• Caută

Azi,

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Scris la data de de catre Alexandru Tănase

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată celei de-a 15-a aniversări a Curţii Constituţionale a Letoniei, care a avut loc la Riga în perioada 29-30 septembrie curent.

Conferinţa s-a desfăşurat cu genericul „Rolul Curţii Constituţionale în protecţia valorilor constituţionale”, fiind puse în discuţie problemele actuale şi evoluţiile în jurisprudenţa curţilor constituţionale privind protecţia şi consolidarea valorilor constituţionale, în special a cooperării dintre ramurile puterii.

În cadrul şedinţei plenare, Alexandru Tănase a prezentat participanţilor analiza jurisdicţiei Curţii Constituţionale a Republicii Moldova în asigurarea supremaţiei Constituţiei.

„De-a lungul anilor, în perioada dificilă a tranziţiei la democraţie, Curtea Constituţională a dovedit că se poate ridica deasupra intereselor partizane în apărarea drepturilor fundamentale şi în asigurarea statului de drept. Cu alte cuvinte, Curtea Constituţională a contribuit cu adevărat la aprofundarea ordinii democratice din ţară”, a subliniat judecătorul constituţional.

În acelaşi timp, Alexandru Tănase a menţionat că o particularitate importantă a sistemului constituţional din Republica Moldova este că acesta permite rezolvarea în favoarea dreptului internaţional a dilemei priorităţii normei în cazul existenţei unor discordanţe între normele internaţionale privind drepturile omului şi normele naţionale, dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile omului fiind interpretate şi aplicate în concordanţă cu pactele şi cu celelalte tratate la care Republica Moldova este parte.

„Am păşit pragul celui de-al treilea deceniu de independenţă. Ne-am câştigat libertatea, dar trebuie să continuăm să o protejăm prin consolidarea, în fiecare zi, a democraţiei şi a statului de drept”, a declarat Alexandru Tănase.

La Conferinţă au participat reprezentanţi ai peste 20 de state, preşedinţi şi judecători ai curţilor constituţionale şi instituţiilor similare, mediului academic, autorităţilor publice cu activitate în domeniul juridic. Evenimentul a fost organizat de Curtea Constituţională din Letonia în colaborare cu Comisia de la Veneţia.

Sursa: constcourt.md

comenteaza

Adresa de email nu va fi publicată. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Din activitatea politică

ultimele ştiri şi noutăţi

Alexandru Tănase a fost ales Preşedinte al Curţii Constituţionale

Alexandru Tănase a fost ales noul preşedinte al Curţii Constituţionale. Decizia...

Citeşte ştirea

Alexandru Tănase a participat la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a Letoniei

Judecătorul Alexandru Tănase a participat la Conferinţa internaţională dedicată...

Citeşte ştirea

(interviu) Alexandru Tănase: eventualitatea unor alegeri anticipate nu ţine de norma legală, ea ţine de situaţia politică la moment

Zile numărate. Atat i-ar mai rămâne actualului Parlament pentru a alege un şef...

Citeşte ştirea
Urmăreşte-i activitatea
acum şi pe conturile:
Twitter Alexandru Tanase si Facebook Alexandru Tanase