• Caută

Azi,

Mai bine să asanăm mlaştina, decât să omorâm crocodilii

Scris la data de de catre Alexandru Tănase

Anul acesta, pentru prima dată în ultimii ani, am mers cu soţia şi copii într-o scurtă vacanţă. Eram convins că următoarea postare pe pagină o voi face după revenirea mea din concediu. Dar mă rog... în Moldova, ca de obicei, viaţa bate filmul. Zilele lui august, care, de regulă, sunt îmbibate de plictiseală şi pustietate urbană, anul acesta s-au dovedit a fi deosebit de fierbinţi. Politic, bineînţeles. Aşa că am decis să nu mai aştept revenirea din concediu.

Aşa s-a întâmplat că, până a mă implica în politică, am fost avocat în multiple dosare civile legate de defăimare. De fapt, cariera de avocat am început-o cu cererile de chemare în judecată a ex-preşedintelui Mircea Snegur împotriva ex-deputatului Valeriu Matei. Am trecut prin dosarul Skodelor la TIMPUL, pe care l-am „pierdut” acasă, dar l-am câştigat la CEDO. În consecinţă, am acumulat o experienţă unică în felul său, pe acest gen de cauze. Mereu am împărtăşit-o colegilor mei, în mod special după intrarea în politică. Tuturor celor cu care am avut ocazia să discut acest subiect le-am făcut următoarea recomandare, valabilă în 90% din cazuri: „nu vă judecaţi cu presa”. În 90% din cazuri, instituţiile media, nu fac nimic altceva decât să distribuie informaţii şi opinii care lor nu le aparţin şi sub care poate nici nu subscriu, deoarece aceasta este misiunea primordială a presei – de a informa societatea despre evenimentele pe care le consideră a fi de interes public.

De o săptămână asistăm la seria de dezvăluiri făcute de unul dintre foştii consilieri ai preşedintelui Voronin. Dacă are sau nu dreptate această persoană, şi care este ţinta acestei campanii, se va vedea. Sincer, sper ca subiectul luptei cu mafia să rămână pe agenda politică şi după alegeri. Nu le-aş dori celor care au prea mari aşteptări de la acest val de dezvăluri să ajungă să trăiască dezamagirea pe care am trăit-o eu cu proiectele de lichidare a instanţelor economice şi demisia lui Muruianu de la conducerea CSJ. Pe faţă, aveam toate asigurările că aceste două proiecte necesare societăţii vor fi susţinute, iar în realitate se întreceau la care să le ofere o «Крыша» cât mai convenabilă celor vizaţi de reforme, împotriva „radicalului” ministru de justiţie.

De fapt, altul era gândul pe care vroiam să-l expun. Vin campaniile electorale, multe persoane vor fi vizate critic, în multiplele articole şi reportaje care vor apărea în presă. Deja asistăm la primele procese judiciare în cauze de defăimare. În multitudinea de declaraţii făcute zilele acestea, am sesizat tendinţa (sau intenţia) de a acţiona în justiţie „pe cei care denigrează, dar şi pe cei care vor distribui aceste informaţii pretins denigratoare”.

În acest context, vreau să le mai recomand odată celor care intenţionează să se judece cu instituţiile media: „nu vă judecaţi cu presa”. Dacă consideraţi că o declaraţie v-a lezat onoarea şi demnitatea, cereţi autorului acestei informaţii să vină cu dezminţiri sau, dacă nu o face, formulaţi plângeri în justiţie împotriva sursei de la care vine informaţia, nu şi împotriva celor care au distribuit informaţiile pretinse calomnioase sau denigratoare. Unicul care trebuie să poarte răspundere civilă este autorul acestor declaraţii. Orice acţionare în justiţie a instituţiilor media care nemijlocit au distribuit o pretinsă informaţie calomnioasă, este nejustificată. Presa nu face nimic altceva decât să facă publice anumite informaţii de interes public, lansate de anumiţi indivizi.

