• Caută

Azi,

Tranziţia de la comunism la democraţie poate avea loc doar prin reformarea justiţiei

Scris la data de de catre Alexandru Tănase

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Preşedintele Parlamentului şi Preşedintele interimar al ţării Mihai Ghimpu a făcut mai multe declaraţii cu privire la funcţionarea justiţiei. Este adevărat că Preşedintele interimar dl M. Ghimpu mereu a sprijinit efortul pe care l-am depus în schimbarea situaţiei în justiţie. Anume din acest motiv am considerat necesar să vin cu unele reflecţii asupra subiectului dat.

Despre judecători şi justiţie…

…este adevărat că nu s-au schimbat prea multe în justiţie, dar în acelaşi timp, anumite schimbări au avut loc. Câteva elemente: timp de un an nu mai avem arestări „la pachet” cum se întâmpla ca în vremea guvernării lui V. Voronin. De regulă, vinerea erau reţinuţi oponenţii regimului şi duşi în portbagaje la Judecătoria Buiucani. Lumea a uitat de vinerile negre, dar ele au fost parte a existentei noastre timp de opt ani de zile. Nu mai sunt cazuri răsunătoare de naţionalizări abuzive. Tortura instituţionalizată în perioada regimului comunist practic a fost eliminată. Ar fi suficient să urmărim dinamica dosarelor comunicate de CEDO pe parcursul ultimului an şi vom observa că nu avem nici un caz grav comunicat de Curte ce ar viza perioada de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană.

Sigur că aşteptările cetăţeanului au fost mult mai mari decât s-a realizat. Sarcina noastră este de a explica calm şi inteligibil ca este imposibil să repari în câteva luni ceea ce-a fost distrus de-a lungul anilor.

Reforma justiţiei şi viitoarea campanie electorală

În cadrul briefingului de presă organizat ieri la Ministerul Justiţiei am declarat că nu ar fi bine ca cineva din actorii politici să speculeze situaţia în justiţie în scop electoral. Nu m-am referit la dl M. Ghimpu, nici chiar la PCRM. Cel mai tare vor ţipa bufonii fără şanse electorale, care nu vor găsi altceva mai original pentru a atrage atenţia electoratului. Problemele din justiţie trebuie enunţate, dar transformarea reformei judecătoreşti în subiect de speculaţii electorale poate compromite eforturile ulterioare de promovare a reformelor în acest domeniu. În viitorul Parlament noi vom avea nevoie de o coeziune totală a tuturor forţelor politice. Această coeziune poate fi obţinută dacă subiectul „justiţie” va trece din albia speculaţiilor în albia abordărilor responsabile.

Intenţiile de demisie a întregii conduceri a CSJ

M-a bucurat faptul că, fie şi la sfârşit de mandat, există mai multe voci care înţeleg că schimbarea în justiţie trebuie începută de la CSJ în general, şi de la conducerea CSJ în particular. Grupul parlamentar al PLDM a venit cu iniţiativa de demisie a Preşedintelui CSJ I. Muruianu. Faptul că şi Preşedintele M. Ghimpu m-a susţinut în bătălia pe care o port pe parcursul unui an de zile demonstrează încă o dată că problema justiţiei este o problemă fundamentală, care depăşeşte limitele înguste de partid. Va fi imposibil să efectuezi o reformă judecătorească fundamentală dacă nu vom avea o susţinere plenară a tuturor actorilor politici din Parlament.

Despre reforma CSJ

Reforma la CSJ se poate produce doar având un angajament ferm şi sincer al Parlamentului. Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie sunt numiţi în funcţie şi demişi de Legislativ. Avem nevoie de un viitor parlament capabil să numească în funcţie de judecători la CSJ oameni profund morali şi competenţi profesional. Moralitatea este pe alocuri mai importantă decât bagajul de cunoştinţe pe care îl au.

Despre reforma Procuraturii

Se vorbeşte mult de nereformarea procuraturii. Deoarece au fost mai mult interpretări a declaraţiilor mele, voi veni cu anumite precizări. Care de fapt este esenţa reformei procuraturii? Scoaterea acestei instituţii de sub control politic. Cum poate avea loc acest lucru? Prin excluderea figurii procurorului general din procedura târgurilor politice. Acest lucru poate şi trebuie realizat prin modificarea Constituţiei, crearea unui Consiliu Superior al Magistraturii bicameral (judecători şi procurori) care ar decide de comun acord asupra candidaturii procurorului general. Numirea acestuia în funcţie ar trebui să aibă loc prin decret prezidenţial, la fel ca şi în cazul judecătorilor – fără drept pentru preşedintele ţării de a depăşi decizia CSM.

Încă un lucru important. Reformarea procuraturii nu trebuie pusă pe seama procuraturii. Este o eroare să plasezi efectuarea unei reforme pe seama instituţiei care … urmează a fi reformată. Reformarea procuraturii reprezintă o responsabilitate a întregii clase politice. Întrebarea însă este: Va fi oare gata clasa politică să renunţe la controlul politic asupra procuraturii, să accepte să fie investigaţi, în egală măsură, deputaţi, miniştri, sau milionari?

Vreau să închei prin enunţarea declaraţiei Preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek. Potrivit parlamentarului european, primul pas în ”tranziţia de la sistemul comunist autocrat la o societate democratică liberă este întotdeauna reforma în justiţie, crearea unui sistem judiciar independent şi combaterea corupţiei”. Aceasta înseamnă că problema reformării justiţiei va rămâne a fi una cheie pe agenda viitorului Parlament dacă, cu adevărat, se doreşte edificarea pe această palmă de pământ a unui stat european.

