culori. Cineva, care deschisese un sushi bar, a vopsit o parte din faţadă într-un negru funerar! Aşa ceva nu veţi găsi nici într-o capitală europeană. Vă imaginaţi ca astfel de lucruri să se întâmple pe Champs-Élysées?

>> Adevărul, după cum spunea Goethe în s. XVIII, este o flacără atât de luminoasă încât mulţi oameni nu-i pot suporta lumina. Unii închid ochii ca să n-o vadă, iar alţii fug ca să nu fie arşi. În această ordine de idei, putem spune că adevărul este în tot ce ne înconjoară, doar că ai nevoie de curaj şi discernământ pentru a-l vedea şi a-l accepta.

>> Adevărul este vulnerabil în faţa minciunii de multe ori. Se întâmplă în societăţile neinformate, cum este şi societatea moldovenească, din păcate. Cei care deţin instrumentarul necesar pentru diseminarea minciunilor urmează îndemnul ministrului propagandei regimului nazist, Joseph Goebbels: „Spune o minciună de mai multe ori şi ea va deveni adevăr”. Manipularea are loc prin omisiune, sau prin denaturarea faptelor.

>> Nu fentez adevărul, mă simt mai sigur în ceea ce fac atunci când sunt sincer. În realitate, alţii au încercat să fenteze adevărul în raport cu mine - o instituţie media, angajată în caravana „antimafie”, a difuzat o ştire cu următorul conţinut: „Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, este şi el implicat în afacerile lui Plahotniuc”. Un grup de acţionari ai SA „Chişinău” a declarat chiar că ar avea probe care demonstrează că Alexandru Tănase ar fi dat indicaţii în scris pentru ca instanţele de judecată să dea câştig de cauză unui grup de oameni de afaceri, printre care e şi Vladimir Plahotniuc. Era suficient să adaugi la această ştire mincinoasă trei elemente de adevăr pentru ca toată manipularea să se transforme într-un balon de spumă:

1. Întregul „Grup de acţionari” deţine doar 1,23% din S.A. „Chişinău”.

2. Pretinsele „indicaţii” nu sunt altceva decât o scrisoare de remitere a unei petiţii către o serie de autorităţi.

3. Plahotniuc nu este proprietar al S.A. „Chişinău”.

>> Posturile tv de la noi… Nu mă stresează nici unul - dacă nu-mi place ce văd, apăs alt buton la telecomandă. Asta recomand să facă tuturor celor care simt că sunt prostiţi... cu televizorul. Nu vreau să evidenţiez un post de televiziune - nici în sens negativ, nici în cel pozitiv. Pot spune că mă bucur pentru echipa care face ştirile la postul public Moldova 1. În acelaşi timp, îmi pare rău pentru cei care, de o bucată de vreme, au acceptat compromisul cu propria conştiinţă şi au început să manipuleze cu neruşinare opinia publică. Istoria recentă ne demonstrează care este finalul jurnaliştilor angajaţi în campanii de manipulare a opiniei publice.

Proiect de Sergiu Gavriliţă.

Coordonator: Simion Ciochină.

Texte: Rodica Trofimov, Rodica Bileţchi, Irina Tribusean, Marcel Toma.

Fotografii: Igor Schimbător.

Sursa: vipmagazin.md

Comentarii (2 comentarii)

ION SULA

22/01/2011 at 19:48

Donnule A.Tanase, mai deunazi,daca nu ma gresesc, pe 19.01.2010., am privit emisiunea „Sare si piper” la Jurnal TV, la care si dvs, a-ti participat. Dupa cele vazte si auzite, am ramas cu un sentiment profund de dezamagire, indignare, dispret, dar si mila, de toti voi din Alianta. Daca as fi venit atunci, in tara, adica, fiind neinitiat in problemele politice ale republicii, aveam sa cred ca dvs. a-ti fost primarul Chisinaului, ultimii 4 ani, si doriti, inca un mandat pe urmatorii 4 ani. Ce s-a inceput de acum campania electorala? A-ti inceput atacul contra lui d. Cirtoaca. Nu va intelegem! Oare chiar a-ti gasit in Chirtoaca, cel mai mare dusman al poporului nostru? Toti oamenii normali din tara aceasta, stiu, ca principalul dusman al poporului bastinas, este PCRM, unde s-au cuibarit niste hoti, tilhari, demagogi, in frunte cu clanul V O R O N I N, care pe parcursul ultimilor ani, au comis un adevarat genocid, fata de poporul bastinas. Logic ar fi ca dvs, sa va luptati cu aceasta hidra veninoasa si antiumana, deci cu dusmanul de moarte a

ION SULA

22/01/2011 at 20:02

Donnule A.Tanase, mai deunazi,daca nu ma gresesc, pe 19.01.2010., am privit emisiunea „Sare si piper” la Jurnal TV, la care si dvs, a-ti participat. Dupa cele vazte si auzite, am ramas cu un sentiment profund de dezamagire, indignare, dispret, dar si mila, de toti voi din Alianta. Daca as fi venit atunci, in tara, adica, fiind neinitiat in problemele politice ale republicii, aveam sa cred ca dvs. a-ti fost primarul Chisinaului, ultimii 4 ani, si doriti, inca un mandat pe urmatorii 4 ani. Ce s-a inceput de acum campania electorala? A-ti inceput atacul contra lui d. Cirtoaca. Nu va intelegem! Oare chiar a-ti gasit in Chirtoaca, cel mai mare dusman al poporului nostru? Toti oamenii normali din tara aceasta, stiu, ca principalul dusman al poporului bastinas, este PCRM, unde s-au cuibarit niste hoti, tilhari, demagogi, in frunte cu clanul V O R O N I N, care pe parcursul ultimilor ani, au comis un adevarat genocid, fata de poporul bastinas. Logic ar fi ca dvs, sa va luptati cu aceasta hidra veninoasa si antiumana, deci cu dusmanul de moarte a intregii aliante. Dar dvs va lupta-ti cu Chrtoaca. Nu e omeneste. Noi v-am votat sa conduceti tara fara comunisti, DAR NU SA VA MINCATI INTRE VOI. N-ati spus la emisiune nimic despre ce a-ti reusit ca ministru justitiei si ce mai avti de facut. Ati inceput lupta cu Muruianu CSJ, dar ati inghitit galusca(((, nimic nu s-a primit. „cto kiska tonka”??? Deci cu justitia ati terminat-o, ati trecut la primarie))))). Urit tare, nu va face cinste!!! Se primeste ca in zicala „tiganul cind a ajuns imparat, intii pe taica-sau la spinzurat”
Apropo, alta poiezie a lui Gr. Vieru, decit „in april, in april s-a nascut Ilici”, oare nu nu cunoasteti, intentionat sau din intimplare????? Mersi anticipat

comenteaza

Adresa de email nu va fi publicată. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Din activitatea politică

ultimele ştiri şi noutăţi

Alexandru Tănase a fost ales Preşedinte al Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase a fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Decizia...

Citeşte ştirea

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată...

Citeşte ştirea

(interviu) Alexandru Tănase: eventualitatea unor alegeri anticipate nu ţine de norma legală, ea ţine de situaţia politică la moment

Zile numărate. Atat i-ar mai rămâne actualului Parlament pentru a alege un şef...

Citeşte ştirea
Urmăreşte-i activitatea
acum şi pe conturile:
Twitter Alexandru Tanase si Facebook Alexandru Tanase