Bineînţeles că exista anumite excepţii de la regula pe care am încercat să o dezvolt mai sus. Mă refer la acele situaţii când însăşi o instituţie media vine cu comentarii şi/sau informaţii, pe care şi le asumă, şi pe care cineva le poate considera ca fiind calomnioase. Doar în asemenea caz persoana lezată în drepturi ar fi în drept să acţioneze împotriva instituţiei media. Dar şi în acest caz, dacă comentariile respective pot fi calificate ca şi judecăţi de valoare, atunci nu există temei pentru o răspundere civilă.

Unii ar putea să considere că aceste exigenţe legale ar fi undeva discriminatorii pentru indivizi şi ar încuraja instituţiile media să publice informaţii fără nici un fel de verificări prealabile. Undeva lucrurile stau anume aşa. Practica CEDO, inclusiv şi în cauzele moldoveneşti, este extrem de clară. Presa trebuie să informeze societatea, chiar dacă informaţiile difuzate şochează şi pot dăuna autorităţilor sau indivizilor.

Revin la situaţia cu „mafia moldovenească” şi procesele care vor naşte din acest scandal. Ex-consilierul prezidenţial pentru misiuni speciale este o persoană publică. Informaţiile difuzate de el vizează persoane publice. Prin urmare, este dreptul societăţii de a recepţiona aceste informaţii. Însă, în cazul în care cineva va considera că informaţiile difuzate nu corespund realităţii şi sunt de natură de a-i leza onoarea sau reputaţia, acesta este în drept să acţioneze în justiţie sursa – pe cel care este autorul acestor informaţii difuzate. Presa ar trebui doar să ofere spaţiu adecvat pentru a publica eventualele dezminţiri, dacă instanţele ar constata că informaţiile difuzate nu corespund realităţii.

În acet sens, articolul 27 din Legea presei instituie garanţii precise pentru presă atunci când difuzează anumite informaţii. Astfel, potrivit legii, fondatorii, redactorii, jurnaliştii nu sunt responsabili pentru difuzarea informaţiei dacă aceasta reproduce textual discursurile publice sau rezumatul lor adecvat.

În cazul în care ar fi atacate în justiţie, instituţiile media care au difuzat careva informaţii, chiar şi denigratoare, aceasta ar putea descuraja presa să reflecte în general subiectele de interes public sau subectele care în mod potenţial ar putea ajunge în sala de judecată.

De ce am decis sa scriu aceste rânduri? Avem abia un an de guvernare democratică. Pe unde mai bine, pe unde mai rău, abia s-a început construcţia fundamentului unor instituţii democratice funcţionale. Pentru moment, însă, aceste instituţii rămân a fi destul de slabe. Partidele politice, ca şi instituţii fundamentale ale sistemului politic democratic, sunt departe de a fi partide în accepţiunea occidentală a cuvântului. Societatea civilă este quasi-inexistentă. Presa este încă destul de firavă şi rămâne a fi dependentă de mulţi factori, inclusiv politici şi financiari. Despre justiţia moldovenească nici nu are rost să mai vorbesc. Prin urmare, pericolul restauraţiunii dictaturii în Moldova, indiferent de formă şi culoare, este unul foarte real. În condiţiile date, doar presa liberă este acea instituţie care, prin informarea societăţii (chiar şi stângace câteodată), ar putea să constituie o garanţie împotriva revenirii la dictatură. Altceva mai durabil, sincer să fiu, nu prea avem. Prin urmare, presa trebuie fortificată şi tolerată, chiar şi atunci când informează despre lucruri neplăcute.

Vreau să închei cu un proverb pe care l-am auzit cu mulţi ani în urmă: „mai bine să asanăm mlaştina decât să omorâm crocodilii”.

PS: Fiind persoană publică, am fost şi rămân a fi ţinta mai multor atacuri în presă. Să zic că nu mă deranjează, nu ar fi tocmai exact, dar niciodată nu am acţionat în justiţie vreo instituţie media. Vă îndemn pe toţi să-mi urmaţi exemplul.

Comentarii (19 comentarii)

Mihai

13/08/2010 at 07:13

bravo d-le Tanase…de acord. cu d-tra..daca n-ar fi presa asa cum este ea pe la noi..am fi surzi shi chiori..,societatea tebue sa fie informata din mai multe surse sa traga concluzia si sa nu fie manipulata doar de cineva..