P.S. Un aspect important care mi-a reţinut atenţia, a fost reacţia presei la declaraţiile dlui M. Ghimpu. Cu excepţia cârcotaşilor care nici de astă data n-au ezitat şansa să otrăvească suplimentar atmosfera plasând subiectul la rubrica „dispute între Tănase şi Ghimpu”, am asistat la o reacţie matură şi echilibrată din partea majorităţii presei, inclusiv şi a celei care simpatizează PCRM. Aceasta demonstrează conturarea unei preocupări sincere asupra stării de lucruri în justiţie din partea tuturor actorilor politici, indiferent de opţiunile politice.

Comentarii (28 comentarii)

CS

16/09/2010 at 14:41

Oare cand va veni si ziua aia cand vom avea oameni, noi, competenti, nepatati in justitie???? Greu neica , greu, ce sa facem , voturi putine si de la electrat si de la cei trei amici din PD si AMN.

Andrei

16/09/2010 at 15:32

FALS. Tranzitia poate avea loc doar prin CRESTEREA NIVELUI DE TRAI general si prin salarii decente pentru justitie si politie.

Alexsandra Triboi

16/09/2010 at 16:07

Despre ce vorbiti,chind eu de 10 ani caut dreptatea.Faptul,ca de catre primaria Vorniceni nu se executa hotarirea judecatii de atita timp e ceva normal? Eu m-am adresat la dumneata,cind ai fost la Straseni,dar nici nu mi-ai luat vorba in seama.Halal….sa va voteze acei,care se simt indreptatiti,eu NU !!!!

Prosecutor

16/09/2010 at 16:08

Foarte corect spus. Însă nu există şi nici nu sunt premise pentru apariţia unei voinţe politice, în vederea reformării justiţiei.
Nimeni nu o să renunţe la posibilitatea de „a influenţa”…

Sistemul zidit de guvernările precedente şi preluat de actuala guvernare lucrează bine. Există o mare ispită să-l preiei aşa cum este.. ca să funcţioneze în interesele proprii, evident, „pentru atingerea unor scopuri nobile”. Aşa şi s-a făcut.

Reforma procuraturii? De jure a avut loc deja, împreună cu aprobarea noii organigrame! De facto s-au schimbat cîteva incripţii de pe usile birourilor, în rest totul pe vechi.
Mai există un moment… Reforma serioasă, pe lîngă bunele intenţii şi diligenţă, necesită surse financiare considerabile. Ministerul finanţelor dispune de acestea? Sau, poate, Ministerul Justiţiei a găsit „sponsori” pentru reformă? Întrebări ritorice.

Corupţia? A fost, este şi va fi pe larg răspîndită cel puţin în perspectivă apropiată şi medie. Iarăşi, urmează a fi luate măsuri eficiente. Una din măsurile OBLIGATORII – majorarea salariilor judecătorilor şi procurorilor, a funcţionarilor publici. Bani sunt? Întrebare ritorică.

Statul îşi are interesul său în menţinerea corupţiei la nivel ridicat. O parte din obligaţiile sociale ale statului se transferă populaţiei. Ca în Rusia Ţaristă, unde funcţionarii publici în genere nu aveau salariu. Însă exista o cutumă – fiicare persoană interesată în soluţionarea problemei trebuia să doneze ceva funcţionarului. O gîscă, spre exemplu, un porc, sau o capră. Nu este nevoie de a mai plăti şi salarii. Înţelegeţi, da? (întrebare ritorică)

Astfel, iarăşi, voinţa politică în lupta împotriva corupţiei nu există.
Restul – declaraţii, idei, opinii… Totul foarte frumos şi coerent, însă în realitatea existentă – utopic şi lipsit de sens.

JUDET ( NU RAION ).

16/09/2010 at 18:00

PENTRU NINA …………,

Mergeti totdeauna alaturi de sandalele DUmneavoastra.

Sun de acord sa fie criticata ALIANTA ( hai sa-i zicem::::: CONTRA ALIANTA sau ANTI-ALIANTA ) caci numai alianta nu este, o adunatura de comunisti aliati contra unirii cu romania si un PARTID LIBERAL care se sbate cum poate contra acestora.

Logica cere ca PNL-ul sa fie considerat cel mai pretios aliat al celor care vor unirea cu romania. Nimeni nu-l baga in seama deci toti sunt ANTI-UNIONISTI.

sisi

16/09/2010 at 18:45

Rezolvarea e simplä : avem nevoe de conducätori ,de un guvern alcätuit din germani, elvetieni, danezi, norvegieni,finlandezi , iar voi toti cei , care ati fost si mai sunteti nu aveti nici coloanä vertebralä, nici cap si nici muschi pentru a schimba ceva in tarä, nu avem oameni capabili sä conducä Basarabia si nici oameni capabili sä se apere. Punct.

sisi

16/09/2010 at 18:52

de ce nu vä puteti uni ? de ce nu luptati impreunä, ci separat, fiecare pentru turta lui? de ce nu-l sustineti pe Ghimpu? Nagacevschii un rahat cu perje. de ce iaräsi a ridicat nasul voronin? ce ati fäcut intr;un an ? nimic, absolut nimic, vä mincati ca cinii, aveti fricä de rusi, le lingeti fundul, lupu un mancurt , care pentru putere ar vinde-o si pe maicä-sa… CE RUSINE; CE RUSINE IMI ESTE DE VOI!!!!!!

remus

16/09/2010 at 22:36

D-le Tanase,votul dupa viza de resedinta este un atribut sovietic,iar certificatul cela blestemat foarte putina lume merge dupa el,toata lumea activa sa stramutat prin orase si dupa hotare,in sate adica cu propisca au ramas batrinii,adica voturile comunistilor .De ce nu luptati ca tot moldoveanul sa poata vota la orcare sectie cu stampila in fisa ,doar votarea este libera si accesul sa fie liber,vor fi voturile noastre,rog sa va pronuntati.

andrei

16/09/2010 at 23:29

Foarte bine dle Tanase, apreciez sinceritate dvs, si felul cum ati descris situatia reala din justitie. Vreau sa cred ca se poate reforma justitia, dar numai cu implicare activa si dorinta de a realiza reforma.
Succes!

