• Caută

Azi,

Priorităţi în noul mandat de Preşedinte al Curţii Constituţionale

Scris la data de de catre Alexandru Tănase

Astăzi, prin votul de încredere aproape unanim al colegilor judecători, am fost ales în calitate de Preşedinte al Curţii Constituţionale. Despre priorităţile noului mandat, citiţi în interviul care urmează.

Europa Liberă: Ce vă propuneţi pentru acest mandat?

Alexandru Tănase: „Îmi propun ca în cadrul acestui mandat, împreună cu colegii mei, să ne concentrăm exclusiv asupra jurisdicţiei constituţionale, asupra calităţii hotărârilor Curţii Constituţionale, asupra uniformizării practicii Curţii şi să încercăm cu toţii împreună să ne ţinem la o distanţă cât mai mare de toate turbulenţele politice.”

Europa Liberă: Credeţi că anumite declaraţii au fost interpretate drept politice şi aceasta a făcut ca această Curte Constituţională să-şi piardă din încredere?

Alexandru Tănase: „Sigur că putem analiza mult care este motivul că nivelul de încredere în Curte nu este cel pe care ni l-am dorit, dar nu asta îmi propun eu să fac acum. Prefer să privesc spre viitor. Şi mă bucur sincer de faptul că ideile pe care le am au găsit sprijin în mediul judecătorilor, care mi-au acordat acest vot de încredere aproape unanim.”

Europa Liberă: Care din aceste idei vreţi să le spuneţi şi la microfonul Europei Libere?

Alexandru Tănase: „Sigur că este vorba despre aplicarea jurisprudenţei Curţii Europene, a practicii internaţionale şi examinarea mai profundă a sesizărilor care vin la Curte. Cu alte cuvinte, să încercăm să lucrăm într-o manieră ca hotărârile Curţii să rezolve situaţii şi să dea mai multă claritate cadrului normativ, care este obiectul sesizărilor la Curte.”

Europa Liberă: Câte sesizări aveţi astăzi la Curte?

Alexandru Tănase: „Sunt multe sesizări, majoritatea sunt din partea Partidului Comuniştilor. Sunt şi din partea partidelor, care formează actuala majoritate parlamentară. Este important să ne concentrăm nu doar asupra numărului de sesizări, dar este important să ne concentrăm cu toţii împreună asupra calităţii şi explicităţii hotărârilor Curţii Constituţionale, ca ele să fie inteligibile, ca să fie pe înţelesul celor care se adresează.”

Europa Liberă: Putem vorbi despre un climat sănătos, care ar permite o bună activitate a Curţii Constituţionale? Dacă cumva nu sunt împărţiţi pe tabere şi judecătorii?

Alexandru Tănase: „Fiecare judecător are punctul lui de vedere. El trebuie tratat cu maxim respect, dar este important ca în cadrul discuţiilor să se ajungă la acele formule, care asigură pe de o parte hotărâri de compromis, pe de altă parte o coagulare a potenţialului, care există la Curtea Constituţională, pentru a putea să ne mişcăm înainte.”

Interviu realizat de Valentina Ursu

pentru Radio Europa Libera

Comentarii (13 comentarii)

Vasile

04/10/2011 at 21:25

Este un interviu cu un adevărat judecător. Mă bucur foarte mult pentru Domnul A.Tănase și îi doresc ca să traducă în viață tot ce și-a propus.Avem nevoie de juriști adevărați ca de aer! Sunt sigur,că nu ne veți dezamăgi D.Tănase.

Andrei

04/10/2011 at 21:39

Un scenariu bine regizat de catre Filat! La inceput Tanase a esit chipurile din PLDM, apoi AIE a cerut de la CC un lucru anticonstitutional – de a schimba Constitutia printr-o lege organica, stiind bine ca curtea va fi impotriva si dalbaiobul Ghimpu si Lupu vor comanda demisia lui Pulbere pentru a ajunge la conducerea CC a omului lui Filat – Tanase! Are loc uzurparea Puterii de Stat in Republica Moldova! Jos HUNTA LIBERALA! Acum precis ca acest Tanase va schimba Constitutia printr-o lege organica pentru mentinerea criminalilor AIE la putere!