Mihai

13/08/2010 at 07:17

mi-a placut titlul..daca incercam sa ucidem crocodilii nu reushim..daca ascam mlastina ori pleaca ori mor singuri…:)

blackt

13/08/2010 at 08:49

nu uitati ca din mlastina mai beau apa si caprioarele si mai traiesc si hipopotani

Diacov nu neaga faptul ca partidul sau este finantat si de Plohotniuc , numai ca nu concretizeaza cu ce suma este finantat ! deci asa acum PDM a bagat conducerea CCCEC din rindurile sale (dezvaluirile facute de Lupu pe care Filat nu a vrut sa le faca dar a amintit ca ar exista asa schema de impartire a organelor de forta) ! dec icum poate un CCCEC condus de un om PDM sa initieze o cercetare a afacerilor domnului care finanteaza PDM :)? doar daca se autosesizeaza ! insa din ce vedem noi seful CCCEC sparie cu datu judecata pe cei care contesta lucrul sau in functie publica care trebue sa fie facut in interesul cetatenilor si sa fie contestat de cetateni mereu !

oleg

13/08/2010 at 10:16

Parca ar fi o consultatie de la distanta

Emanoil

13/08/2010 at 10:23

Articolul e bun, dar contine o mica scapare. Indemnul principal ar trebui sa sune cam asa: „Dle Plahotniuc, nu atacati presa…”

Daca e s-o luam la bani marunti, atunci si politicianul Mocanu nu face nimic mai mult decat sa rezumeze si sa reproduca niste acuzatii facute de altii cu mult timp in urma. Acuzatii care au ramas fara raspuns la timpul lor. Deci, si el, ca si presa, raspandeste informatii provenite din alte surse. Informatii de mare interes public. In plus, este un politician, deci se bucura de o protectie nu mai mica decat jurnalistii. Unde mai pui ca afacerea are loc in context electoral, ceea ce sporeste la maxim dreptul lui de a „musca”. Ca daca nu musti in campanie, se duce de rapa democratia.

Nu stiu cum stau lucrurile cu acuzatiile de implicare in trafic de femei in Turcia si detinere de diplome false, insa partea ce tine de atacurile tip raider, se inscrie perfect in limitele permise de Articolul 10. Misiunea fostului dvs coleg de partid, revenit recent la avocatura, va fi grea. De fapt foarte simpla in instantele nationale 🙂 dar dura mai tarziu. Ma tem ca ii va fi greu sa-si justifice onorariul. Ei dar, popa boteaza dar zile nu da. Va avea totusi sansa sa-i impace pe beligeranti. E si grea dar si frumoasa viata de avocat…

JUDET

13/08/2010 at 10:48

Pentru JAGUAR-ul mata (este vorba de o pisica jigarita ).

NU ganditi ca un MOLDOVEAN de tata in fiu ci ca un VENETIC, moldovean numai pe hartie .
MOLDOVA are toate capacitatile de care are nevoie cu sprijinul fratesc al ROMANIEI, sprijin care poate veni numai dupa UNIRE. Acest sprijin nu poate veni acum, nu auziti urletele unor indivizi din occident ??????????

Pentru COSTIN BRAVUL.

Demult ma gandeam sa fac un astfel de mesaj. NU acuzati poporul de ignoranta. nu-l acuzati ca vorbeste rusa cand HUNTA dela putere ii da exemple, este contra limbii romane si se stropseste in rusa. BRAVO BRAVULE.

vasilica

13/08/2010 at 10:48

Totusi Dl. Tanase este un jurist adevarat. Foarte iscusit articolul, si nu este pomenit nici un nume, nici CCCEC, asa de parca cu titlul general, dar loviti exact unde trebuie.