COSTIN

17/09/2010 at 10:53

interesante si pozitive declaratiile d-lui Tanase , dar utopice … dupa un an de zile de moldova fara comunisti , am ajuns la o singura concluzie . si nu cred ca numai eu … atit timp cit p.liberal nu are o pondere importanta in parlament , nimic nu se va misca . singura forta care a presat in sensul unor reforme si transformari , a fost p.l. , fara indoiala . asa ca vreti schimbari adevarate , votati p.l. , ca alegerile is aproape … vreti sa ramineti ca acum , votati „pragmatistii” sau si mai rau comunistii sau umanistii .restul sunt vorbe goale …

Valenta

17/09/2010 at 12:36

Dl Tanase, Dumnezeu sa va intareasca, sa va ocroteasca si sa va ajute sa reformati justitia, caci TARE este corupta, incat foarte multa lume plange pe drumuri, nemaistiind unde sa apeleze.
Dl Tanase, OARE CHAIR nu ezista ac de kojoc pentru coruptii din justitie?

andrei

17/09/2010 at 13:26

domnu Tanase , d-stra sunteti un om destept , de fapt echipa Pldm face ceva pentru tara.Eu , insa nu inteleg un lucru de ce nu iesiti in fata lumii sa aratati ce faceti , nimeni nu va roaga sa va laudati , doar ca sa aratati ce e in umbra ce s-a facut ce are sa se faca, de ce va temeti ?
lumea in tara pierde increderea in voi , faceti macar pentru voi un sondaj de opinie ca sa vedeti tendintele.Era chiar placut sa te uiti cu ce indirjenie se lucra la inceputul mandatului , ar fi bine de inviorat un pic si guvernu si pe restu

JUDET ( NU RAION ).

17/09/2010 at 14:04

Dupa cuiul lui Pepelea avem acum si cuiul TOVARICIULUI LUPU.

Am ramas perplex, credeam ca visez :::::::: Tovarici LUPU incheie O SUPRA-ALIANTA personala cu un partid rusesc. Eu ma asteptam, de mult timp, sa vad o supra-alianta cu un partid romanesc si nu rusesc, in logica istoriei stiintifice.

Semnalul de orientare pro-ruseasca a fost deci dat, urmeaza ca ceilalti din MICA NON-ALIANTA sa-l felicite spre fericirea poporului moldovean ( si nu romanesc ) si sa-l urmeze. De felicitarile grupului DODO, VOVO, etc suntem asigurati.

Sunt curios sa vad cine va protesta din moldova pentru aceasta orientare CONTRA-NATURII si contra UNIRI, evident.

Valenta

17/09/2010 at 19:59

КАТЫНЬ-2.

Ярослав Качинский отказался от своей «идентификации» тела брата

По сообщению польского информационного агентства Polskaweb, стали известны подробности протокола допроса Ярослава Качиньского в польской военной прокуратуре 27 июля этого года.

Согласно протоколу, Качиньский возложил моральную и политическую вину за смерть президента Польши на правительство Туска.

Одновременно он отказался от своей предыдущей идентификации неизвестного трупа, как тела своего брата, заявив, что был не в себе, так как принял большое число успокоительных таблеток в связи с трагедией.

Я. Качиньский также сообщил прокуратуре, что брат звонил ему по спутниковому телефону 10 апреля в 8:20, за 20 минут до гибели. Разговор шел о здоровье матери. С погодой было все в порядке. В голосе брата не было беспокойства. Лех Качиньский не мог вмешиваться в работу пилотов, так как это не в его характере.

Прибыв после Туска и Путина, после сознательных задержек со стороны русских на место трагедии 10 апреля, Ярослав Качиньский увидел какой-то труп около гроба, который русские выдавали за тело президента Польши.

К нему подошел посол Польши в Москве Ержи Бар и засвидетельствовал, что труп совершенно не похож на Качиньского. Детали ложного «опознания» Ярослав не помнит, так как находился под влиянием успокоительных таблеток.

Oн даже не помнит, лежал ли труп в грязи или был помещен на носилки. К нему подошел Бар и спросил, примет ли он «соболезнования» от Путина и Туска, которые тоже находились на месте крушения. Ярослав сказал, что нет, не примет.

Польское агентство отмечает, что отказ Качиньского от сделанной ранее «идентификации» тела своего брата — очень важный момент, потому что это был единственный труп, который вообще был «правильно идентифицирован».

В гробах всех остальных 95 поляков лежит неизвестно что: или камни, или разрезанные и порубленные чекистами на части куски мяса от трупов русских бомжей взятых из московского морга.

Фамилию неизвестного русского бомжа, труп которого Путин прислал для захоронения в усыпальнице польских королей в Кракове вместо тела убитого им президента Польши Леха Качиньского, русские не сообщили.