Vasile

04/10/2011 at 22:33

Cu adevărat prostia și ipocrizia nu are limite.Mai ieri A.Tănase era dușmanul lui Filat, astăzi deja este omul lui la CC.Mai gîndiți-vă oameni buni înainte de a scrie așa prostii. Domnul Tănase este și va fi omul JUSTIȚIEI în RMoldova și nu al cuiva.

europa

05/10/2011 at 01:36

Bravo, Maestre in justitie!!!

stalinus

05/10/2011 at 09:48

Mai domnule Tanase ,primul lucru pe care ar trebui sa-l pricepi este ca nu mai esti politician ,iar demnitatea pe care o ai in acest moment iti recomanda o anumita tinuta publica ..Lasa blogurile lasa gargara si fii arbitrul suprem…Fii serios ca e plina RM de puslamale…

GALAXIE.

05/10/2011 at 20:50

Presedintele Putin,

Nu mai asteapta pomeni dela OCCIDENT.

Eu cred ca ideea acestei UNIUNI nu este rea de tot in principiu, dar nu stim care va fi filosofia ei. O filosofie europeeana ar face-o foarte atractiva nu numai pentru tzarile foste sovietice dar si pentru tzarile din UNIUNEA EUROPEEANA.

UE si SUA vor primi un dus RECE.

Nu este departe timpul cand UE va adera la inventzia presedintelui PUTIN.

Mai ales acum cand UE se destrama, cand Romania este exclusa din UE sub diferite motive aberante ( tzigani, securitate, curve, etc ) si daca mai adaugam la acestea INDIFERENTA AMERICII pentru tzarile din europa de est,
cred ca ideea dlui PUTIN trebue analizata foarte serios.

Insa MALDAFANII sa nu faca imprudentza de a adera la acesta FANTOMA in devenire inainte de a se UNI cu ROMANIA. Mai intai UNIREA trebue realizata , apoi se va analiza eventualitatea Unirii cu Putin.

Dece APOI ??????????

Pentruca Basarabia singura va fi primita ca un ORFAN SARAC, fie in UE fie la Putin. Rusia ii primeste pe totzi la sanul ei apoi ii strange atat de tare in bratze pana ii SUFOCA. Deci trebue sa fii TARE si nu slab cand vorbesti cu KREMLINUL.

DECI interesul MAJOR si IMEDIAT al basarabenilor este UNIREA cu ROMANIA. APOI vom discuta altfel cu oricine.

Cum ramane cu SCUTURILE ??????? KAKA. Praf in ochi pentru NAIVI.

BARITON

07/10/2011 at 15:33

IN atentzia PROSTILOR.

De cand Tavaricii KOKO-munisti, fanatici anti – romani, fanatici anti – limba romaneasca, au devenit DOMNI ?????????

– Donnul VARANOFF, DOMNUl DANDANOFF, DOMNUL TKACIUK, si totzi ceilaltzi de aceeasi teapa ????????????

ORION

09/10/2011 at 12:24

Pentru Domnul DACIAN FELIX,

Exemplul Germaniei pentru Unirea noastra cu Romania este bine-venit dar prea putzin studiat si amintit in BASARABIA.

Amintitzi pe buna dreptate ca POLITICIENII Germani au facut UNIREa dar trecetzi sub tacere faptul ca POPORUL german de VEST a fost TOTAL contra UNIRII cu germania de EST. Suntetzi in germania si trebue sa stitzi acest lucru. Iar politicienii germani stiau foarte bine starea de spirit a populatziei deaceea NU S’A recurs la REFERENDUM caci esecul ar fi fost garantat.

Ce vreau sa spun. Ca nici o unire din lume nu s-a facut prin referendum ci prin VOINTZA politica sau prin fortza armelor.

DECE ????????

Caci unirea natziunilàor este un act NATURAL si NU se PUNE la VOT cum nu se pune la vot DACA TREBUE sau nu sa-tzi IUBESTI PARINTZII..

Deaceea si UNIREA germaniei s-a facut in 24 de ore, caci daca incepeau discutzii in presa ca trebue sau nu unirea, daca consultau parerea celorlalte puteri daca trebue unirea, sau daca trebue sau nu sa se faca referendum, atunci NU s-ar fi ajuns la NIMIC.

CINE are urechi de auzit, SA AUDA.

SOARE

10/10/2011 at 16:00

Domnule LUPAN,

Scutul din Romania nu cred ca va urgenta plecarea rusilor din Transnistria caci nimeni din Occident nu o cere, iar din Moldova nu am auzit despre o petitzie in acest sens trimisa la UE, SUA, ONU, NATO de cxtre KOKO-i sau de catre PALIDA ALIANTZA.