Ce ma intristeaza este ca Muruianu are radacinile prea adanc infipte in sistemul de justitie, daca nici dvs ca ministru nu puteti sa ii faceti nimic…

Valenta

13/08/2010 at 13:40

BRAVO, Dle MINISTRU,
Va apreciez foarte mult, sincer si din toata inima.
Intreaga societate este grav afectata de aceste clanuri mafiotice
care lucreaza in partizanat si conduc din umbra Moldova.

iata de ce APRECIEZ CURAJUL Dlui Mocanu. El s-a avintat in aceasta lupta inegala, IN CARE NU ESTE PE DEPLIN SUSTINUT nici de institutiile de stat, inclusiv DE PROCURATURA ETC.

ce sa mai zicem de oamenii simpli, care NU STIU UNDE SA APELEZE DUPA SUSTINERE JURIDICA… CACI peste tot si-a intins labele aceasta structura mafiotica de origine comunista.

Cred ca ar trebui FUNDAMENTAL DE RESTRUCTURAT intregul sistem. caci a matura doar un singur gunoi, nu faci casa curata.

Trebuie dati afara TOTI si de facut „reparatie capitala”, apoi de re-angajat inapoi pe fiecare in baza ATESTARII licentei, in dependenta de competenta, corectitudine, onestitate.

Apoi, atestarea cadrelor din toate structurile justitiei sa se faca in fiecare an. Numai pe baza ATESTARII, sa li se prelungeasca LICENTA judecatorilor, avocatilor etc… daca are DOSARE pierdute la CEDO, – sa li se retraga LICENTA!

iulianna

13/08/2010 at 13:51

O adevarata placere sa citesti un articol bine argumentat si scris de un profesional in domeniu!

iulianna

13/08/2010 at 13:52

Am votat pentru PLDM doar din singurul motiv: ca il are pe Tanase Alexandru pe lista!

iulianna

13/08/2010 at 13:53

si cunosc multe persoane care au facut acelasi lucru. E destept Filat, are fler la selectarea persoanelor in PLDM. Pacat ca Nagacevchi a plecat…

Alex

13/08/2010 at 14:03

Dle Tanase pai de ce nu la-ti sustinut pe Ghimpu in ce priveste Comisia Cojocaru / decretul cu privire la 28 iunie 1940, va-ti dat cu fundul la perete ( PLDM-ul) sau poate curaj nu va ajunge s-ai spune-ti clar si scurt russiei cine e stapinul aici – stim foarte bine ca MD este o papusa iar papusarul este russia. Puneti punct odata si pentru totdeauna pe mizeria asta de russie care ne tine in saracie si haos si nu ne permite sa ne miscam inainte sa ne dezvoltam MORAL/economic……….

Lua-ti exemplu de la Tarile Baltice, au rezolvat problema russofona in 24 de ore !!! RM deja 20 de ani nu poate s-o faca, face-ti concluzii domnilor !!!

Alex

13/08/2010 at 14:24

Scurt, clar si cuprinzator – Uita-ti de EUROPA, cind domnilor de la putere o sa le vie curajul sa spuna NU russiei, atunci vor aparea sanse reale, pina atunci rabdati nu e timpul potrivit acuma, mai avem nevoie de 20 de ani, inca 2-3 generatii de politicieni sa-si faca averi apoi vedem ce facem >.<

JUDET

13/08/2010 at 18:26

BOLNAVII considera ca BROASCA comunista va ajunge Presedinta REPUBLICII FANTOMA MULDUVA. EI POT sa viseze malai si ziua in amiaza mare.

Toate eforturile alegatorilor trebue sa se orienteze pentru a da voturile DOAMNEI VITAIA-PNL

CU toata simpatia pe care o am si pentru Domnul GHIMPU, EL este prea ezitant, nu are vointa, determinarea categorica a DOAMNEI VITALIA-PNL.

TOATE voturile pentru DOMNUL GHIMPU trebue sa fie transferate DOAMNEI VITALIA-PNL pentru VICTORIA UNIRII CU ROMANIA

Valenta

13/08/2010 at 19:20

Apropo,
ati vazut azi, cum Basescu le-a replicat unor jurnalisti din RM, care usor se VIND pentru 10 bani; jurnalisti care nu au verticalitate si nici CONSTIINTA nationala, nici Constiinta Adevarului si a Binelui Suprem pentru acest POPOR!?

