• Caută

Azi,

Interviu – Despre meandrele politicii moldoveneşti

Scris la data de de catre Alexandru Tănase

Dan Preda: Buna dimineata, dle Tanase. Aţi abandonat, aş spune, o carieră politică de succes, optând pentru principii morale, şi aţi furnizat prima surpriză de proporţii. A doua s-a produs alaltăieri, când un alt politician de valoare, dl Mihai Godea, a părăsit şi el, în plină campanie, partidul dlui Filat, anunţând că va candida independent la Primăria Chişinăului. Spuneţi-mi, există explicaţii, o motivaţie comună la aceste gesturi sau este vorba de motive individuale?

Alexandru Tănase: Buna dimineata. Eu cred că nu putem vorbi de o motivaţie comună, deoarece atât eu, cât şi dl Godea am avut fiecare motivele lui pentru care ne-am retras din partid. Eu am optat pentru o carieră profesională, dl Godea a optat pentru un proiect politic propriu. Să vedem exact care va fi natura şi esenţa acestui proiect. Aşa că eu cred că trebuie să privim separat aceste două situaţii.

Dan Preda: Şi dvs şi dl Godea aţi criticat încetinirea sau chiar abandonarea reformelor în Republica Moldova. De ce? Cine stă de-a curmezişul acestui proces?

Alexandru Tănase: Cred că este naiv să crezi că poţi derula reforme de amploare atâta timp cât nu există o stabilitate elementară la nivel politic. Aici este cea mai mare problemă şi încetinirea reformelor se datorează, cred eu, în primul rând crizei politice în care se află ţara noastră, în al doilea rând sigur că incapacităţii majorităţii parlamentare actuale de a fi consecventă în promovarea acestor reforme. În mod special, este vorba de reforma justiţiei, care nu poate fi derulată fără un sprijin parlamentar, politic, plenar.

Dan Preda: Ce blochează reforma în justiţie, pentru că este un loc pe care îl cunoaşteţi foarte bine, aţi fost, o recunosc şi adversarii dvs politici, unul dintre cei mai buni miniştri ai justiţiei, căruia i s-a găsit, am văzut, cu greu un înlocuitor? Şi atunci ce blochează reforma aici, la justiţie?

Alexandru Tănase: Eu cred că lipsa unei tradiţii şi a unei culturi democratice. Şi acea energie pe care o au majoritatea politicienilor noştri de a instaura controlul asupra tuturor proceselor care au loc în societate, inclusiv şi asupra justiţiei.

Dan Preda: Deci imixtiune politică, poate şi corupţie?

Alexandru Tănase: Eu cred că politic..., există şi elementul politic în acest sens, dar până la urmă este vorba de interese pur personale, nu neapărat de corupţie, dar poate fi vorba de o influenţă asupra anumitor procese.Şi cred eu că, atâta timp cât nu vom avea o majoritate parlamentară care va renunţa la orice idee de a mai controla justiţia, nu va fi posibil de a reforma nimic.

Dan Preda: Dar de ce nu funcţionează, totuşi, aşa cum ar trebui această Alianţă pentru Integrare Europeană, domnule Tănase?

Alexandru Tănase: Alianţa pentru Integrare Europeană nu este o formaţiune politică omogenă, care ar putea să adopte decizii şi să promoveze un program unic de reforme. Este un mariaj, aşa, din interes, ca să zic aşa.

Dan Preda: Este o coaliţie în care şi-au pus speranţele foarte mulţi moldoveni şi chiar şi UE.

Alexandru Tănase: Şi-au pus speranţele, dar să nu uităm că este o coaliţie foarte şi foarte eterogenă. Avem trei formaţiuni cu opţiuni politice destul de distincte, şi ca şi opţiune geopolitică, ca şi viziune asupra proceselor democratice şi viitorului Republicii Moldova. Cred eu că este destul de complicat şi nu ştiu care va fi viitorul acestei majorităţi, ţinând cont de acele divergenţe principiale care există în interiorul majorităţii. Mai mult de atât, la acestea se adaugă şi incapacitatea, cred eu, a multora dintre participanţii la aceste procese de a fi mai flexibili, de a face anumite compromisuri, anumite concesii, cu un scop foarte clar de a ne mişca mai accentuat pe agenda de reformă.