Insa ce cred eu, este ca prezentza trupelor rusesti in Transnistria justifica amplasrea de scuturi americane in Romania si aiurea, dar mai ales in jurul RUSIEI. Dupa cum se vede Rusia vocifereaza dar este cu mainile legate, nu poate contracara aceste operatzii.

DOAR :::::::::

Ca rusia sa instaleze scuturi similare in CUBA, CANADA, America de sud pentru a speria SUA si a o OBLIGA sa demonteze toate scuturile sale si sa plece cu ele in America.

RADETZI degeaba.

TAVARICI VARANOFF ne invita sa intram intr’o noua capcana,dupa cea numita cu multa pompa ::: CSI. NOUA UNIUNE VAMALA Belarus,etc similara UE. EL ne garanteaza ca astfel problemele transnistreana si cea a PRESEDINTELUI MOLDOVEI vor fi rezolvate IMEDIAT. Dar acest TAVARICI nu spune: CUM ???????

Va spun eu cum :::::::

1 ) Tavarici Lupoff prezidant ou FILATOFF daca LUPOFF refuza.
2 ) Acceptarea ramanerii pe teritoriul Basarabiei a trupelor rusesti:pe timp de 50 de ani cu posibilitate de prelungire a statzionarii SINE DIE. Aceata prezentza a trupelor rusesti in transnistria se va face cu o obligatzie ftza de MALDAFANIA lui VORONOFF, si anume aceea de a interzice prin fortza armelor daca va fi nevoie, UNIREA cu Romania.

Pe de alta parte se va intari astfel Dependentza GUBERNIEI MALDAFANIA fatza de patria mama — RUSIA, caci ne-am saturat de INDEPENDENTZA.

URA, URA, URA.

SOARE

12/10/2011 at 17:13

Domnul George Damian,

Se intreaba in articolul sau ::::: CE VA URMA ???????? in Basarabia, fiind date svarcolirile de astazi, aici sin lume.

Deci Domnul GeDe isi incheie articolul cu intrebrea “” CE va URMA ????? “”. ORI cititorul asta astepta :::::: ca DOMNUL GD sa-i spuna ce va urma.

Ce va urma va depinde NUMAI de NOI, DOMNILOR .

Pentru a fi mai precisi, totul va depinde de DETERMINAREA politrucilor. Mie nu-mi place sa acuz in permanentza le PEUPLE caci DETERMINANT in societate este ceea ce FAC politicienii.

Ceea ce vedem in prezent este o ezitare permanenta intre EST si VEST, INTRE ocupantul care i-a a exterminat IERI si vestul care se indeparteaza vazand cu ochii. INTRE CSI, instrument de Dominare a Moldovei si UE care demonstreaza fortza sa in raport cu CSI.

Daca este sa facem o aluzie la EXTREMA STANGA TOTALITARO – KOKO – munista, ei au OCHELARII de CAL , nu vor “” fascisti romani “” , cuvantul “” Identitate Natzionala “” ei nu-l pronuntza NICIODATA din motive leniniste
Ei vor sa se dilueze in masa SLAVA.

Atat timp cat FIBRA NATZIONALA de UNIRE cu ROMANIA nu va vibra LA UNISON in pieptul celor din ALIANTA, vetzi fi prada RUSIEI , fara doar si poate.

Occidentul va impinge spre RUSIA caci Rusia reprezinta interesele UE si nu are niciun interes sa va accepte in UE. ORI MOLDOVA este o ocaziei in aur pentru TOT OCCIDENTUL de a va lasa drept cadou RUSIEI.

Occidentul nu se extinde spre EST pentru singurul motiv ca Rusia vrea sa-si pastreze influenta iar daca noi occidentalii putem sa -i facem un cadou Rusieei, dece sa nu i-l facem ???????? Un cadou care nu costa absolut nimic pe occidentali. Din contra, un cadou foarte rentabil. TACTICA este sa le punem FATA MORGANA in fatza acestor MALDAFANI iar timpul va decide, dat fiind ca acesti MALDAFANI nu sunt decisi unde vor sa fie si ce sunt.

CONCLUZIA ?????????

Politicienii MALDAFANI trebue sa fie capabili sa ia decizii intr-o singura directie si nu sa se dezbine intre pragmatismul UCIGATOR de NATZIUNI si interesele NATZIONALE. Iar acest interes natzional il stiu pana si copiii :::::::: este UNIREA cu ROMANIA .

Romania este decisa sa cheltuiasca miliarde pentru dezvoltarea Basarabiei, din motive PUR SENTIMENTALE inprimul rand, cum a facut si Germania de Vest cu cea din Est.