Напомним, что русские ни в коем случае не могли положить в гробы останки убитых ими поляков, так как на них были следы от разрыва ракеты земля-воздух, а также пистолетных пуль и огнеметов, из которых тербанда ФСБ по приказу Медведева и Путина добила выживших во взрыве поляков.

Тем временем 14 сентября на YouTube выставлен видеоролик с новой песней известного польского певца Анджея Колаковского «Смоленск-2010», посвященной убитому русской тербандой ФСБ президенту Польшу Леху Качиньскому. В песне напоминается, что русские убили поляков также в Катыни-1. Рукопожатие Путина с Меркель сравнивается с рукопожатием Сталина с Риббентропом.

Напомним, что русские до сих пор не передала подлинные материалы не только по Катыне-2, но также по Катыне-1, когда русские хладнокровно убили более 22.000 польских военнопленных в 1940 году. До сих пор русские не понесли пока заслуженного наказания ни за Катынь-1, ни за Катынь-2.

TERA-NOVA.

18/09/2010 at 14:35

Pentru JUDET ( din CANTEMIR ).

Orientarea ruseasca nu este de acum si va continua din ce in ce mai mult caci armata ruseasca din TRANSNISTRIA nu este acolo pentru a bea VODCA ci pentru a asigura ASERVIREA MOLDOVEI in asa fel incat niciun politician sa nu miste in front FARA ACORDUL MOSCOVEI.

Dealtfel se vede cum ANTI-OPOZITIA si cu ANTI-ALIANTA , danseaza CAZACIOCUL impus DE MOSCOVA.

Dealtfel nu putem acuza prea mult politicienii din MOLDOVA pentru ceea ce fac si ceea ce nu fac cand occidentul ii IMPINGE in bratele MOSCOVEI pe pretul catorva barile de PETROL.

Anti-opozitia este partidul COCO-munist care in loc sa colaboreze cu guvernantii le saboteaza si boicoteaza orice actiune.

ANTI-ALIANTA este forma de alianta unde cea mai mare parte din partide se opune propriei ALIANTE si o imping spre MOSCOVA si nu spre UNIREA cu ROMANIA cum vrea PARTIDUL LIBERAL al DOMNULUI GHIMPU.

Aceasta este o constatare. SOLUTIA ?????? NU exista alta decat UNIREA imediata cu ROMANIA.

Dreptate

18/09/2010 at 15:22

Nu înteleg CUM e posibil sa aduceti laude ministrului Tanase? ce a facut acesta, sa le merite? a ascuns (si ascunde) crimele din 7 aprilie 2009. nu mai vorbim de alte pacate: avocatul lui Pasat si altele. Iar acuma taica-sau îl critica pe Pasat, ca vezi Doamne acesta a inundat capitala si tara cu publicitati electorale. V-au placut banii lui? Taceti si înghititi-l.
Sau alta constatare. De când Tanase e nasul lui Darie de la Unimedia (din 30 iulie 2010), ati mai vazut pe acest portal de stiri vreo informatie referitor la 7 aprilie ? Da, superficial, nu zic. Dar s-a pomenit vreodata, din 30 iulie, numele lui V. Boboc si altor tineri de care Unimedia vorbea anterior ? Unimedia s-a transformat dintr-o sursa de media mediocara, în una aservita (PLDM-lui). Noapte buna, Unimedia ! Noapte buna, Tudor Darie! Noapte buna, Molotivia!

socrat

18/09/2010 at 18:48

Dle Tanase poate ati vrut sa spuneti ”Tranzitia de la comunism la capitalism”?

Valenta

18/09/2010 at 21:16

Opozitia poloneza invinueste Moskova si Varsovia de inscenarea arestarii lui Zakaev – un militant cecen aflat in prezent in Polonia si urmarit de Rusia – pentru a umbri comemorarea aniversarii interventiei Rusiei pe teritoriile Poloniei la 17 septembrie 1939.

Tot agiotajul din mass-media poloneza in jurul acestui presupus arest a fost organizat cu scopul ca sa deminuieze atentia publica de la comemorarea acestei date dureroase inca si azi pentru poporul polonez.

La 17 septembrie 1939 armata sovietica a atacat miseleste Polonia, fara a declara razboi, si a ocupat jumatate din teritoriul ei, inclusiv orasul Livov.

Opozitia poloneza considera ca FSB si unele grupari polisevice a creat tot acest spectacol cu arestarea lui Zakaev, anume la data de 17 septembrie, pentru a sustrage atentia publica.

Cunoscutul jurnalist polonez DIN OPOZIETIE scrie in situl lui «Плюшачек» despre tragedia de la Katin la 10 aprilie 2010: „Astazi se implinesc 71 de ani de la interventia Rusiei in Polonia, fapt care nu ia dat posibilitatea sa se apere de nemti si astfel tara a fost cotropita. Consecintele acestei ocupatii le mai resimtim si astazi”.
Mai departe jurnalistul scrie ca dupa aceasta invazie a rusilor, mii de polonezi au fost deportati in Siberia. Alte mii de civili au fost omoriti fara judecata. A urmat tragedia de la Katin din 1940, unde au fost impuscati circa 22.000 de ofiteri polonezi.
Insa, nimeni din conducere actuala nu a spus ca daca nu ar fi existat invazia Rusiei la 17 septembrie 1939, nu ar fi existat Katin-1 in 1940 si apoi Katin-2 la 10 aprilie 2010 – conchide jurnalistul polonez.
In fiecare an in Polonia se comemoreaza 1 septembrie cind Germania hitlerista a atacat Plonia. In toata Polonia in acea zi suna sirenele si polonezii petrec o minuta de reculegere. Dar la 17 septembrie cand a atacat URSS Polonia nu s-au organizat comemorari speciale, pentru a sustrage atentia populatiei inca foarte indurerate de tragedia de la Smolensk de la 10 aprilie 2010.