In doua fraze Bravul Basescu i-a apostrofat asa ca cei de la Publica.md s-au simtit vizati si imediat cautau sa se justifice…
Va spun:
daca AVEM PRESEDINTI care sunt ADEVARATI PATRIOTI, pai, sa-i sustinem pe ei si proiectele pe care le inainteaza pentru a scoate tara din impas.

Ce ati crezut fratilor jurnalisti? … s-a ajuns pina la aceea ca deja unii spuneai cu NERUSINARE ca Plahotniuc ar fi GENIU…

Mocanu face un act de eroism, avintinduse cu vitejie intr-o lupta inegala… iar voi laudati .. pe CINE???

Va mintiti ca in ianuarie, cind a fost Basescu in RM, si a facut eforturi considerabile pentru a ne ajuta… unii din voi, ati inversat Informatiile, subliniind doar unele mici greseli ale lui Basescu!?
Or, OARE, Asta era esentialul pentru voi – de a cauta si a gasi defecte?

La fel, va amintiti, cit l-au atacat pe Ghimpu unii aroganti, amatori in domeniul jurnalisticii? – Rusine, fratilor jurnalisti. – Iata de ce suntem tot pe loc, pentru ca in RM actionam dupa fabula “Racul, Broasca si o Stiuca”…

Luati seama, deci, caci va veni timpul cind va trebui sa raspundeti pentru ORICE CUVINT NEFOLOSITOR ROSTIT sau scris. – asa scrie in Biblie! Iar Biblia nu minte! – Da, vetir aspunde!
Acesta este verdictul dat chiar de Dumnezeu!

Asa ca, Fiti intelepti si corectati-va! In toate sa prevaleze Adevarul si Dreptatea, interesul national si Binele suprem pentru acest poporcare a patimit extrem de mult

Da, sa ne unim in JURUL lui Ghimpu si a tuturor OAMENILOR DE BUNA CREDINTA. Sa-l sustinem pe Mocanu, care lupta nu numai pentru sine, ci pentru intreaga tara.

Fiti destepti, nu prosti, fiti vigilenti si nu pasivi. Fiti constienti si cu logica in gindirea voastra.

Valenta

17/08/2010 at 13:11

LA TEMA ZILEI, DIN SURSA KAVKAZCENTER.NEWS

Беспредел тербанды ФСБ вынуждает русские «денежные мешки» бежать за границу

Беспредел базирующейся в Москве международной террористической организации ФСБ Росси вынуждает богатых русских бежать за границу, свидетельствует американский журнал The Newsweek.

Четыре года назад денежный мешок Евгений Чичваркин, выступая на Русском экономическом форуме в Лондоне, заявил, что новое поколение молодых денежных мешков бизнесменов готово интегрировать страну векового сатанинского зла Россию в мировую экономику, напоминает издание.

«Теперь Чичваркин снова находится в Лондоне, но не в качестве живой рекламы инвестиций в Россию, а в качестве беглеца. Два его деловых партнера сидят в тюрьме, его компания продана после нескольких обысков, проведенных русской милицией, в апреле при загадочных обстоятельствах скончалась мать Чичваркина.

Самого Чичваркина объявили в розыск по обвинениям в похищении человека и вымогательстве, при этом он уверяет, что обвинения сфабрикованы шайкой «оборотней в погонах» — чиновников, чекистов и ментов, которые используют закон для вымогательства у бизнесменов и кражи чужих фирм».

«Поколением изгнанников» можно назвать целую волну бизнесменов, юристов, бухгалтеров и банкиров, которые бежали за границу после того, как были обворованы коррумпированными сотрудниками русских карателей и получали от них угрозы, повествует журнал.

По оценкам Transparency International, каждая третья русская фирма сталкивалась с попыткой рейдерства со стороны членов тербанд ФСБ и МВД. «Число русских бизнесменов, которые боятся возвращаться на родину в страхе перед арестом, явно измеряется тысячами», — свидетельствует издание.

yтечка мозгов и чиновничий рэкет, слава Богу, наносят колоссальный ущерб дышащей на ладан экономике России. Коренной причиной проблемы является «союз нечестивых» — альянс русской тербанды ФСБ с преступным миром, подтверждает журнал. Автор упоминает о судьбе ЮКОСа и истории вокруг Hermitage Capital Management и отмечает, что рейдерство в России имеет политический оттенок.