Dan Preda: Toată lumea poartă aceeaşi responsabilitate sau unii sunt mai responsabili decât ceilalţi pentru această funcţionare mai greoaie a Alianţei?

Alexandru Tănase: Nu putem vorbi de o responsabilitate solidară în cazul de faţă, dar nici nu cred eu, din poziţia mea de judecător la Curtea Constituţională, că ar fi potrivit să dau anumite note participanţilor. Eu cred că opinia publică înţelege exact ce se întâmplă, deoarece monitorizează de mai multă vreme foarte atent relaţiile şi abordările care sunt în coaliţia majoritară. Eu cred că este necesar ca şi cei care sunt mari, cei mai mari, să înveţe că poziţia dominantă asigură nu doar privilegii, dar şi responsabilităţi. Este exact ca şi în familie, cel mai mare poartă şi greul în raport cu cei mai mici. Dacă lucrul ăsta se va înţelege, cred eu că există şansă să ne mişcăm mai înainte.

Dan Preda: Deocamdată, pare că se înţelege mai greu acolo foarte sus, la vârf, unde spuneţi, pentru că, iată, se produc defectări destul de des. Dar să vorbim puţin despre campanie. Cum funcţionează şi cum vi se pare că gestionează Alianţa pentru Integrare Europeană aceste alegeri? Putem vorbi de o strategie cât de cât comună, de un adversar comun?

Alexandru Tănase: Nu cred că se poate acum contura exact care ar fi adversarul comun, deoarece în campanie fiecare partid a intrat pe cont propriu. Sigur că nu poate fi neglijat riscul revenirii comuniştilor la putere. Din acest punct de vedere, cel mai avantajat sigur că este actualul primar al Capitalei, domnul Dorin Chirtoacă, care se bucură de cel mai mare sprijin şi simpatie în municipiul Chişinău. Ca şi adversar, acesta l-ar avea pe Igor Dodon, care este reprezentantul Partidului Comuniştilor şi cred că cam aici se va da marea bătălie. Datele sondajelor pe care le mai avem şi noi demonstrează că acesta ar fi formatul. si ar fi bine ca toţi cei care sunt implicaţi în campanie să înţeleagă că nu este vorba doar despre o bătălie pentru o funcţie de manager al unui oraş, dar este vorba despre o poziţionare politică acre poate influenţa decisiv viitorul politic al ţării, în perspectiva unor eventuale alegeri anticipate.

Dan Preda: Ştiţi ce mă miră şi mă nelinişteşte? Comportamentul Partidului Liberal Democrat care îl atacă, mi se pare, mai vehement pe Dorin Chirtoacă decât pe reprezentantul comuniştilor, pe Igor Dodon, mai ales în contextul declaraţiilor recente ale domnului Godea, care afirma că dânsul vede o apropiere între partidul condus de premierul Filat şi comunişti. Cum comentaţi?

Alexandru Tănase: Această apropiere am sesizat-o şi eu mai devreme, chiar şi atunci când eram încă în interiorul partidului, nu am fost niciodată de acord cu ea. Eu cred că trebuie să avem un dialog cu toate formaţiunile politice, inclusiv cu opoziţia, dar este o mare diferenţă între un dialog şi o apropiere. Sigur, cred că este regretabilă această situaţie când majoritatea concurenţilor electorali şi-au propus ca scop eliminarea din cursă doar a actualului primar al Capitalei, domnul Chirtoacă, ignorând cu desăvârşire pe celălalt candidat (Dodon), care este unul foarte, foarte serios şi care nu poate fi de neglijat. Domnul Chirtoacă a avut parte de un mandat destul de complicat. Am avut ocazia să muncesc alături de el în prima jumătate a mandatului său, când de fapt a fost antrenat într-o hărţuire din partea regimului comunist şi în a doua parte a mandatului sigur că nu a avut prea mult sprijin, chiar dacă este reprezentantul unei formaţiuni importante din coaliţia majoritară. Eu cred că acum, o dată cu finalizarea acestui scrutin electoral care va avea loc la începutul lunii iunie, vom avea o posibilitate de a repara această situaţie ca şi viitorul primar al Capitalei, fie că va fi domnul Chirtoacă, fie că va fi altcineva, să aibă o cooperare mai sănătoasă cu autorităţile centrale.