Mass-media corporativa din Polonia a ignorat aceasta comemorare, acordand o atentie excesiv de mare anume in aceasta zi lui Zakaev care, de fapt, nu a fost arestat – si care nu a prezentat un eveniment de interes national.

Manipularea opiniei publice din Polonia il alarmeaza pe jurnalsitul din opozitia poloneza. Autorul presupune ca este vorba de influienta FSB-ului. Acest fapt este alarmant, pentru ca nu se stie in ce masura se mai poate manipula mass-media din Polonia.

DRAGI CONCETATENI, am tradus un rezumat din acest articol, pentru a atentiona mass-media din Republica Moldova ca sa fie vigilenta, in deosebi acum, cand suntem in prag de companie electorala, ca sa nu se lase nici intr-un fel cumparati, manipulati. Nu va lasati abatuti de la problemele stringente ale poporului basarabean, hartuit politic si economic de fortele pro-imperialiste ruse.

Valenta

19/09/2010 at 07:08

Cum vreti sa fie bine in Republica Moldova?!

Cum vreti ca Dumnezeu sa ne ajute??!! –
?!
Daca mai avem prin localitati inca zeci de idoli de piatra –
ma refer la MONUMENTELE lui Lenin.

Acest fapt este o uraciune in fata lui Dumnezeu,
care ne-a poruncit sa nu ne inchinam la idoli straini…

In Ucraina, Zaporojie, satul Balabin, localnicii s-au infuriat pe idolului Lenin si saptamana asta ce trece, s-au dus si l-au decapitat.

Acesta nu este unicul caz de rafuiala asupra „conducatorului comunist, antihrist”.
S-a mai relatat ca in regiunea Poltava, centrul raional Kobeleak, localnicii l-au uns pe Lenin cu excremente, iar in oraselul Manevici statuia de bronz a fost murdarita cu vopsea.
„В городе Кобеляки лысину Ленина богато инкрустировали дерьмом” – Местное ЕХО Кобеляк писало.
Si rusii rastorn statuiile „conducatorului’. In localitatea Ruze, o suburbie a Moscovei oamenii l-au legat le Lenin cu o funie de gat si l-au tras la pamant, facandu-l bucatele.

In localitatea Beleaevka, regiunea Orenburg, intr-o noapte statuia care-i deranja a fost demolata definitiv.
Si in regiunea Altai au fost distruse un sir de monumente ale idolului comunist.
Iata ce scrie mass-media din Ucraina:
ДЕВЯТОМАЙ. По случаю русского девятомая в Украине посрамляют истуканы русских захватчиков.
По сообщениям украинских СМИ, украинцы проводят успешные акции против празднования кровавым отребьем человечества своей временной победы (видео «День Памяти»).

6 мая украинцы облили черной краской истукан кровавого русского палача Ленина в Акъяре (Севастополе).
В Запорожье в ночь с 5 на 6 мая украинцы посрамили истукан другого кровавого русского палача — Дзержинского.
В области промежности украинцы желтой краской нарисовали на русском истукане пятно и написали: «Где тут сортир?».

В ночь с 3 на 4 мая в Луганске украинцы забросали билборды с мордой еще одного кровавого русского мясника, Сталина, яйцами, а также красной и синей красками.

Valenta

19/09/2010 at 10:11

Cred ca avem deja un PUBLIC copt care sa fie in stare sa discute inteligent la tema, in cunostinta despre CUM TREBUIE SA FIE UN CONDUCATOR –
SI CUM ESTE, DE FAPT, UN ADEVARAT MESIA.

Sa o luam pe rand. Eu o sa va dau doar cateva repere de gandit.
Mai departe sa caute fiecare raspuns, caci exista internet, exista carti etc.

La inceput Dumnezeu, in timpul Vechiului Testament, avea intentia sa conduca El poporul ales – Israelul. Insa oamenii au cartit impotriva lui Dumnezeu, cerand sa le dea un Rege pe care sa-l poata vedea si auzi. Dumnezeu le-a dat UN REGE si nu le-a dat democratie ca sa ALEAGA UN REGE, pentru ca stia de ce este capabila mintea limitata omeneasca.

Deci, Dumnezeu nu vroia nici macar un rege numit de El sa le dea. De ce? Pentru ca ORICARE OM, oricit de destept ar fi, ORICUM nu este perfect si va pacatui.

Deci, adevarata cale perfecta pentru o fericire a unui popor o poate da doar Dumnezeu. Mai departe istoria ne arata cum a fost Imparatul David, care este considerat un imparat foarte bun, cu mare vitejie s-a luptat si doar cu o simpla prastie a biruit pe Goliat, filistineanul Urias; a luptat si cu Leul ca sa scape oitele din gura lui… Deci, David era pentru poporul sau, la fel de plin de abnegatie si devotament. David mai este numit Pastorul cel Bun care isi pune viata in pericol pentru binele celor care sunt in ingrijirea lui.

Dar vedem ca nici David nu a fost perfect, caci este vinovat de moartea organizata a unui subaltern de al lui pentru a-i lua sotia frumoasa… pentru care pacat Dumnezeu l-a pedepsit, platind cu viata fiilor lui rebeli.