«В России небезопасно иметь собственность», — говорит Александр Добровинский, адвокат денежного мешка Владимира Некрасова. Некрасов потерял свою сеть магазинов косметики «Арбат-Престиж» и был брошен в тюрьму после того, как в 2008 голу отказался продать компанию за гроши ментовским бандитам из МВД, отмечает издание.

Отметим, что Левада-центр по заказу EU-Russia-Centre провел недавно исследование русского среднего класса. Одним из разделов исследования стали вопросы, связанные с эмиграцией.

На вопрос «Вы когда-нибудь думали уехать из России, хотя бы на короткое время?» утвердительно ответили 50% опрошенных. А на вопрос «Вы бы хотели, чтобы ваши дети постоянно жили на Западе?» утвердительно ответили 35%.

Действительно, русская мафия во всех развитых странах мира стремительно выросла за последние десять лет. И если когда-то русская пропаганда старательно внушала гражданам, что все они за рубежом немедленно зачахнут от удивительной, чисто русской болезни «ностальгии», действительность показывает, что благодаря срастанию чисто уголовной русской мафии с политическо-уголовной мафией тербанды ФСБ это не так.

Valenta

17/08/2010 at 15:28

UNIREA cu PATRIA noastra ROMANIA este un IMPERATIV.

Cititi si Dvs articolul de mai jos pe care l-am gasit in portalul kavkazcenter.com

В кризисной России возникают предпосылки для революционной ситуации

Русские СМИ сообщают о возникновении предпосылок для революционной ситуации из-за чекистско-хасидского кризиса в России. Передает АПН-Нижний Новгород:

«В 2010-м ухудшение уровня жизни в связи с кризисом и малоэффективным его преодолением может спровоцировать социальную и политическую активность. Люди живут все хуже. Растет ощущение социальной незащищенности, брошенности, обманутости. При этом власть продолжает демонстрировать, что не может совладать даже с коррупционными явлениями в милиции. Если низы будут не хотеть, а верхи — не мочь, то, согласно Ленину, возникают предпосылки для революционной ситуации».

Недовольство чекистской властью действительно зрееет среди рабов ФСБ, свидетельствует традиционно чекистский «Огонёк» и продолжает:

«Когда кризис только начинался, у людей (рабов — Д.О.) было ощущение, что все преодолимо. Сегодня стратегии все те же: затянуть пояса, снизить потребление, экономить… Люди слышат обещания, но уже не верят».

О предстоящем крахе банковской системы в России прекрасно знают на Западе. Поэтому многие западные инвесторы перестали работать через русские инвесткомпании. Сейчас уровень непредсказуемости в России очень высокий.

Западные инвесторы ушли, потому что им не очень нравится Россия, у нее экономические результаты всегда хуже, чем у других слаборазвитых стран, засвидетельствовал заместитель гендиректора по инвестиционно-банковской деятельности ИФК «Метрополь» Саншайн.

На второй волне кризиса ужасающими темпами нарастает массовая безработица…
Сейчас Россия повсюду несет одни убытки. Долг каждого уважающего себя человека способствовать экономическому банкротству и разорению этой страны, чтобы быстрее добить гадину…

Денег сейчас нет ни на что. Всё, что совсем плохо лежало, чекисты уже украли на первой волне своего кризиса. Сейчас, на второй волне, они добирают по крохам. Нет денег, в частности, на поддержку издыхающих авиаторов России. Главарь минтранса хасидской России со звучной русской фамилией Левитин сообщил, что на поддержку русских авиакомпаний он может выделить только «относительно небольшие» деньги.

На второй волне путинского кризиса безработица приняла настолько массовый, всенародный характер, что не хватает даже жалких грошей на временное «пособие».