Rusia nu va va da NICIODATA nici o KAPEIKA. pe motive sentimentale ci numai din motive PRAGMATICE . INSA ajutorul pragmatic se plateste forte scump , in bani si IDENTITATE NATZIONALA.

Daca Istoria nu ne invatza nimic, DISPARITZIA este DESTINUL NOSTRU.

BARITON

13/10/2011 at 13:22

VA PLACE ??????????????

Daca sunt indivizi carora nu le place deviza :::::: „” Basarabia pamant romanesc „” noi trebue sa o schimbam imediat ::::::

„” Romania , pamant basarabean „” si toata lumea va fi multzumita.

Prea KURVITUL Kiril a fost invitat de Prea sfintii apostoli si martiri, FILATOFF, LUPOFF si VARANOFF in Maldafania, Cei trei martiri ai poporului nostru i-au reamintit lui KIRIL victimele regimului KOKO-munist pe aceste pamanturi, sutelele de mii de mortzi si deportatzi drept care sfantul apostol Lupoff i-a inmanat Prea curvitului cea mai inalta distinctzie a Republicii Fantoma Maldafania..

Dupa aceea au urmat si alte schimburi de cadouri si TINIKELE sfinte intre Martiri si invitat.

Este adevarat ca presa este plina de jalnice justificari ale politrucilor nostri pentru SERVILISMUL manifestat fatza de OCUPANT dar , fara doar si poate politrucii sunt foarte fericitzi de aceasta vizita .

Si am aflat din surse demne de incredere ca TAVARICI FILATOFF s-a inscris la o renumita scoala de dans din KISINEFFF pentru a se perfectiona in a dansa KAZACIOKUL in PIATZA Rosie in nfiecare an. Acest gest va fi foarte apreciat acolo departe , la KREMLIN.

Ne intrebam in ce directzie este IMPINSA MALDAFANIA de politrucii care au condus-o si care o conduc acum.

NU SE VEDE ????????????????

PROFETUL

13/10/2011 at 17:52

mesaj de la Lourdes, Franta:
/locul aparitiei Maicii Domnului la o fetita franceza Bernadette Soubirous din anul 1854 /
____________________________________________________________________________

MESAJ
DIN 8 OCTOMBRIE 2011
PENTRU ROMANII MOLDOVENI:
————————————-
VISUL VOSTRU VA DEVENI REALITATE –
ROMANIA MARE SE VA REALIZA IN CURAND !
——————————————————————–

SOARE

13/10/2011 at 21:34

Aud adesea cuvantul „” URA „”

adica DUSMANIE nemarginita , prin gura jurnalistilor nostri cand acestia vorbesc de neintzelegeri intre politicieni.

O prima observatzie este ca in lumea asa zisa „” civilizata „” din occident nu exista acest cuvant in presa sau literatura sau in discursuri , atunci cand este vorba de politicieni si de politica.

Din contra politicienii sunt in buna intzelzgzere, se respecta mai mult sau mai putzin ,insa sentimentul de URA nu exista. pentru ca politica interna sau externa a unei tzari NU seFACE cu SENTIMENTE., absolut nicaieri in lume.

Politica se face cu IDEOLOGII juste sau KRIMINALE, cu INTERESE NATZIONALE dirijate sau influentzate de cele mai multe ori din EXTERIOR, Politica se face cu o parte din politicieni cu vadite legaturi cu alte tzari si executa pur si simplu ordinele pe care le primesc de acolo.

Siu ca va ganditzi in mod automat la FILATOFF, LUPOFF, VARANOFF , DANDANOFF si altzii. EI nu se vor DUSMANI , niciodata pentru ca totzi acesti privesc intr’o singura directie, SPRE MOSCOVA.

A spune ca se urasc inseamna a induce in eroare publicul.

comenteaza

Adresa de email nu va fi publicată. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Din activitatea politică

ultimele ştiri şi noutăţi

Alexandru Tănase a fost ales Preşedinte al Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase a fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Decizia...

Citeşte ştirea

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată...

Citeşte ştirea

(interviu) Alexandru Tănase: eventualitatea unor alegeri anticipate nu ţine de norma legală, ea ţine de situaţia politică la moment

Zile numărate. Atat i-ar mai rămâne actualului Parlament pentru a alege un şef...

Citeşte ştirea
Urmăreşte-i activitatea
acum şi pe conturile:
Twitter Alexandru Tanase si Facebook Alexandru Tanase