Apoi, dupa David vine Imparatul Solomon, vestit prin judecata lui dreapta, insa si el nu este perfect, caci insurandu-se cu mai multe femei, unele provenind din popoarele idolatre, ajunge sa pacatuiasca impotriva lui Dumnezeu… si peste scurt timp Israel PARASIT DE DUMNEZEU ajunge in robia egipteana…

Dumnezeu, insa nu a abandonat total poporul ales Israel si a trimis pe Isus, Fiul lui, care este Cuvantul lui Dumnezeu intrupat – Ioan 1:1.
Iisus era fara nici un cusur, era perfect, era Dumnezeu din Dumnezeu, Lumina din Lumina, nu avea pacat… era plin de dragoste, era Pastorul cel BUN DESAVARSIT, caci a depasit pe toti imparatii lumii in toate – caci, David si-a pus in pericol viata luptind cu Goliat, filistineanul urias, insa Isus in mod constient – s-a AUTOJERTFIT pentru a salva oamenii din gura diavolului… – deci acesta a fost un ACT DE IUBIRE ADEVARATA INCONTESTABILA…

CUM L-A PRIMIT pe Mesia poporul ales?
Cum si acum oamenii il apreciaza pe Isus?

Nici Stefan cel Mare nu a fost perfect…, insa ce putem noi acum sa facem?
Pe cine sa alegem? – oamenii au gusturi alterate, aleg in loc de GRAU – neghina, in loc de vin curat din boabe – Votka Stalinskaia.
CONSIDER,
In primul rand, acest popor TREBUIE sa se INTOARCA la Dumnezeu,
sa curete teritoriul de uriciunile comuniste – idolii de piatra – statuile lui Lenin…
Sa intre oamenii in Bisericile unde nu se face politica pro-comunista sau pro-imperialista rusa…
Rugati-va dintr-o inima sincera, pocaiti-va de miile de pacate – in fiecare an in Moldova se comit circa 60.000 de avorturi, prostitutia nu mai este o rusine… betivii nu mai sunt mustrati etc… Cum vrea acest popor ca Dumnezeu sa-l ajute?
Or, nu vedeti ca toti umbla buimaci? – oare de ce?

AU MINTE SI STUDII DAR nu pricep cum sa le foloseasca.
Tinerii PREFERA SA EMIGREZE SI SA FIE ROBII ratacirilor…
departe de tara si de adevar, lasand copii, batrani fara ingrijire.
Pe cine sa alegem?
Vreti UNUL care sa vorbeasca sofisticat, dar sa nu spuna nimic de folos? Sau vreti unul simplu si ONEST, DEVOTAT, SINCER etc. chiar si daca are unele imperfectiuni??
Ce vrea, de fapt, acest popor? Cat vom mai zbiera ca niste oi fara de Pastor?

Valenta

19/09/2010 at 10:52

AVEM NEVOIE DE SOLIDARITATE REGIONALA IMPOTRIVA IMPERIALISMULUI RUS.

ПОЛЬША.
Польская партия «Закон и справедливость», руководителем которой является Ярослав Качиньский, брат убитого русской тербандой ФСБ по приказу Медведева и Путина Президента Польши Ярослава Качиньского, выступила в пятницу вечером, 17 сентября, с заявлением по Чечне, сообщает варшавская газета Gazeta prawna.

Польские комментаторы отмечают, что дата 17 сентября имеет глубокое символическое значение для Польши. Именно тогда, 17 сентября 1939 года, вечно кровавая агрессивная Россия вероломно и без объявления войны напала на свободное миролюбивое польское государство и захватила половину страны.

При этом русские взяли в плен более 22.000 польских офицеров, элиту страны, призванную на военную службу, и зверски их убила в 1940 году в лесу под Катынью.

Точно так же вероломно и без объявления войны Россия напала на маленькую свободолюбивую Чечню.

В заявлении партии Ярослава Качиньского отмечается, что «польшевистские» власти идут на поводу о русского посла в Варшаве и Москвы в том, что касается вопросов борьбы чеченского народа за свободу и независимость.

Заместитель спикера польского Сената, парламентарий от партии «Закон и порядок» Збигнев Ромашевский пояснил в интервью польскому государственному новостному агентству РАР:

«Россказни про «терроризм» представляют из себя ничего иное, как политическую фикцию, политическую злобу. Это одна из благороднейших форм чеченской оппозиции» («opowiadanie o terroryzmie to jest po prostu pewna fikcja polityczna, pewna złośliwość polityczna». «Jest to jedna z najszlachetniejszych postaci opozycji czeczeńskiej»).

Со своей стороны парламентарий от «ЗиП» Иоанна Клузик-Ростковская подвергла резкой критике политику двойных стандартов на Западе:

«В 1990-х годах я была журналисткой и освещала войну в Чечне. Мир мало ей интересовался, в отличие от осады Сараево. Когда я ездила в Чечню, я испытывала чувство полной беспомощности. Я подумала, что единственное, что я могу сделать, это писать правду об этой войне. Мы должны требовать соблюдения прав человека, везде, где они нарушаются. И война в Чечне — наилучший пример».

.BIOGRAF

19/09/2010 at 12:16

Este o mare gluma a MAE de a cere o lege pentru marirea salariilor si pensiilor. Ea se adreseaza ignorantilor.

Eu cer o lege ca pensiile si salariile sa se mareasca in fiecare an cu 50 la suta.
Si atunci ?????????