Напомним, кстати, что экономический коллапс России при чекистской власти мы прогнозировали еще 3 года назад, когда никаким кризисом не пахло. Дело в том, что чекисты способны только на то, чтобы умело убить человека из-за угла, заметав все следы, подлить в чай полоний-210 из склянки с ядом, профессионально по-садистки запытать до смерти человека в подвалах Лубянки, но совершенно не способны управлять страной и заниматься экономическими вопросами.

Кризис наращивает темпы уничтожения русской промышленности. «В России тотальный кризис машиностроения, заводы останавливаются», вынуждена признать промосковскяа пресса Латвии.

«С началом кризиса у крупных промышленных предприятий начались большие финансовые проблемы в связи с падением спроса на их продукцию (прежде всего — внешнего спроса).

На фоне выполнения и перевыполнения Плана Путина по Голодомору и Большому Террору чекистской власти есть, что скрывать.
Цены на жилье в России на фоне ее подыхания будут только падать из-за отсутствия спроса. И правда. Зачем на него тратиться, когда скоро можно будет бесплатно забрать жильё у расстрелянных чекистов, ментов, чиновников и прочей кремляди с москалями-патриотами, справедливо указывают здравомыслящие граждане. «Ценам ничего не остается, как снижаться», пишут издания, специализирующиеся на недвижимости.

Передаем Русские патриотические новости.

Ростислав Новоженец заместитель главы Украинской Республиканской Партии (УРП), депутат облсовета Львовской области, потребовал от России выплатить Украине 10 триллионов долларов за 68 лет оккупации. За это период русские замучила 20,5 миллионов украинцев. Русские должны будут платить из расчета по сто тысяч долларов за каждого уничтоженного украинца.

Говоря о внутриполитическом положении в России, украинский политик отметил: «Россия должна распасться. Это закономерно, потому, что все империи распадаются. По сути дела Россия состоит из множества стран и народов, которые она завоевала, колонизировала. Геополитики прогнозируют распад России на множество государств. Это произойдет, когда Россия лишится месторождений нефти и газа на Урале, в Сибири».

«Шутить с врагами нельзя — их нужно добивать», справедливо указал Ростислав Новоженец.

Чекистская власть дико боится предстоящих виселиц по приговорам революционных трибуналов, которые будут созданы в образующихся на построссийском пространстве странах. Потому «список президентского кадрового резерва» Менделя-Путина будет опубликован лишь наполовину — 500 фамилий из тысячи. Остальные преступники будут выступать в роли членов «подпольных обкомов». Фамилии первых 100 кандидатов на виселицу для будущих трибуналов и ориентации партизан в настоящее время уже опубликован.

Главарь русской тербанды «консульский департамента МИД», хасидский ФСБ-шник Карлов сообщил, что чекистская хунта впускает в недобитую Россию только тех иностранцев, которые лояльны к русской террористической банде ФСБ или являются ее агентами и что получение «визы» в Россию по международным правовым нормам равнозначно проставлению клейма преступнику:

«Никаких проблем с получением виз у законопослушных (в отношении преступных, человеконенавистнических «законов» чекистской России — Д.О.) иностранцев возникать не должно. Что касается черного списка, то в России существует перечень лиц, которым не разрешен въезд в Россию и которым будет отказано».

Oleg

18/08/2010 at 16:24

prostii!

și așa nemernicii de cîini turbați nu iau în seamă nicio regulă de bun simț.
dacă încă și ministrul (in)justiției instigă la destrăbălarea organelor de (dez)informare, apoi să știți că rahatul în care se găsește țara noastră sporește!

comenteaza

Adresa de email nu va fi publicată. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Din activitatea politică

ultimele ştiri şi noutăţi

Alexandru Tănase a fost ales Preşedinte al Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase a fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Decizia...

Citeşte ştirea

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată...

Citeşte ştirea

(interviu) Alexandru Tănase: eventualitatea unor alegeri anticipate nu ţine de norma legală, ea ţine de situaţia politică la moment

Zile numărate. Atat i-ar mai rămâne actualului Parlament pentru a alege un şef...

Citeşte ştirea
Urmăreşte-i activitatea
acum şi pe conturile:
Twitter Alexandru Tanase si Facebook Alexandru Tanase