• Caută

Azi,

La doar două luni de la finalizarea reformei executorilor judecatoresti, Moldova a devenit membru al Uniunii Internationale a Executorilor Judecatoresti

Scris la data de de catre Alexandru Tănase

La 25 noiembrie 2010, Alexandru Tanase, Ministrul degrevat al Justitiei, a participat la reuniunea Consiliului Permanent al Uniunii Internationale a Executorilor Judecatoresti in cadrul careia Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Republica Moldova a fost acceptata in calitate de membru permanent.

In mesajul adresat cu aceasta ocazie, Alexandru Tanase a subliniat importanta asigurarii unui proces eficace de executare a hotararilor judecatoresti pentru realizarea finalitatii actului de justitie. “O justitie eficace nu se limiteaza la proceduri judiciare rapide. Dreptul la proceduri rapide si eficace de executare reprezinta un aspect indispensabil al dreptului persoanei la un proces echitabil, garantat de Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale. In afara de acest impact individual, trebuie sa fim constienti de efectele sistemului de executare a hotararilor judecatoresti asupra sistemului economic, or legile, instantele judecatoresti si hotararile judecatoresti sunt parte a cadrului institutional ce asigura succesul reformelor economice, fiind, astfel, gajul progresului economic”, a declarat Alexandru Tanase.

Ministrul Justitiei a mentionat ca in domeniul justitiei Republica Moldova s-a confruntat in ultimii 20 de ani cu povara mostenirii regimului comunist, avand grave deficiente sistemice in procesul de executare a hotararilor judecatoresti. Anume in acest context, noul Guvern democratic al Republicii Moldova a inceput acum un an reforme profunde in sistemul justitiei. “Liberalizarea profesiei de executor judecatoresc si trecerea la sistemul privat de executare constituie cea mai importanta realizare in acest sens, fiind si cea mai ampla reforma institutionala operata de Guvern”, a mentionat Ministrul Justitiei.

Alexandru Tanase a exprimat asigurari privind sustinerea pe care Guvernul va continua sa o acorde Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti pentru dezvoltarea unui sistem eficace de executare a hotararilor judecatoresti. Ministrul a exprimat multumiri colegilor din Romania, Lituania si Olanda care au asistat Guvernul Republicii Moldova in efectuarea reformei sistemului de executare a hotararilor judecatoresti.

In cadrul Consiliului Permanent al Uniunii Executorilor Judecatoresti, Roman Talmaci, Presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti a prezentat principalele axe ale reformelor operate in Republica Moldova in sensul liberalizarii profesiei de executor judecatoresc.

Aderarea Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Republica Moldova la forul profesional international a fost acceptata cu unanimitate de voturi, Republica Moldova devenind astfel cel de-al 72-lea stat membru.

comenteaza

Adresa de email nu va fi publicată. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Din activitatea politică

ultimele ştiri şi noutăţi

Alexandru Tănase a fost ales Preşedinte al Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase a fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Decizia...

Citeşte ştirea

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată...

Citeşte ştirea

(interviu) Alexandru Tănase: eventualitatea unor alegeri anticipate nu ţine de norma legală, ea ţine de situaţia politică la moment

Zile numărate. Atat i-ar mai rămâne actualului Parlament pentru a alege un şef...

Citeşte ştirea
Urmăreşte-i activitatea
acum şi pe conturile:
Twitter Alexandru Tanase si Facebook Alexandru Tanase