Mai bine inca. Eu cer ca la sfarsitul fiecarui an sa se dea pensionarilor si salariatilor o prima de 3 salarii.
Si atunci ??????????
Putem sa cerem o mie de legi cu dorintele noastre dar cine le plateste ???????? TOT NOI.
Este de ras cand MAE gaseste bani la MAFIA si la asa zisii capitalisti care fura banii POPORULUI !!!!!!!!!!!!!!!
Aceasta se cheama POPULISM, adica o forma de a-ti bate joc de un electorat de cel mai jos nivel intelectual.
Adica ii propui solutii foarte atragatoare dar imposibile de pus in practica chiar de cei care le propun cu PERFIDIE.

Banii trebue sa vina nu dela mafia ci din dezvoltarea economica a tarii, din INVESTITII, din dezvoltare economica, din relatii cu tari care fac comert nu prin SANTAJ ci prin respect reciproc.

Valenta

19/09/2010 at 14:49

Dle Ministru,
plasez aici unele articole care privesc direct sau indirect si POLITICA de stat a RM. Consider asta pentru ca situatia si perspectiva RM trebuie privita in contextul REGIONAL.

Daca in 1939, cand dupa semnarea odiosului Pact Molotov-Ribbentrop, la 1 septemrbie Germania a atacat Polonia, apoi la 17 septembrie 1939 Rusia a ocupat miseleste jumatate din Polonia…- daca atunci toate tarile Europei ar fi fost unite si ar fi condamnat aceste invazii, poate nu s-ar fe declansat cel de al doilea razboi mondial, in care AM AVUT SI NOI BASARABENII de suferit cumplit. Deci, NU AVEM DREPTUL SA CREDEM CA SOARTA VECINULUI NU NE AFECTEAZA!
Va scriu asta, pentru ca REZULTATELE alegerilor din Ukraina „au fost programate’ de liderii Germaniei si ai Rusiei… apoi, oare intamplator a urmat tragedia de la Katin la 10 aprilie 2010?!

TREBUIE SA FIM CLARVAZATORI si foarte VIGILENTI la curentele ‘subterane’, in deosebi acum in compania electorala…
Cititi ce scria inca un an in urma presa ucraineana, care atentiona pericolul iminent si la care nu s-a dat suficienta atentie atunci – si in Ucraina au venit iar la putere fortele de stanga. (Scuzati, nu am timp sa traduc):
КИЕВ. Украинские политики опасаются, что Медведев и Меркель готовят оккупацию Украины
Время публикации: 18 августа 2009 г.
По сообщению украинского ИА Укринформ, главарь русского террористического отребья Медведев (это его собственная терминология) и канцлер Германии Меркель начали «кампанию по отбеливанию Сталина и Гитлера» и угрожают суверенитету Украины.

Об этом заявил председатель Всеукраинского объединения «Свобода» Олег Тягнибок, комментируя слова Меркель о том, что Германия будет бороться с «героизацией нацизма в Украине», сообщает пресс-служба партии.

Известный украинский политик указал, слова канцлера, — это «грубый выпад в сторону украинцев, которые на своих плечах вынесли основной груз Второй мировой войны, развязанной Москвой и Берлином».

Это свидетельствует о том, что так называемая «шредеризация» (пребывание евро-бюрократов на зарплате Кремля) достигла пика. Она настолько поразила немецкий политикум, что перешла в критическую фазу — «меркелизм», когда за «российский газ» и разные «инвестиции» Германия готова стать даже рядовым рупором пропаганды кремлевских геббельсов», — заявил Тягнибок.

«Президент РФ одобрил заявление Меркель и сообщил, что не видит перспектив для возобновления нормальных взаимоотношений России и Украины при нынешней украинской власти», — также возмутился он.

Учитывая это, ВО «Свобода» выдвинуло ряд требований. «Свобода» считает, что Украина должна жестко отреагировать на «сочинский заговор».

Во-первых, Министерство иностранных дел Украины должно вызвать послов Германии и Российской Федерации (вновь назначенного Зурабова) и вручить им ноты протеста в связи с вмешательством руководителей их государств во внутренние дела Украины», — отметил Тягнибок.

«Во-вторых, руководство Украины обязано дать политическую оценку реваншистским заявлениям Меркель и Медведева, которые прозвучали в канун 70-й годовщины подписания Московского пакта, известного в истории, как пакт Молотова-Риббентропа. Согласно этому пакту, Советска Москва и Германия разделили Европу и развязали Вторую мировую войну.

Очевидно, Меркель и Медведева беспокоит недавнее решение Парламентской ассамблеи ОБСЕ, которым коммунизм приравнен к нацизму и предложено ежегодно отмечать общеевропейский день памяти жертв коммунизма и нацизма 23 августа — в годовщину подписания Московского пакта», — также отметил лидер националистов.

Тягнибок, кроме того, пришел к выводу, что «на самом деле, дуэт Медведев-Меркель начал кампанию по отбеливанию Сталина и Гитлера, ведь Московский пакт 1939 года предусматривал широкое экономическое сотрудничество, которым Москва и Берлин оправдывали «сферы интересов в Восточной Европе», то есть оккупацию независимых государств». Учитывая это, лидер «Свободы» предупредил об угрозе, что, по его мнению, появилась перед украинским государством.

«Реваншистам Медведеву и Меркель мозолит глаза независимое украинское государство, появившееся на руинах той империи, которая на протяжении прошлого века умудрилась вымордовать 20,5 млн. украинцев. Показательно синхронный московско-немецкий плевок в сторону Украины совершенно как раз перед 18-той годовщиной нашей Независимости. Той Независимости, которая омыта кровью украинских борцов как против Советского Союза, так и против Третьего Рейха», — считает Тягнибок.