Dan Preda: N-ar fi decât în beneficiul cetăţenilor.

Alexandru Tănase: Păi, ar fi în beneficiul sistemului politic. Este absolut anormal când primarul general...

Dan Preda: Este boicotat chiar de guvernul din care face parte, cumva.

Alexandru Tănase: Păi, domnul primar ar şi votat guvernul, din care am făcut şi eu parte. Guvernul Alianţei pentru Integrare 1 a fost votat inclusiv şi de el şi din punctul acesta de vedere, cred că era necesară o relaţie de "fair-play" în relaţia autorităţi centrale - autorităţi locale care, din păcate, nu a avut loc.

Dan Preda: Domnule Tănase, m-am bucurat să constat că inclusiv foştii colegi din PLDM cred că steaua dvs nu a apus. Domnul Viaceslav Ioniţă, de pildă, afirma ieri că politicianul Tănase nu şi-a spus ultimul cuvânt. Sunt de aceeaşi părere, aşa încât ultima mea întrebare de azi ar fi de cât repaus are nevoie şi încotro va porni omul politic Alexandru Tănase.

Alexandru Tănase: Într-o ţară ca a noastră este absolut iraţional să-ţi faci planuri de lungă durată, nimeni nu ştie ce va fi în această zonă în câţiva ani de zile. Pentru moment, am decis să merg să muncesc la Curtea Constituţională, avem foarte mult de munci şi acolo, este o instituţie care a cam scăpat din vizorul oricăror procese de reformare de-a lungul anilor, şi nu mă refer doar la perioada în care am fost eu ministru al justiţiei, şi sper foarte mult că voi reuşi să impulsionez puţin din interior procesele, ca să mai animăm prin procesul de înfăptuire a justiţiei constituţionale. Mai apoi se va vedea, Dumnezeu ştie cum se vor derula lucrurile. Să sperăm că cel puţin persoane care la ora actuală sunt responsabile politic de situaţia din ţară vor trata-o cu mai multă responsabilitate.

Dan Preda: Dar nu excludeti ideea de a reveni în politică...

Alexandru Tănase: "Never say never".

Interviu realizat de Dan Preda, pentru Radio Bucuresti FM

Sursa: http://dan-preda.blogspot.com

Comentarii (3 comentarii)

Daotana

06/05/2011 at 19:34

Nu e bine că aţi abandonat scena politică. Schiţe la astroportretul dlui Filat găsiţi în cartea “Moldova cosmică”

Olga

11/05/2011 at 10:34

Ваш блог участвует в рейтинге блогов молдавских политиков на сайте экономического журнала Business Class!

Вот ссылка: http://www.businessclass.md/contests-stared/moldovan_politicians_blogs_rating_2011/

Titirez

27/07/2011 at 13:58

De fapt , domnul Al. Tanase nu a parasit POLITICA! Dimpotriva , a urcat o treapta unde este necesara o ALTA ATMOSFERA!! UNA RESPIRABIL DEMOCRATA.Justitia „moldoveneasca ” nu e justitie, e un simulacru de justitie ,iar acolo trebuie facut cat de cat lumina.In doi ani de zile AIE 1+2 nu a fost capabila sa miste nici cu un centimetru soclul „clasic” al justitiei comuniste. In ce priveste… statuia, da, s-a modificat ceva:a fost pus in locul lui Stalin, militianul Voronin. Pas, de-l mai da jos pe venerabilul purtator de bulan!

comenteaza

Adresa de email nu va fi publicată. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Din activitatea politică

ultimele ştiri şi noutăţi

Alexandru Tănase a fost ales Preşedinte al Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase a fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Decizia...

Citeşte ştirea

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată...

Citeşte ştirea

(interviu) Alexandru Tănase: eventualitatea unor alegeri anticipate nu ţine de norma legală, ea ţine de situaţia politică la moment

Zile numărate. Atat i-ar mai rămâne actualului Parlament pentru a alege un şef...

Citeşte ştirea
Urmăreşte-i activitatea
acum şi pe conturile:
Twitter Alexandru Tanase si Facebook Alexandru Tanase