Он выразил мнение, что «это не первый раз бывшие оккупанты Украины откровенно выражают свою враждебность к украинцам». В частности, это по убеждению, политика, отобразилось в том, что Германия и РФ не признали Голодомор 1932–33 годов геноцидом украинского народа, «а сама Меркель во время последнего визита в Украину демонстративно отказалась от чествования памяти жертв Голодомора».

«Антиукраинские действия бывших оккупантов синхронны: с одной стороны Кремль заметает следы своих преступлений против украинцев и пытается переложить ответственность за Голодомор на своих марионеток с «УССР», с другой — Германия вину за свое нацистское прошлое валит на Ивана Демъянюка, вопреки любым правовым нормам, называя его «преступником» до решения суда», — снова возмутился Тягнибок.

Учитывая это, он назвал Меркель «адвокатом» России в Европе», обратив внимание на позиции Германии во время российско-грузинской войны 2008 года и «газовой войны» РФ и Украины.

«В последующем следует ожидать спекуляций относительно территорий, которые вошли в так называемую «советскую Украину» согласно договоренностям между Сталиним и Гитлером, и выдвижения территориальных претензий к Украине. Поэтому украинская власть обязана отметить на зависимости украинской государственности от УНР и ЗУНР, объединенных 22 января 1919 года в одно государство, которое уничтожили московско-большевицкие оккупанты, поставив на ее место марионеточную «УССР», — обнародовал свое требование Тягнибок.

Президента Виктора Ющенко он призвал признать солдат ОУН-УПА «борцами за государственную независимость Украины» и дать звание героя Украины Степану Бандере.

«Это самое действенное средство защиты украинцев от заговорщицкой пропаганды бывших оккупантов, которые рвутся указывать, кого мы должны «героизировать», — убеждены в «Свободе».

«Украинская власть должна помнить, что страусиная политика игнорирования угроз, покорного вытирания плевков и надежды на «умиротворение агрессора», будь то Москва или Берлин, всегда приводит к катастрофическим результатам. Опасность нависла над Украиной. Недружелюбные государства даже не считают нужным это скрывать. Осознание этого факта должно сплотить украинскую нацию для сопротивления любым посягательством на наш суверенитет», — добавил Тягнибок.

Daotana

19/09/2010 at 20:33

Măsuri pentru depăşirea crizei constituţionale/politice din Moldova nu pot fi realizate fără a cunoaşte intervenţiile cosmice şi testele la care este supusă ţara noastră. Cauzele eşecurilor din 7 aprilie 2009, 5 septembrie 2010 şi altă informaţie cosmologică aflaţi pe site-ul “polusgeticus.com.md” sau în cărţile “Astrodestinul Moldovei” şi “Moldova în anul 2010” pe care le găsiţi în reţelele “Poşta Moldovei, ProNoi, Moldpresa.

natalia

19/09/2010 at 23:17

Orice cetatean a RM, care are relatii cu justitia trebuie sa achite mita. Daca nu e corect – ca sa scape de pedeapsa, daca e corect – sa dovedeasca, ca totus e corect (dar tot cu mita). Asa ca, ori cu capul de piatra, ori cu piatra de cap….
Si cum poate sa judece corect un judecator din Judecatoria economica, daca nu cunoaste obiectul nici in clin, nici in maneca? Am avut asa ocazie si am venit la concluzie, ca vorbeste surdul cu mutul.

Sergiu

08/10/2010 at 02:48

Inteleg ca 1 an e putin sa scoti toti virusii care s-au infipt in decurs de 8 ani de zile in toate tesuturile puterii de stat, de aia sper ca ajungeti macar in aceasi componenta in parlament dupa 28 noiembrie, si se formeaza iar o coalitie democrata dupa care se alege si un presedinte, dupa asta aveti 4 ani la dispozitie pentru a realiza reformele. Succes domnule Tanase!

bazel09

23/10/2010 at 17:48

Fraţilor,
Este foarte simplă afirmaţia că vreţi reformarea justiţiei. Este un proces de durată . Oamenii care compun justiţia sunt aceiaşi, iar de jumătate de secol au trăit într-un regim torţionar şi de comandă. Nu te poţi aştepta la minuni peste noapte, iar în ţările sărace, cum de altfel şi România este, reformarea morală a oamenilor cere mult timp. 50 -60 nu se pot sterge din conştiinţa lor, iar mintea coruptă, greu îşi revine. Democraţia îşi cere tainul, că vrem sau nu!…Vă doresc succes, dar să vă aşteptaţi la un drum sinuos 😉

Nadia

18/03/2011 at 14:28

Domnule ministru,
vorbiti de reforma justitiei si va referiti la procurori si judecatori, de ce nu va uitati si la departamentele in subordinea MJ, DIP de exemplu. Guvernul propune demilitarizarea politiei, de ce nu includeti in pachet si demilitarizarea institutiilor penitenciare.
http://www.zdg.md/exclusiv/votca-inghetata-si-internet-pentru-detinuti

comenteaza

Adresa de email nu va fi publicată. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Din activitatea politică

ultimele ştiri şi noutăţi

Alexandru Tănase a fost ales Preşedinte al Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase a fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Decizia...

Citeşte ştirea

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată...

Citeşte ştirea

(interviu) Alexandru Tănase: eventualitatea unor alegeri anticipate nu ţine de norma legală, ea ţine de situaţia politică la moment

Zile numărate. Atat i-ar mai rămâne actualului Parlament pentru a alege un şef...

Citeşte ştirea
Urmăreşte-i activitatea
acum şi pe conturile:
Twitter Alexandru Tanase si Facebook Alexandru Tanase